Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

«Εμείς τώρα οι... U2!»

Στην πρεμιέρα των προκριματικών του Euro 2012 η Εθνική Ελλάδος παραχώρησε απρόσμενη ισοπαλία στη Γεωργία (1-1) σε ένα μισοάδειο «Καραϊσκάκη» την ίδια ώρα που το γνωστό συγκρότημα των «U2» έκανε θραύση σε ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο Φερνάντο Σάντος δεν παρέλειψε να σχολιάσει το συγκεκριμένο γεγονός, στην σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει της αναμέτρησης με την Λετονία, λέγοντας με νόημα, αλλά και με σαφή διάθεση για χιούμορ, ότι «εμείς θα είμαστε αυτή τη φορά οι… U2»!
Από εκεί και πέρα και στα αμιγώς αγωνιστικά, ο Πορτογάλος τεχνικός τόνισε ότι θέλει να μείνει πιστός στο 4-4-2 με ρόμβο, επισημαίνοντας, όμως, ότι είναι ένα σύστημα με απαιτήσεις στις οποίες οι παίκτες του πρέπει να ανταποκριθούν.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα αποδώσει τα αναμενόμενα και θα κερδίσει, ενώ έκανε λόγο για «πολύ καλό κλίμα στην Εθνική» αναφερόμενος προφανώς στη φημολογία των προηγούμενων ημερών για τα αποδυτήρια της ομάδας.

Ο Σάντος αποκάλυψε ακόμα ότι ο νεαρός Φετφατζίδης, τον οποίο πιστεύει πολύ, μπορεί να βοηθήσει στο ματς ως αλλαγή.

Αναλυτικά ο Σάντος μίλησε:
Για την παρουσία του κόσμου: «Στον προηγούμενο εντός έδρας αγώνα ήταν λίγοι αλλά στήριξαν την ομάδα πολύ θερμά. Στην Κροατία έδωσαν τη μάχη τους και αυτό είναι φανταστικό. Την Παρασκευή θα είμαστε εμείς οι U2. Τους χρειαζόμαστε και το ξέρουν πολύ καλά».

Για τα έως τώρα δεδομένα και το κλίμα στην Εθνική: «Εχουμε ξεκινήσει με δυο ισοπαλίες. Η ισοπαλία στην Κροατία ισορρόπησε την κατάσταση, έφερε εμπιστοσύνη σε παίκτες και ομάδα. Αυτό βλέπω και νιώθω από τους παίκτες. Έχουν διάθεση, θέληση, αυτοπεποίθηση. Είναι πολύ καλό κλίμα και τους αρέσει που είναι εδώ. Σε πολύ καλά επίπεδα βρίσκεται και η ψυχολογία. Πιστεύω ότι θα κάνουμε ένα πολύ καλό παιχνίδι και θα πετύχουμε τον στόχο μας».

Για την τακτική και το σύστημα που θέλει να ακολουθήσει:
«Δεν έχει διαφορά το σύστημα. Το διαμορφώνεις εσύ. Εάν αυτή ήταν μια ομάδα την οποία θα είχα σαν σύλλογο, κάθε μέρα προπόνηση, προετοιμασία ένα μήνα κτλ. θα παίζαμε καλύτερα.
Το σύστημα που θέλω είναι το 4-4-2 σε ρόμβο γιατί νομίζω ταιριάζει στους παίκτες. Είναι πολύ απαιτητικό σύστημα, θέλει χρόνο, δουλειά, θέλει συνεργασία παικτών, αλληλοκάλυψη κι αυτά δεν γίνονται σε 2-3 μέρες που έχουμε στη διάθεσή μας.
Κι αυτό φάνηκε στ ματς με την Γεωργία. Έγινε η αναποδιά με το γρήγορο γκολ, όμως στην Κροατία δούλεψε. Εμείς θα πρέπει να προσαρμόζουμε την νοοτροπία μας κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου.

Για τον τρόπο παιχνιδιού της Λετονίας και πως σκοπεύει να την αντιμετωπίσει: «Ωστόσο, η προσαρμογή αυτή δεν σημαίνει ότι αλλάζουμε νοοτροπία. Αυτό θα κάνουμε και μεθαύριο. Είναι δύσκολο ματς. Η Λετονία παίζει με 9-10 παίκτες πίσω από τη μπάλα και ψάχνει την αντεπίθεση κυρίως με δυο-τρεις παίκτες.

Άρα θέλουμε υπομονή στην κυκλοφορία, να βρούμε την τρύπα στην αμυντική τους λειτουργία. Να αλλάζουμε συνεχώς πλευρές μέχρι να μας βγει. Να έχουμε δημιουργικότητα, να φτάνουμε ψηλά οργανωμένα να πιέσεις όταν χάσεις μπάλα να κερδίσεις μπάλα ψηλά και να κάνει ο αντίπαλος το λάθος στην περιοχή του.

Αρα κόντρα σε κλειστές άμυνες είναι σημαντικό να αναγκάσουμε τον αντίπαλο να κάνει λάθος για να αποκομίσουμε όφελος. Οι παίκτες το γνωρίζουν καλά και πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αγώνα».

Για τον Φετφατζίδη: «Άμεσα δεν μπορούμε να βάλουμε ένα παίκτη που φέραμε από τις Ελπίδες για να του ρίξουμε το βάρος πάνω του. Είναι καλός, έχει δυναμικό χαρακτήρα, όμως μιλάμε για Εθνική ανδρών, πάντα υπάρχει βάρος στο ντεμπούτο, αλλά σίγουρα είναι έτοιμος αν του ζητηθεί να περάσει στον αγωνιστικό χώρο».

Για το αν θα κάνει ροτέισον λόγω των δυο διαδοχικών ματς:
«Όσον αφορά στην κούραση, έχουμε προετοιμάσει τις προπονήσεις για να μην επιβαρύνονται περισσότερο οι παίκτες. Θέλουμε να είναι φρέσκοι όσον αφορά στην φυσική κατάσταση, αλλά και φρέσκοι στο μυαλό.
Είναι λογικό οι παίκτες από τις ομάδες τους να έχουν πίεση. Θέλουμε εδώ να νιώθουν άνετα κι αν είναι καλά στο μυαλό τους σίγουρα θα είναι και στην φυσική κατάσταση».

Για το που θα κριθεί το ματς:
«Κλειδί λοιπόν είναι να πιέσουμε ψηλά για να κλέψουμε μπάλες ψηλά. Να μην επιτρέψουμε να κυκλοφορήσουν και να πιστέψουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι».

Για τους βαθμολογικούς συσχετισμούς του ομίλου:
«Όπως είπαμε εξαρτόμαστε από τα δικά μας αποτελέσματα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε φάση να λέμε τι θέλουμε εμείς και τι θα πρέπει να κάνει ο αντίπαλος. Σίγουρα θέλουμε νίκη σ’ αυτά τα δύο ματς για να συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε από τα πόδια μας».

Για το αν ποντάρει περισσότερο στην «παλιοσειρά»: «Εγώ θέλω την βοήθεια όλων, όχι των έμπειρων. Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα βοηθήσουν. Δεν υπάρχουν παίκτες εδώ που είναι λιγότεροι σημαντικοί. Υπάρχει η εμπειρία, αλλά δεν βοηθάει σε τίποτα παραπάνω. Και οι 11 θέλω να αποδίδουν το ίδιο στον αγωνιστικό χώρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: