Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Χαλκιάς: “Ψηλά ο πήχης”


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Ο Κώστας Χαλκιάς είναι στη δεύτερη του χρονιά στον ΠΑΟΚ μεταξύ των τριών αρχηγών της ομάδας, μαζί με τον Κονσεϊσάο και τον Κοντρέρας. Στις 30 του περασμένου Μάη έκλεισε το 35 (είναι γεννημένος το 1974) αλλά όπως αποκάλυψε χτες μιλώντας από την Ολλανδία δεν έχει σκοπό να σταματήσει σύντομα το ποδόσφαιρο.
Αποκάλυψε ότι θέλει να μείνει στον ΠΑΟΚ και μετά από το επόμενο καλοκαίρι ανανεώνοντας το συμβόλαιό του που λήγει και θέλει να παραμείνει στην Εθνική μέχρι και το 2012 ελπίζοντας να παίξει σε ακόμη ένα Euro, μετά από το Μουντιάλ που έχει βάλει στο… μάτι για του χρόνου. Όνειρο όμως με τον ΠΑΟΚ είπε πως είναι ένα πρωτάθλημα μέσα στα επόμενα χρόνια που θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται στην ομάδα…

-Μετά από την περσινή πολύ καλή χρονιά, ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά ο πήχης;
«Πέρυσι ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε από το μηδέν. Έγινε ένας προγραμματισμός που ήταν επιτακτική ανάγκη να γίνει μετά από όλα τα εξωαγωνιστικά προβλήματα που ταλάνιζαν την ομάδα και για χρόνια επηρέαζαν και το αγωνιστικό κομμάτι. Όλοι προσπαθήσαμε για το καλύτερο δυνατό και νομίζω ότι ο κόσμος έμεινε ικανοποιημένος από την παρουσία μας. Πιστεύω ότι είχαμε μια χρονιά καλύτερη από το αναμενόμενο. Όντως ανέβηκε ο πήχης και για φέτος, καθώς ο ΠΑΟΚ πρέπει να είναι εκεί που βρέθηκε πέρυσι. Να βρίσκεται κοντά στην κορυφή για να μπορέσει να την κατακτήσει κιόλας κάποια στιγμή. Χρειαζόμαστε και πάλι προσπάθεια όμως για να φτάσουμε ψηλά. Δεν γίνονται όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Όλοι περιμένουνε πολλά περισσότερα. Η πραγματικότητα όμως είναι η εξής: Το περσινό αποτέλεσμα έγινε βάσει δουλειάς και αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Να δουλέψουμε για να σταθεροποιηθούμε στις ψηλές θέσεις. Πάμε να κάνουμε πρωταθλητισμό, να μείνουμε ψηλά. Να γίνει ένας κορμός πάνω στον οποίο θα χτιστεί η ομάδα. Έτσι είναι πολύ σημαντικό ότι ανεβάσαμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά και αυτό δεν μπορεί να είναι αρνητικό. Πέρυσι θέλαμε να βγούμε ΟΥΕΦΑ και να βάλουμε βάσεις και το πετύχαμε. Δεν ξεφεύγουμε όμως από τον αρχικό μας στόχο καθώς υπάρχει ένα τριετές πλάνο και πρέπει να μείνουμε εκεί. Επιτυχία θα είναι ότι πετύχουμε πιο πάνω από τον βασικό στόχο της σταθεροποίησης του ΠΑΟΚ κοντά στις θέσεις της κορυφής. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη και υπολογίσιμη ομάδα εδώ και χρόνια άσχετα αν είχε καλές ή κακές χρονιές, αλλά αυτό που αναζητούμε πλέον είναι η σταθερότητα. Και πάνω σε αυτήν τη σταθερότητα να προσθέσουμε τα θετικά της περασμένης χρονιάς φέτος και κάτι παραπάνω».

-Μήπως υποσυνείδητα σκεφτείτε ότι είναι εύκολο να πετύχετε κάτι ανάλογο με πέρυσι και αυτό γυρίσει μπούμερανγκ στην ομάδα;
«Αν περάσει από το μυαλό κάποιου κάτι τέτοιο, τότε πέφτει έξω. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Πρέπει να μείνουμε ψηλά και να βλέπουμε την ουσία. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα φέτος καθώς υπάρχουν μεγαλύτερες υποχρεώσεις, σε όλα τα επίπεδα. Ως ΠΑΟΚ οφείλουμε να παλέψουμε σε όλες τις διοργανώσεις. Θέλουμε να μπούμε στους ομίλους της Europa League, το πρωτάθλημα αρχίζει νωρίτερα αλλά έχουμε υψηλούς στόχους, ενώ και στο Κύπελλο θέλουμε να προχωρήσουμε. Και μετά ίσως υπάρχουν και τα πλέι οφ, ένας θεσμός τον οποίο δε θέλω να σχολιάσω καθώς είμαι κάθετα αντίθετος με αυτή τη διοργάνωση. Προσωπικά θέλω να έχω πολλές προκλήσεις. Ο κόσμος μας πιστεύει και εμείς πιστεύουμε σε εμάς και στην ομάδα».

-Αναφέρθηκες σε έναν βασικό κορμό της ομάδας. Είναι δύσκολο να διεκδικήσουν θέση στην 11άδα στον ΠΑΟΚ κάποιοι παίκτες από το μεγάλο φετινό ρόστερ;
«Καταρχάς πρέπει να τονίσω ότι αν κάποιος δεν άξιζε, δεν θα ήταν στον ΠΑΟΚ. Από όσους είμαστε στην ομάδα, όλοι πιστεύω ότι αξίζουμε να είμαστε εδώ. Χρήσιμος είναι κάθε παίκτης ακόμα και εκείνος που θα παίξει ένα παιχνίδι και θα είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να το κάνει. Η ομάδα πρέπει να έχει όμως έναν κορμό. Το να δημιουργηθεί κορμός έμπειρων και παλαιών παικτών με πιο νέους και ταλαντούχους είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Όλοι οι παίκτες είμαστε στον ΠΑΟΚ με τον ίδιο σκοπό, να βοηθήσουμε την ομάδα. Εγώ προσωπικά δεν δέχομαι να είναι κάποιος εδώ που να πιστεύει ότι η ομάδα πρέπει να τον βοηθήσει αλλά θα πρέπει όλοι να σκέφτεται πως θα βοηθήσουν την ομάδα. Οι πολλές αλλαγές δημιουργούν εντυπώσεις και όχι ουσία…»

-Τι σας δίδαξε η περσινή χρονιά;
«Έχω ξαναπεί ότι ξεκινήσαμε από την αρχή. Τα πράγματα ήταν δύσκολα στην αρχή καθώς ήμασταν καινούρια ομάδα και ο κόσμος ήταν μουδιασμένος. Η περσινή χρονιά μας έδειξε ότι αν δεν υπάρχει συνοχή, συνεργασία και καλό κλίμα, δε μπορείς να κάνεις τίποτα. Δεν φτάσαμε στο 10 της απόδοσης αλλά ούτε και στο δύο. Η σταθερότητα και η σοβαρότητα είναι τα βασικά μας χαρακτηριστικά».

-Πέρυσι ο ΠΑΟΚ αιφνιδίασε. Φέτος όλοι τον περιμένουν. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να αιφνιδιάσει ξανά;

«Στην αρχή τη χρονιάς ίσως αιφνιδιάσαμε. Μας αντιμετωπίζανε διαφορετικά καθώς μας κρίνανε βάσει της προηγούμενης κακής χρονιάς του ΠΑΟΚ. Μετά από 8-10 αγωνιστικές όμως μας περίμεναν πάντα δυνατούς. Εμείς και φέτος απλώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα».

-Το επόμενο καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιό σου. Τι σκέφτεσαι να κάνεις; Είσαι στα 35 και πας στα 36… Υπάρχει σκέψη για επέκταση της συνεργασίας; Έχει γίνει κάποια συζήτηση με τον ΠΑΟΚ; Ή σκέφτεσαι να σταματήσεις;
«Όχι δε θα σταματήσω το ποδόσφαιρο… Αντέχω ακόμη… Δεν έχω κάνει κάποια συζήτηση με τον ΠΑΟΚ, αλλά θα ήθελα να συνεχίσω στην ομάδα. Τα τελευταία χρόνια η ψυχολογία μου έχει αλλάξει εντελώς και βλέπω το ποδόσφαιρο με άλλο μάτι. Το πώς βλέπω το ποδόσφαιρο άλλαξε άρδην μετά τη παρουσία μου στο εξωτερικό. Πλέον απολαμβάνω το παιχνίδι. Το χαίρομαι. Έπεσε κατά πολύ το άγχος μου. Εξωαγωνιστικά δε δίνω σημασία σε τίποτα. Ακόμη δε έχω κάνει κάποια συζήτηση με τη διοίκηση αλλά εγώ θέλω να συνεχίσω για πολλά χρόνια στον ΠΑΟΚ και την εθνική ομάδα, καθώς έχω μεγάλα όνειρα και με τους δύο. Θα δούμε τι θα γίνει…».

-Όταν λες μεγάλα όνειρα τι εννοείς;

«Κάθε φορά που παίζεις, βάζεις νέους στόχους. Ποτέ δε βάζω στόχο το 10 αλλά το 100 για να φτάσω πάνω από το 10… Έτσι σκέφτομαι και για τον ΠΑΟΚ. Έχω ένα μεγάλο στόχο. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει βάλει στόχο στον ΠΑΟΚ ένα πρωτάθλημα. Ξέρω ότι ίσως δε μπορεί να γίνει τώρα. Δε λέω ότι πάμε για πρωτάθλημα, μη το εκλάβετε έτσι. Το θέλω όμως στα επόμενα χρόνια. Όσο για την Εθνική, πιστεύω ότι στόχος είναι η παρουσία σε μεγάλες διοργανώσεις. Να πάμε στο Μουντιάλ και μετά στο Euro 2012…»

-Από τους παίκτες του ΠΑΟΚ είσαι αυτός που γνωρίζει καλύτερα από όλους το Βασίλη Γκαγκάτση. Τι εντύπωση σου έκανε αυτή η συνεργασία;
«Εγώ είχα συνεργασία πολλών ετών μαζί του ως μέλος της Εθνικής ενώ αυτός ήταν πρόεδρος της ΕΠΟ. Είχα συνεργασία ως παίκτης της εθνικής. Την εθνική ομάδα την αγάπησε και ήταν πολύ κοντά της. Και τώρα την αγαπά. Ήταν κοντά στον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Έχει πολύ καλή γνώση του ποδοσφαίρου. Θα βοηθήσει στο τομέα του. Είναι καλοδεχούμενος…»

- Ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί πυρά γι’ αυτή τη συνεργασία του από άλλες ομάδες αλλά και ΜΜΕ…
«Για ποιο πράγμα; Δεν καταλαβαίνω, αλλά δε θα γίνω δικηγόρος του Γκαγκάτση, ούτε κατήγορος εκείνων που τον κατηγορούν. Ο καθένας κοιτάει τη δουλειά του…»

-Πέρυσι ο ΠΑΟΚ είχε πρόβλημα με τις κόκκινες κάρτες. Φέτος που είσαι και μέσα στους αρχηγούς πως το βλέπεις το θέμα;
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις αποβολές που βλάπτουν την ομάδα. Δικαιολογείται ο καθένας να κάνει κάποιο λάθος μέσα στο παιχνίδι ή να έχει σε κάποια ματς απόδοση κατώτερη του αναμενόμενου. Όλοι κάνουν λάθη και κάθε παίκτης μπορεί 3-4 αγωνιστικές να μην πάει καλά. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία όμως για τις αποβολές που βλάπτουν ομάδα και δημιουργούν εντυπώσεις. Τα προσωπικά μπαίνουν στην άκρη και πρέπει όλοι να παίζουμε για την ομάδα. Μερικές φορές μπορεί να τρελαίνεσαι μέσα στο γήπεδο και κάποια φορά να πάρει μία κόκκινη. Αν αυτό όμως επαναλαμβάνεται τότε είναι πρόβλημα. Και είναι πρόβλημα για την ομάδα. Εμείς πρέπει φτιάξουμε και το προφίλ της ομάδας. Προσωπικά δυσαρεστούμαι και με τη συμπεριφορά αυτών που χειροκροτούν τέτοιες απερίσκεπτες ενέργειες. Εύχομαι φέτος να πάνε διαφορετικά τα πράγματα. Και εγώ βγαίνω καμιά φορά εκτός εαυτού αλλά παντού υπάρχουν όρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: