Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

14 Ιούνη 1987 : Εθνική ομάδα μπάσκετ πρωταθλήτρια Ευρώπης

Σα να μη πέρασε μια μέρα... Ηταν 14 Ιουνίου του 1987 όταν ο ελληνικός αθλητισμός καμάρωνε για το μεγαλύτερο επίτευγμά του (μέχρι το... επόμενο). Η Εθνική ομάδα μπάσκετ κατακτούσε το πρωτάθλημα Ευρώπης και οι έλληνες ξεχύνονταν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την απίστευτη -για τα τότε δεδομένα- επιτυχία.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπήκε με δειλά βήματα, στην διοργάνωση αλλά δεν άργησε και πολύ για να... ξεψαρώσει. Την εύκολη επικράτηση επί της γειτόνισας Ρουμανίας, ακολούθησε η μεγάλη εμφάνιση και νίκη κόντρα στο μεγαθήριο, που άκουγε στο όνομα Γιουγκοσλαβία.

Τη φόρα της παρέας του Νίκου Γκάλη, έκοψε απότομα η Ισπανία του Σαν Επιφάνιο και η Σοβιετική Ενωση με τη βοήθεια των διαιτητών. Η Εθνική Ελλάδας όμως αντεπιτέθηκε και με την νίκη της επί της Γαλλίας, πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Εκεί η Ιταλία αποδείχθηκε εύκολη λεία, για τους έλληνες διεθνείς, οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσει στα ημιτελικά την μεγάλη των "πλάβι" σχολή. Παρά το νωθρό ξεκίνημα, η ομάδα του Κώστα Πολίτη πήρε τα πάνω της και με οδηγό τον εκπληκτικό Νίκο Γκάλη, έριξε στο καναβάτσο τους γιουγκοσλάβους και πέρασε στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Ολη η Ελλάδα ζούσε σε έκσταση, αλλά τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμα. Ο τελικός κόντρα στην Σοβιετική Ενωση, κράτησε όλους τους έλληνες κολλημένους στις τηλεοπτικές τους οθόνες. Οι συγκινήσεις που έκρυβε ο αγώνας ανεπανάληπτες, με αποκορύφωμα τις δύο εύστοχες βολές του Αργύρη Καμπούρη και το άστοχο τρίποντο του Γιοβάισα στο τέλος της παράτασης.

Το ταμπλό έγραψε 103-101 και η Εθνική Ελλάδας ήταν για πρώτη φορά στην ιστορία της Πρωταθλήτρια Ευρώπης!

H 12άδα του θριάμβου: Γκάλης, Σταυρόπουλος, Γιαννάκης, Λινάρδος, Καμπούρης, Καρατζάς, Ρωμανίδης, Φιλίππου, Φασούλας, Ιωάννου, Χριστοδούλου, Ανδρίτσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: