Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

ΠΑΟΚ ΜΠΑΣΚΕΤ: Παρουσιάστηκε το σχήμα που προκρίθηκε από τον Ερασιτέχνη για να οριστεί ως διοίκηση Πρωτοδικείου


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Προτάσσοντας την ανάγκη για στήριξη της προσπάθειας που καταβάλλεται για να βρει ο ΠΑΟΚ το δρόμο του, παρουσιάστηκε σήμερα στο κλειστό της Πυλαίας το σχήμα που προκρίθηκε από τον ΑΣ ΠΑΟΚ για να οριστεί ως διοίκηση Πρωτοδικείου για την ΚΑΕ, επικεφαλής του οποίου είναι ο Μιλτιάδης Κανώτας.

Την παρουσίαση έκανε ο Α' αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη, Δημοκράτης Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε:

«Εκ μέρους του προέδρου Θανάση Κατσαρή, που για ιδιωτικούς λόγους δεν μπορεί να είναι εδώ, υπάρχει συνάντηση με κορυφαίο πολιτικό στέλεχος και του αντιπροέδρου, Ηλία Βιολίδη, διότι λόγω της άφιξης του Τσιρίλο έπρεπε να είναι στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μετά από πάρα πολλές μέρες, ώρες που αφιερώσαμε για να μπορέσουμε να κάνουμε διοίκηση για να ανταπεξέλθει σε δύσκολο έργο, είμαστε στην ευχάριστη θέση σαν ΑΣ ΠΑΟΚ να ανακοινώσουμε τη νέα διοίκηση για την ΚΑΕ. Αποτελείται από μέλη της οικογένειας του ΠΑΟΚ, από μέλη του Ερασιτέχνη και από ανθρώπους που είναι έτοιμοι να προσφέρουν ότι μπορεί ο καθένας, ώστε του χρόνου τέτοια εποχή να μιλάμε για κάτι καλύτερο. Τους γνωρίζουμε, όλοι έχουν φάει πολλά χρόνια στα γήπεδα των ομάδων μας, όχι μόνο του μπάσκετ, αλλά και του ποδοσφαίρου. Με τη συμπαράσταση όλων θα πάμε καλά. Θα ήθελα να παρακαλέσω από σήμερα και μετά να είστε δίπλα μας, ζητάμε τη βοήθεια σας, να προχωρήσουμε μαζί Ερασιτέχνης, διοίκηση της ΚΑΕ, κόσμος και μέσα ενημέρωσης. Να είστε σίγουροι πως δεν θα πέσουμε έξω. Η προσπάθεια αυτή θα ευοδωθεί.

Σήμερα λείπουν δύο μέλη από νέα διοίκηση, ο Στογιάννης Παρίσης που σε λίγες ώρες παντρεύεται και ο Ολυμπιονίκης μας, Παύλος Σαλτσίδης που έχει στην Κύπρο υποχρεώσεις με την εθνική. Πρόεδρος θα είναι ο Μιλτιάδης Κανώτας και μέλη οι Πόλυς Κατσιόρης, Λευτέρης Σταμολάμπρος και ο γνωστός μας "Μάτζικ", ο αθλητής με τον οποίο έχουμε ζήσει πολλές καλές στιγμές, ο Νίκος Σταυρόπουλος που θα είναι υπεύθυνος αγωνιστικού τμήματος. Τους καλοσωρίζουμε και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους».

Ο νέος πρόεδρος της ΚΑΕ, ανέφερε:

«Ευχαριστώ τον κ. Παπαδόπουλο για ότι καλό είπε. Θέλω να ευχαριστήσω το ΔΣ του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ , τον πρόεδρο Θανάση Κατσαρή και την επιτροπή του συλλόγου για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μου, και τους συνεργάτες μου. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι ο επενδυτής που έρχεται στην ΚΑΕ να δώσει με λεφτά οράματα και να ικανοποιήσει όσους θέλουν να πάρουνε ή ο επενδυτής που έρχεται για να έχει κάθε είδους κέρδος. Είμαστε αυτοί που εναποθέτουμε στον ΠΑΟΚ την αγάπη και τα όνειρα μας. Προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για το καλό του συλλόγου από κάθε μετερίζι.

Ηρθαμε με δύο προϋποθέσεις όταν μας ζητήθηκε να αναλάβουμε το βαρύ έργο. Η πρώτη ήταν ότι θα έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση και την ουσιαστική στήριξη του ενιαίου για μας ΠΑΟΚ, του ΑΣ και τη ΠΑΕ.

Η δεύτερη προϋπόθεση ήταν η συνεργασία με τον Νίκο Σταυρόπουλο.

Την πρώτη μας τη διαβεβαίωσαν και από τον ΑΣ και την ΠΑΕ, όπως και το ότι θα υπάρχει συνεχής στήριξη από την επιτροπή του Ερασιτέχνη. Η δεύτερη προϋπόθεση έγινε πλέον πραγματικότητα μετά από συνάντηση που είχαμε με τον Νίκο Σταυρόπουλο. Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον ΠΑΟΚ και επειδή πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πράγματα εμείς αναλαμβάνουμε το διοικητικό και ότι συνεπάγεται και ο Σταυρόπουλος, ως τεχνικός διευθυντής αναλαμβάνει το αγωνιστικό τμήμα».

Στάθηκε με έμφαση στον Νίκο Σταυρόπουλο ο κ. Κανώντας λέγοντας:

«Ζήτησα να είναι οπωσδήποτε τεχνικός διευθυντής για δύο λόγους. Ο ένας γιατί θεωρώ πως είναι ολοκληρωμένη προσωπικότητα στο μπασκετικό χώρο και ο δεύτερος γιατί κρύβει μέσα του πάθος για να δώσει έργο στο σύλλογο που υπηρέτησε ως παίκτης και κακός του το αρνήθηκαν τόσα χρόνια. Τον θυμάμαι από τότε που ήρθε από τη Λάρισα στον ΠΑΟΚ, μεγάλη μεταγραφή το '83, καθιερώθηκε αμέσως στη συνείδηση των οπαδών και είναι αυτός που έφερε την ανάσταση στο μπασκετικό σχήμα το '84 στον τελικό με τα ξυρισμένα κεφάλια, που έδωσε την κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου, αυτός που συμμετείχε στην άνοδο της ομάδας και οδήγησε στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού το '91 στη Γενεύη και το 92' το πρωτάθλημα Ελλάδας, ενώ με τα χρώματα της Εθνικής στέφθηκε και πρωταθλητής Ευρώπης. Από εκεί και πέρα δεν άφησε το μπάσκετ, ασχολήθηκε δυνατά. Τον θεωρώ τον μεγαλύτερο Ελληνα καλαθοσφαιριστή που πέρασε από τον σύλλογο. Είναι σημαία, όπως είναι και ο Μπάνε Πρέλεβιτς, όπως ο Γιώργος Οικονόμου.

Το θέμα δεν είναι να ασχοληθούμε μόνο με τη φετινή χρονιά, ο Νίκος έχει επιθυμία να αναγεννήσει το τμήμα από την αρχή, ώστε με την πάροδο των ετών ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει την παλιά αίγλη του».

Συνέχισε εξηγώντας:

«Θεωρώ αυτονόητο ότι οι στόχοι είναι η εξυγίανση, να βγάλουμε τον ΠΑΟΚ από την αγωνιστική απομόνωση, να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχει και δεν υπάρχει. Εχουμε στόχο να κάνουμε τον ΠΑΟΚ στο μπάσκετ, όπως στο ποδόσφαιρο, μια ομάδα που ο οπαδός του Δικεφάλου θα είναι υπερήφανος Μπορούμε να προσφέρουμε την εμπειρία μας, τη θέληση μας και το πάθος του οπαδού. Είναι αυτονόητο ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στην προσπάθεια. Κανείς δεν περισσεύει. Η καλόπιστη κριτική είναι ωφέλιμη. Είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι υπάρχει άνθρωπος αλάθητος. Χρειάζεται όχι απλά να δοθεί χρόνος, αλλά να δοθεί και η βοήθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι. Χωρίς όραμα τίποτα δεν προχωράει και εμείς μάθαμε να έχουμε οράματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε γι' αυτό.

Τόσες ώρες που είμαι στο γραφείο για την ΚΑΕ περισσότερο μπερδεύτηκα, παρά κατάλαβα. Ζήτησα να έρθουν όλα τα έγραφα στα γραφεία του ΠΑΟΚ όχι να εξαφανίζονται στα σπίτια. Θα καταγράψουμε τι παραλαμβάνουμε.

Είμαι βέβαιος πως όταν βάλουμε μια αρχή θα εμφανιστούν και άλλες υποχρεώσεις. Ότι είναι δίκαιο να έρθει, ας έρθει. Ότι πονηρό καλύτερα να μην έρθει. Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τον κόσμο του ΠΑΟΚ για το τι συμβαίνει. Μήνας εύκολος δεν θα είναι κανένας. Δεν μπορώ να σας πω τίποτα αν δεν ξεκαθαρίσουν τα πάντα».

Σε ότι αφορά τους φιλάθλους επισήμανε: «Η συμπαράσταση του κόσμου δεν είναι μόνο τα διαρκείας, είναι η εκδήλωση αγάπης κάθε μέρα. Ο κάθε ένας που θέλει να φανεί ότι είναι χορηγός, που θέλει να διαφημιστεί, θα το κάνει πιο εύκολα όταν διαπιστώσει ότι ο κόσμος είναι ενωμένος κάτω από την ηγεσία κα τη βοηθάει στα πάντα, ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να μπει στο γήπεδο και να βοηθήσει και αγωνιστικά. Και τα διαρκείας είναι καλά, αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί η αγάπη του κόσμου πρέπει να φαίνεται».

Ο κ. Κανώτας δεν θέλησε να αναφερθεί σε οικονομικό ποσό που υπάρχει στη διάθεση επί της παρούσης για την ΚΑΕ. «Οταν έρθει η στιγμή θα τα μάθετε», είπε και κατέληξε συστήνοντας τον εαυτό του:

«Ο χώρος του μπάσκετ μπορεί να είναι δύσκολος, υπάρχουν και δυσκολότεροι που λειτουργήσαμε και μπορείτε να ρωτήσετε γι' αυτό. Κάθε χώρος έχει την ιδιαιτερότητα του. Δεν είμαστε άσχετοι και άπειροι για να δώσουμε λύση στα προβλήματα. Παραγοντικά δεν θέλησα, παρότι είχα προτάσεις, να ασχοληθώ. Προσέφερα απ' όπου μπορούσα. Για όσους δεν ξέρουν, τις δεκαετίες του '60 και '70 ασχολήθηκα πάνω από δέκα χρόνια με τη δημοσιογραφία, ήμουν υπεύθυνος για τον ΠΑΟΚ, για Α' Εθνική για σελιδοποίηση, συγχρόνως ήμουν και οπαδός και γενικός γραμματέας του συνδέσμου που υπήρχε τότε.

Εξέδιδα και μια εφημερίδα του κεντρικού συνδέσμου και τα λεφτά που μαζεύαμε πήγαιναν σε ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Μετά το' 74 που σταμάτησα, διότι παράλληλα με τις εργασίες σαν μηχανικός δεν μπορούσα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία, γράφτηκα στον ΠΑΟΚ. Ο Γιώργος Παντελάκης, ο μεγάλος πρόεδρος, μου έκανε την τιμή να είμαι σε σχήματα του, όμως, ποτέ δεν αποδέχτηκα. Κάποτε αποδέχτηκα να αναλάβω την ηγεσία στο ερασιτεχνικό σωματείο στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και στα δύο χρόνια θητείας κατακτήθηκαν δύο Κύπελλα Μακεδονίας και η ομάδα ανέβηκε στη Δ' Εθνική. Μεσολάβησα να έρθει και ο Πουρλιοτόπουλος στον ΠΑΟΚ. Προσφορά ήταν και όταν με πήρε ο Βεζυρτζής τηλέφωνο και μου είπε "Βοήθεια, θέλουμε να κάνουμε τον Πρέλεβιτς Ελληνα και κανείς δεν τον κάνει". Του είπα να στον στείλει και έγινε δημότης. Και όταν ήρθε η ώρα να υπογράψει ο διευθυντής Νομαρχίας, δεν το έκανε και το έκανα εγώ ως Νομάρχης. Οτι κάναμε ήταν από την αγάπη για τον ΠΑΟΚ. Θα μπορούσα να σας πως πολλά ακόμη. Αυτό που με διακρίνει πολλά χρόνια και μπορείτε να το διαπιστώσετε, είναι το ήθος και η εντιμότητα. Αυτά είναι απαράβατα».

Ο Νίκος Σταυρόπουλος, με τη σειρά του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Πριν από έναν δύο μήνες, όταν μου ζητήθηκε βοήθεια, είχα πει δεν με ενδιαφέρει το κομμάτι της διοίκησης, μόνο το τεχνικό και όταν με ρωτήσανε είπα ότι δεν θέλω να είμαι προπονητής. Είπα ότι με ενδιαφέρει να δουλέψω σαν τεχνικός διευθυντής. Δέχτηκα να πάρω τελικά τη θέση ξέροντας πόσο σημαντικό και δύσκολο είναι το έργο. Ολο αυτόν τον καιρό υπήρξε αντιπαράθεση, χωρίς να φταίει και να φταίω, σε έναν συμπαίκτη μου, που έχουμε κλάψει, έχουμε ‘ματώσει’ μαζί, με τον οποίο υπήρξαμε συνεργάτες άριστοι στο παιχνίδι, τον Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος επέλεξε τη διοίκηση. Η αντιπαράθεση που βγήκε δεν ισχύει και έχουμε μιλήσει.

Θεωρώ πως αυτό που έχει χάσει ο ΠΑΟΚ είναι η αξιοπιστία του. Μιλάω με προπονητές, παίκτες παράγοντες. Είμαστε η πλέον αναξιόπιστη ομάδα. Σε αυτή τη φάση αρνούνται να έρθουν κοντά μας. Αυτή τη χαμένη αξιοπιστία πρέπει να την κερδίσουμε με κόπο. Ενότητα χρειάζεται, δεν χρειαζόμαστε κανέναν πόλεμο. Εμείς δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα, να χάσουμε, ναι. Εμείς, τουλάχιστον εγώ, επειδή έχω κάνει πρωταθλητισμό, θα παλέψω. Αν δω ότι έχω δυσκολίες θα δώσω τη θέση σε άλλο παιδί. Θα παλέψω όσο μπορώ. Θέλω να φύγει η μιζέρια από πάνω μας. Θα έχουμε προπονητή σε λίγο, αν αρχίσουμε να λέμε διάφορα θα κάνουμε κακό στην ομάδα μας.

Είναι κρίμα ο ΠΑΟΚ να βρίσκεται στο τέλμα. Ο ΠΑΟΚ δεν σώνεται από τον Σταυρόπουλο ή τον κ. Κανώτα, ο οποίος έφερε σαν Νομάρχης τον Πρέλεβιτς στον ΠΑΟΚ. Εκλιπαρούμε για βοήθεια. Θα υπάρχει διαφάνεια, θα δούμε τι υπάρχει, θα ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι. Άλλο, επίσης, είναι η ΚΑΕ και άλλο τα μικρά παιδιά. Εχω τη διάθεση να σχηματίσουμε για τη μικρή ηλικία ένα πλέγμα αντιπροσώπων που θα δουλεύουν για τον ΠΑΟΚ. Αυτό το πλέγμα θα χωριστεί σε περιφέρειας στη Β. Ελλάδα, θα δώσουμε ρόλο σε ανθρώπους να ψάχνουν ότι υλικό υπάρχει . Σε συνεργασία μαζί μου θα κάνουμε μετρήσεις με επιστήμονες που θα φέρω εγώ. Θα δώσουμε ευκαιρία μεγάλη σε παιδιά. Αυτός είναι ο στόχος. Και με την παρουσία έμπειρων παικτών θα κάνουμε ένα κράμα για να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί. Δεν μπορώ να ανεχτώ παίκτες επαγγελματίες να μην ματώνουν για τη φανέλα. Η ομάδα θα επανδρωθεί από ανθρώπους, είτε παλαίμαχους, είτε όσους θέλουν να βοηθήσουν. Κανέναν δεν διώχνουμε, είναι κρίμα να καίμε ανθρώπους».

Σχολιάζοντας για τον κόσμο επισήμανε: «Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι. Αν δεν αγκαλιάσει την προσπάθεια και αρχίσει η διχόνοια θα είμαστε εδώ σε λίγο καιρό και θα πούμε ‘πάρτε τα κλειδιά γιατί υπάρχει πόλεμος’. Υποσχόμαστε ότι θα δουλέψουμε πολύ. Το τι θα καταφέρουμε θα το δούμε Οι δυσκολίες τεράστιες».

Σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα ανέφερε: «Θα δούμε τι συμβόλαια έχουμε, τους μικρούς. Θέλουμε έμπειρους και φθηνούς παίκτες και να κερδίζουμε παιχνίδια εκτός έδρας. Αν εξυγιανθεί ο ΠΑΟΚ μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Εχουμε όραμα, γι' αυτό λέμε κανείς δεν περισσεύει. Εμφανίστηκε ο παράγοντας Πατρίδας, δεν τον ήξερα. Αυτός ο άνθρωπος είναι χολωμένος, πρέπει να τον έχουμε κοντά μας. Πολλοί άνθρωποι έφυγαν όπως το είχα κάνει και εγώ και αν ο γιος μου δεν με πίεζε να δει παιχνίδια δεν θα ερχόμουν στο γήπεδο. Στενοχωριόμουν για την ξεφτίλα.

Δεν θα πάρουμε παίκτη με 200.000 ευρώ, ενώ πραγματικά η αξία του είναι για 50.000 ευρώ. Εγώ θα είμαι το φίλτρο. Αν κρίνουμε ότι παίκτες είναι ασύμφοροι η προσπάθεια θα σταματά. Το θέμα του προπονητή θέλουμε να λυθεί το συντομότερο. Όταν γίνει αυτό, στηρίξτε το. Στηρίξτε την προσπάθεια για το καλό της ομάδας. Κανείς δεν μπορεί να σώσει το καράβι που βυθίζεται από μόνος του. Αναγνωρίζω την προσπάθεια που έγινε από τον κ. Καλαφατάκη και τα άλλα παιδιά. Κανείς δεν απορρίπτεται, θα κοιτάξουμε τι είναι καλύτερο και πιο συμφέρον για την ομάδα. Μας ενδιαφέρει η ομάδα να παίζει στην Ευρώπη. Θα ήθελα, αν μπορεί να συμβεί, η ομάδα να παίζει σε μεγάλα πρωταθλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: