Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

«Αν αξίζω κάτι, θα το πετύχω!»

Ο πιο φορμαρισμένος τερματοφύλακας της Superleague, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, μιλάει για την πορεία του Ηρακλή, τους στόχους και τη φιλοσοφία του, ενώ δεν παραλείπει να κάνει την αυτοκριτική του.
Από τα... γεννοφάσκια του στον Ολυμπιακό, έζησε στον Περαιά τα 10 πρώτα χρόνια της καριέρας του (με εξαίρεση μία σεζόν που δόθηκε δανεικός στην Προοδευτική), κατέκτησε 7 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο κι ένα νταμπλ, και για δύο χρόνια -μέχρι και την έλευση του Ρεχάγκελ- ήταν βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής ομάδας (12 συμμετοχές). Το διαζύγιο με τους «ερυθρόλευκους» (2004) δεν ήταν φιλικό και παρότι ο Πειραιώτης πορτιέρο μετακόμισε για πέντε χρόνια στο Campionato (Μεσίνα, Μίλαν, Ρόμα, Άσκολι, Σιένα), δεν πήρε τις συμμετοχές που θα ήθελε, άμα τη επιστροφή του στην Ελλάδα ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος απέδειξε ότι όχι απλά έχει ωριμάσει ποδοσφαιρικά, αλλά ότι διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του... Ο 34χρονος γκολκίπερ του Ηρακλή μίλησε στο gazzetta.gr χωρίς να μασήσει τα λόγια του και δεν αρνήθηκε να... αγγίξει ευαίσθητες περιοχές...
- Με δεδομένο ότι επέστρεψες πέρυσι από το εξωτερικό, όπου απέκτησες σημαντικές εμπειρίες ως τερματοφύλακας της Μίλαν και της Ρόμα, πώς προέκυψε η επιλογή του Ηρακλή, που τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε αρκετά μεγάλα οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα;
«Ο βασικός λόγος είναι ότι είχα αποφασίσει να “κλείσω” σε ομάδα, όσο πιο αργά γινόταν, γιατί έπρεπε να βρίσκομαι για ένα μεγάλο διάστημα του καλοκαιριού σε ένα κέντρο αποκατάστασης στο Βέλγιο για να ακολουθήσω μία συγκεκριμένη αποθεραπεία... Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να αισθανθώ 100% έτοιμος και ήμουν διατεθειμένος να ρισκάρω όσον αφορά το ποιος σύλλογος θα δεχθεί να με εντάξει στο δυναμικό του λίγο πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος... Όταν επέστρεψα, ο Ηρακλής ήταν η ομάδα που έδειξε το πιο “ζεστό” ενδιαφέρον και ουσιαστικά μέσα σε ένα λεπτό συμφωνήσαμε...»
- Στο Βέλγιο πήγες για να ξενοιάσεις μία και καλή με τις ενοχλήσεις που σε ταλαιπώρησαν πέρυσι στη μέση;
«Ακριβώς! Αντιμετώπισα ένα μυϊκό πρόβλημα τραυματισμού στη μέση και η αποθεραπεία που έκανα με βοήθησε πολύ να το ξεπεράσω. Δούλεψα πολύ σκληρά και στην Αθήνα με προσωπικό γυμναστή και όταν πλέον αισθάνθηκα τελείως καλά, άρχισα να ψάχνω ομάδα... Πέρυσι ταλαιπωρήθηκα πολύ, έχασα σχεδόν τη μισή σεζόν και δεν ήμουν διατεθειμένος να το ξαναπεράσω...»
- Πώς βρήκες τον Ηρακλή;
«Στην ομάδα υπάρχει πολύ καλό κλίμα, οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουμε κάνει μία πολύ καλή παρέα και οι συνθήκες δουλειάς υπό τις οδηγίες του κυρίου Ουζουνίδη είναι πολύ καλές. Με τα δεδομένα προβλήματα που αντιμετώπισε η διοίκηση, μόνο και μόνο που ο Ηρακλής συμμετέχει στο πρωτάθλημα είναι μεγάλη επιτυχία... »
- Πού αποδίδεις το εφετινό εξαιρετικό ξεκίνημα της ομάδας;
«Στο ότι οι ισορροπίες ανάμεσα στις περισσότερες ομάδες είναι πολύ μικρές, το είδαμε και στις πρώτες αγωνιστικές, που οι μεγάλες ομάδες δυσκολεύτηκαν και έχασαν βαθμούς... Αν και στο τέλος οι δυο τους, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, θα διεκδικήσουν τον τίτλο, υπάρχουν 8-10 ομάδες που βράζουν στο ίδιο καζάνι και αυτό καθιστά το πρωτάθλημα ακόμη πιο ανταγωνιστικό. Προβλέπω ότι στο τέλος της χρονιάς η διαχωριστική ζώνη του υποβιβασμού δεν θα απέχει περισσότερους από 5-6 βαθμούς από τη ζώνη που οδηγεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις... Εμείς αποκτήσαμε μεγάλη αυτοπεποίθηση από τη νίκη της πρεμιέρας σε βάρος του Ολυμπιακού και παρότι ουσιαστικά δεν κάναμε σοβαρή προετοιμασία, έχουμε κατορθώσει να πλασαριστούμε στα άνω στρώματα της βαθμολογίας... Δεν επαναπαυόμαστε, όμως, και ήδη έχουμε ξεκινήσει τις διπλές προπονήσεις για να εκμεταλλευτούμε το διάστημα της διακοπής και όταν ξαναρχίσει το πρωτάθλημα να παρουσιαστούμε ακόμη καλύτεροι...»
- Εσύ πώς βλέπεις τον εαυτό σου; Στα 34 σου χρόνια δείχνεις σε πολύ καλή κατάσταση και μέχρι στιγμής έχεις κάνει ένα πολύ καλό πρωτάθλημα...
«Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που εξακολουθεί και κάνει αυτό που αγαπάει... Από μικρό παιδί λάτρευα το ποδόσφαιρο και για όσο καιρό μου δίνει αυτή τη χαρά το να πηγαίνω κάθε μέρα στην προπόνηση, νομίζω ότι θα συνεχίσω με την ίδια διάθεση... Όλα τα άλλα περνούν σε δεύτερη μοίρα για μένα... Δεν πιστεύω ότι αμφισβητήθηκε ποτέ η αξία μου σαν τερματοφύλακας. Άλλα ήταν τα προβλήματα που είχα, είτε αυτά είχαν να κάνουν με την υγεία μου είτε με κάτι άλλο, οπότε από τη στιγμή που δουλεύω σκληρά για να τα ξεπεράσω, αισθάνομαι ολοένα και καλύτερα με τον εαυτό μου...»
- Με δεδομένο ότι παίζεις επαγγελματικά σχεδόν 16 χρόνια, το κίνητρο που το βρίσκεις;
«Το κίνητρο έχει να κάνει με το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας κάνουν κάτι που δεν τους αρέσει, δυσκολεύονται πάρα πολύ και ως προς το ζην αλλά και όσον αφορά αυτά που εισπράττουν ως ηθική ικανοποίηση και νομίζω ότι κάποιος πρέπει να είναι βλάκας για να μην εκτιμά το γεγονός ότι χαίρεται τη ζωή του! Κάθε πρωί σηκώνομαι με μεγάλη όρεξη για να πάω στην προπόνηση και αυτό, γιατί στόχος μου είναι να βελτιώνομαι συνεχώς σαν άνθρωπος και σαν αθλητής! Θα ήμουν βλάκας να άφηνα το ποδόσφαιρο να μου φύγει από τα χέρια...»
- Πώς βλέπεις τη συνέχεια του πρωταθλήματος για τον Ηρακλή;
«Νομίζω ότι μόνο περιθώρια βελτίωσης μπορούμε να έχουμε από δω και στο εξής... Είμαστε μία εντελώς καινούρια ομάδα που δεν έκανε προετοιμασία, οπότε όσο περισσότερο δουλέψουμε τόσο περισσότερο θα βελτιωθούμε...»
- Η Αθήνα σου λείπει καθόλου;
«Μου λείπει μόνο η κόρη μου από την Αθήνα... Από πέρυσι που επέστρεψα στην Ελλάδα, όμως, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα για τη σχέση μου με την Ιωάννα... Οι αποστάσεις έχουν μικρύνει αισθητά...»
- Το να είσαι μέλος μιας μεγάλης ομάδας και να κάνεις πρωταθλητισμό σου λείπει;
«Να σου πω τη αλήθεια; Ο Κασάνο κάποτε –όταν τον είχαν ρωτήσει γιατί προτιμά τη Σαμπντόρια– είπε ότι η ιδανική ομάδα για κάθε αθλητή είναι εκείνη που τον κάνει να αισθάνεται ευτυχισμένο... Το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι άνθρωποι του Ηρακλή μου έδειξαν εμπιστοσύνη και νιώθω την υποχρέωση να τους την ξεπληρώσω...
- Το σκέφτεσαι για το μέλλον;
«Κοίτα, προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής... Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω μεγαλύτερες φιλοδοξίες, αυτή τη στιγμή είμαι πολύ ικανοποιημένος με αυτό που έχω και με την ομάδα που βρίσκομαι... Τώρα, υποθετικά δεν μου αρέσει να απαντώ, ούτε για την Εθνική ούτε για κάποια μεγαλύτερη ομάδα... Ζω το τώρα, εύχομαι να συνεχίσω να παίζω καλά και να προοδεύει ο Ηρακλής...»
- Θα ήθελες μία δεύτερη ευκαιρία στην Εθνική ομάδα;
«Στη θέση του Φερνάντο Σάντος θα έκανα ακριβώς το ίδιο! Θα στήριζα τον Αλέξη (σ.σ.: Τζόρβα) αυτή την περίοδο... Τα πράγματα πάντα έχουν δύο όψεις... Οι μεγάλες ομάδες μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάρουν οποιονδήποτε τερματοφύλακα θέλουν... Στο ποδόσφαιρο ποτέ κανείς δεν σου χαρίζει τίποτε... Αν αξίζω για κάτι θα το κερδίσω...»
- Τον Φετφατζίδη, για τον οποίο μιλάει όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, πώς τον βλέπεις;
«Μου αρέσει πολύ... Έχει όλο το μέλλον μπροστά του».
- Γενικότερα βλέπεις μέλλον για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τόσο όσον αφορά το πρωτάθλημα αλλά και όσον αφορά την Εθνική ομάδα;
«Το θετικό είναι ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα έχουν έρθει καλοί ξένοι προπονητές, όπως ο Κούπερ και ο Βαλβέρδε, που κάνουν πολύ καλή δουλειά... Ο Νιόπλιας για μένα είναι ένας προπονητής που έχει πολλές ικανότητες και πιστεύω ότι στο μέλλον θα προσφέρει ακόμη περισσότερα... Στην Εθνική ομάδα βρίσκεται ένας καταξιωμένος προπονητής που γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα, οπότε επειδή -κατά την άποψή μου- τα πάντα ξεκινούν από τους προπονητές, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σε καλό δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: