Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ουζουνίδης: "Εχουμε παίκτες με ποιότητα"

Το μόνο στόχο που θέλησε να βάλει ο Μαρίνος Ουζουνίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Μακεδονία της Κυριακής" ήταν να βελτιωθεί η αγωνιστική εικόνα της ομάδας του και ο ρυθμό της, στα επόμενα τρία παιχνίδια. Για το πρωτάθλημα θεωρεί πως είναι ακόμα νωρίς να μιλήσει.

Ο τεχνικός του Ηρακλή για ακόμα μία φορά τόνισε πως εμπιστεύεται τους παίκτες που έχει, θεωρώντας μάλιστα πως το υλικό του "Γηραιού" είναι πολύ καλό και έχει ποιότητα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ουζουνίδη:

- Ολοκληρώθηκε η πρώτη πεντάδα παιχνιδιών. Θεωρείτε ότι η ομάδα θα μπορούσε να είχε συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς;

- "Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να μιλήσεις υποθετικά. Πορεύεσαι με αυτά που έχεις. Εμείς συγκεντρώσαμε οκτώ βαθμούς και δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε πόσους θα μπορούσαμε να έχουμε. Κερδίζουμε τίποτα αν λέμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε 2 ή 3 βαθμούς περισσότερους; Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε για να βελτιώσουμε την εικόνα μας στον αγωνιστικό χώρο".

- Σε ποιους τομείς κρίνετε επιβεβλημένη την βελτίωση;

- "Είναι πολλά στοιχεία που πρέπει να βελτιώσουμε. Είναι φανερό ότι χρειαζόμαστε βελτίωση και την περιμένω στη συνέχεια. Γι' αυτό δουλεύουμε σκληρά στο διάστημα της διακοπής".

- Τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε στην αγωνιστική βελτίωση της ομάδας;

- "Βλέπω καθημερινά τη σκληρή δουλειά των παιδιών, ενώ έχω επαναλάβει πολλές φορές την εμπιστοσύνη μου στις δυνατότητές τους. Έχουμε πολύ καλό υλικό και παίκτες με ποιότητα".

- Έχοντας πλέον εικόνα από όλες τις ομάδες, μπορείτε να οριοθετήσετε τον φετινό στόχο του Ηρακλή;

"Είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για όλες τις ομάδες. Βλέπουμε ότι κάποιες που τις περιμέναμε δυνατές, έχουν μείνει λίγο πίσω, ενώ βρίσκονται ψηλά ομάδες που δεν τις περιμέναμε τόσο δυνατές. Σε 3-4 παιχνίδια θα μπορούμε να μιλήσουμε για στόχους. Για εμάς είναι πολύ σημαντικά τα τρία επόμενα παιχνίδια. Ο μεγαλύτερος στόχος αυτή τη στιγμή, είναι να βελτιώσουμε τον ρυθμό μας και την αγωνιστική ταυτότητα".

- Πότε θεωρείτε ότι η ομάδα θα είναι απολύτως έτοιμη;

"Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να ορίσω συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μέρα με τη μέρα πρέπει να βελτιωνόμαστε και σύντομα να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο".

- Η διάκριση μέσω του κυπέλλου, αποτελεί προτεραιότητα;

"Το κύπελλο είναι ένας θεσμός εκπλήξεων. Δεν θέλω όμως να μπούμε στη διαδικασία να επιλέξουμε σε ποια διοργάνωση θα ρίξουμε περισσότερο το βάρος. Το μέγεθος του Ηρακλή δεν είναι για να επιλέγει διοργανώσεις. Είμαστε μεγάλη ομάδα. Οπότε μας ενδιαφέρει το κύπελλο, μας ενδιαφέρει και το πρωτάθλημα".

- Τι ήταν το πρώτο πράγμα που πέρασε από το μυαλό σας, μόλις δεχτήκατε την πρόταση του κ. Τάκη;

"Πολλά πράγματα πέρασαν από το μυαλό μου. Κυρίως όλα όσα είχε περάσει η ομάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η προσπάθεια κόσμου και διοίκησης να κρατήσουν όρθια την ομάδα σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, καθώς και τα προβλήματα που προέκυψαν στην προετοιμασία".

- Σας αποθάρρυναν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο σύλλογος;

"Καταρχήν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει ομάδα που να μην αντιμετωπίζει προβλήματα. Σίγουρα έβαλα στη ζυγαριά τα υπέρ και τα κατά και αποφάσισα να αποδεχτώ την πρόταση. Ότι προβλήματα και να αντιμετωπίζει ο Ηρακλής, δεν παύει να είναι ο Ηρακλής. Ένα πολύ μεγάλο μέγεθος για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ηρακλής είναι μία ομάδα που μπορεί να διεκδικεί πράγματα, αρκεί φυσικά να βελτιωθεί σε όλους τους τομείς. Αγωνιστικούς και εξωαγωνιστικούς".

- Ήταν μεγάλο το ρίσκο να αναλάβετε μία ομάδα που δεν "χτίσατε", είκοσι ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος;

"Σε οποιαδήποτε επιλογή υπάρχει ρίσκο, γιατί δεν ξέρεις εξαρχής το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά. Το κυριότερο είναι να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και τη δουλειά σου. Εγώ εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και γι' αυτό βρίσκομαι εδώ".

- Η κακή πορεία της ομάδας την τελευταία τετραετία, αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για εσάς;

"Δεν το σκέφτομαι αυτό. Εμένα με ενδιαφέρει το τι θα κάνει η ομάδα φέτος, που είμαι εγώ προπονητής. Το τι έκανε τα προηγούμενα χρόνια, δεν πρέπει να μας αφορά. Ο Ηρακλής ήταν, είναι και θα είναι πάντα Ηρακλής. Ανεξαρτήτως προβλημάτων, είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος, με πολύ κόσμο και τεράστια ιστορία".

- Από τη συνεργασία που έχετε μέχρι στιγμής με τη διοίκηση, είστε ευχαριστημένος;

"Από την πρώτη στιγμή, η διοίκηση μου ανέλυσε το πλάνο που έχει για την ομάδα και το πώς θα κινηθεί φέτος. Δεν προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση. Μου είπαν πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα στην ομάδα, τα προβλήματα που υπάρχουν και την προσπάθεια που θα γίνει για να λυθούν. Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι είναι συνεπείς σε όσα μου υποσχέθηκαν και αποδεικνύονται ειλικρινείς. Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή και θεωρώ ότι έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον".

- Από πότε αποφασίσατε ότι θα ακολουθήσετε το επάγγελμα του προπονητή;

"Από τότε που ήμουν ποδοσφαιριστής. Πάντα σκεφτόμουν τη χρησιμότητα της κάθε άσκησης και προβληματιζόμουν. Προτού εγκαταλείψω την ενεργό δράση, είχα αποφασίσει ότι θα ασχοληθώ με την προπονητική".

- Έχετε συνεργαστεί με αρκετούς προπονητές. Υπάρχει κάποιος που σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο επάγγελμα;

"Από όλους παίρνεις πράγματα. Ακόμη και αυτούς που δεν συμπαθείς, βλέπεις τα αρνητικά και προσπαθείς να μην τα κάνεις. Ακόμη και από προπονητές χαμηλότερων κατηγοριών μπορείς να δεις κάποια πράγματα, τα οποία θα σου φανούν χρήσιμα".

- Πρότυπο έχετε;

"Όχι. Ούτε ως παίκτης είχα πρότυπα, ούτε τώρα ως προπονητής. Πρέπει να έχεις ανοιχτό μυαλό και να εισπράττεις πράγματα απ' όπου μπορείς. Καθημερινά μαθαίνεις νέα πράγματα. Κανένας προπονητής δεν είναι τέλειος. Ακόμη και όσοι θεωρούνται κορυφαίου επιπέδου, έχουν αδυναμίες. Άλλωστε ο προπονητής δεν είναι μόνο η προπόνηση και το 90λεπτο του αγώνα. Ο προπονητής καλείται να διαχειριστεί πολλά και διαφορετικά πράγματα. Δεν υπάρχει κάποιος προπονητής στον κόσμο που είναι καλός σε όλα".

- Υπήρξε στιγμή που μετανιώσατε που γίνατε προπονητής;

"Δεν το έχω μετανιώσει. Δεν μου αρέσει όμως ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί το σύστημα στο εξωτερικό, διότι ποτέ δεν ήμουν προπονητής σε κάποιο προηγμένο πρωτάθλημα, αλλά το σύστημα στη χώρα μας, δεν μου αρέσει".

- Εγκαταλείψατε χορτασμένος την ενεργό δράση με την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή;

"Δεν έχω παράπονο. Κατέκτησα όλους τους τίτλους, ενώ έπαιξα πολλά και σημαντικά παιχνίδια στα Ευρώπη. Ότι μπορεί να θέλει κάποιος παίκτης, το έζησα. Το μόνο που δεν κατάφερα να ζήσω, ήταν η συμμετοχή σε Μουντιάλ με την εθνική. Είχαμε φτάσει τόσο κοντά τότε με το παιχνίδι κόντρα στη Δανία, αλλά δεν καταφέραμε να πετύχουμε ένα γκολ και να προκριθούμε. Εκείνο το παιχνίδι ήταν μία μεγάλη απογοήτευση".

- Κορυφαία στιγμή; Η νίκη μήπως στο Άμστερνταμ με τον Aγιαξ;

"Μπορεί να φανεί περίεργο, αλλά προσωπικά άλλο παιχνίδι με "σημάδεψε". Ήταν το 0-1 στο Οπόρτο, όταν παίζαμε με δέκα παίκτες. Ήταν μία τεράστια νίκη για τον Παναθηναϊκό. Αυτή ήταν η κορυφαία στιγμή".

- Ήσασταν από τους πρώτους που δοκίμασαν το ευρωπαϊκό όνειρο. Φύγατε από τον Παναθηναϊκό για να πάτε στη Χάβρη. Γιατί;

"Οι λόγοι ήταν οικονομικοί. Υπήρχε μία καλή πρόταση και την αποδέχτηκα".

- Μετανιώσατε για εκείνη την επιλογή;

"Δεν μετάνιωσα που πήγα στο εξωτερικό. Ίσως όμως θα έπρεπε να πάω σε μία μεγαλύτερη ομάδα".

- Πώς είναι ο Ουζουνίδης είναι εκτός γηπέδων;

"Η ζωή μου είναι το ποδόσφαιρο. Ειδικά τώρα, ασχολούμαι ολόκληρη την ημέρα με την ομάδα. Μου αρέσει να πηγαίνω για καφεδάκι με φίλους και συνεργάτες για να χαλαρώσω. Το μυαλό όμως και τότε δουλεύει. Μπορεί την ώρα του καφέ να σκεφτώ κάτι που θα αφορά την ομάδα. Έτσι νομίζω πως λειτουργούν όλοι οι προπονητές".

- Βρίσκεστε στο ποδόσφαιρο σχεδόν 30 χρόνια. Τι σας έχει λείψει περισσότερο;

"Θα ήθελα να ήμουν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου. Κάνω όμως αυτό που μου αρέσει. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να ζεις μακριά από την γυναίκα σου και τα παιδιά. Αν και η αλήθεια είναι ότι όταν είσαι προπονητής, είναι προτιμότερο να είναι μακριά η οικογένεια. Το λέω από προσωπική εμπειρία".

- Γούρια έχετε;

"Δεν θα το έλεγα. Θεωρώ ότι όποιος ασχολείται με τον αθλητισμό, είναι έστω και λίγο προληπτικός. Γούρια όμως συγκεκριμένα δεν έχω".

Δεν υπάρχουν σχόλια: