Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Προτάσοφ: "Εχουμε παίκτες πολεμιστές"


Ο Ολεγκ Προτάσοφ στα γραφεία του Ηρακλή Χορταστικός ο Ολεγκ Προτάσοφ που είχε διάθεση να απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου, στο Σάλτζμπουργκ όπου προετοιμάζεται ο Ηρακλή. Ο Ουκρανός τεχνικός αναφέρθηκε στα δύσκολα φιλικά, απέφυγε να μιλήσει ξεχωριστά για παίκτες, ενώ έθεσε το Γιουρόπα Λιγκ ως στόχο.

Αναλυτικά, ο Ουκρανός τεχνικός, είπε:

-Τρεις ήττες σε τρία φιλικά. Ανησυχείτε για κάτι; Από τις επιδόσεις είστε ευχαριστημένος;
"Ειλικρινά σας λέω, δεν μου αρέσει να χάνω. Δεν μπορούμε όμως αυτή την εποχή να μιλήσουμε για αποτελέσματα. Καταλαβαίνω ότι στην Ελλάδα ο κόσμος ενδιαφέρεται πολύ για τα αποτελέσματα, εμείς όμως έχουμε συγκεκριμένη δουλειά να κάνουμε τώρα. Εμείς επιλέξαμε να παίξουμε με δυνατούς αντιπάλους".

-Σκεφτήκατε μήπως θα μπορούσε να δοθεί και ένα πιο εύκολο παιχνίδι; Να έρθει π.χ. μια νίκη για ψυχολογικούς περισσότερο λόγους;
"Αλήθεια, το σκέφτηκα. Τι να κάναμε; Να βάζαμε κάποια γκολ σε έναν μικρό αντίπαλο, από πλευράς προπόνησης όμως θα χάναμε μια μέρα. Δεν είμαι σίγουρος ότι με το να κερδίσω ένα εύκολο φιλικό, θα κερδίζαμε γενικώς κάτι. Να μην απογοητεύεται ο κόσμος. Και εμάς όταν δεν κερδίζουμε μας επηρεάζει την ψυχολογία, λίγο τρελαινόμαστε, αλλά δουλεύουμε σε συγκεκριμένο πλάνο".

-Γενικότερα, υπάρχει πίεση για κάτι καλύτερο. Τη νιώθετε αυτή την πίεση;
"Βεβαίως και υπάρχει αλλά δεν πρέπει να μας ενοχλήσει. Εμάς δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός. Εμείς δεν περιμένουμε ότι όλα θα πάνε αμέσως μέλι-γάλα".

-Πότε θα είναι έτοιμος ο Ηρακλής, έτσι όπως τον θέλετε;
"Για να γίνει 100% η ομάδα, αυτή που ονειρευόμαστε θα χρειαστεί χρόνος, κανείς δεν ξέρει όμως αν είναι λίγος ή πολύς. Εμείς όμως διαλέξαμε έναν τρόπο δουλειάς και πιστεύω ότι από αυτό θα βγούμε κερδισμένοι".

-Με τους παίκτες τι συζητάτε;
"Αυτό που λέμε με τους παίκτες είναι ότι εξαρτιούνται πολλά από αυτούς. Αυτό που τους λέω είναι ότι εσείς κατεβαίνετε στο γήπεδο. Για εσάς έρχεται ο κόσμος. Πρέπει να παίζετε ποδόσφαιρο και να είστε ευχαριστημένοι. Βάλτε φαντασία. Να γυρίσεις σπίτι και να είσαι ευχαριστημένος. Να μην λες πάνω να κάνω τη δουλειά μου και τελείωσε".

-Πιστεύετε ότι οι παίκτες κάνουν τον προπονητή ή ο προπονητής τους παίκτες;
"Οι παίκτες τον προπονητή".

-Σε τι στάδιο είναι τώρα ο Ηρακλής;
"Είμαστε μια καινούρια ομάδα. Από πλευράς τακτικής ξεκινάμε από το μηδέν. Από την αρχή χτίζουμε τον τρόπο παιχνιδιού μας, την άμυνα και την επίθεση".

-Τι λέτε για τα φιλικά μέχρι τώρα;
"Ξεκινήσαμε βήμα-βήμα από την άμυνα. Πιστεύω ότι σε σχέση με πριν, είμαστε πολύ καλύτεροι. Κανένα από τα πρώτα ημίχρονα που παίξαμε με παίκτες που προορίζονται για την εντεκάδα δεν τα χάσαμε. Εντάξει, δεν τα κερδίσαμε, δεν τα χάσαμε όμως". -Η επίθεση;
"Βλέποντας λοιπόν ότι κάτι χτίσαμε στην άμυνα, πάμε να κάνουμε κάτι για γκολ. Στο παιχνίδι με τη Μόναχο 1860 δημιουργήσαμε πέντε-έξι φάσεις για γκολ. Θέλουμε περισσότερο".

-Γνωρίζετε πολύ καλά το θέμα του "γκολ". Ο Ηρακλής το χρειάζεται πολύ.
"Βεβαίως και πρέπει να το αλλάξουμε αυτό. Για να σκοράρουμε πρέπει να δημιουργήσουμε φάσεις. Αυτό λέμε και με τα παιδιά. Σε ό,τι κάνουμε μέσα στο γήπεδο πρέπει να σκεφτόμαστε το σουτ, τη φάση, το γκολ Τι κάνεις για να απειλήσεις την αντίπαλη εστία. Αρκετοί από τους παίκτες έχουνε την επαφή με το γκολ. Απλώς, πρέπει να τους το βγάλουμε από μέσα".

-Μιλήσατε για την άμυνα. Είναι τόσο σημαντική η προσθήκη του Λέκι;
"Δεν θα ήθελα να μιλήσω ξεχωριστά για παίκτες".

-Να ρωτήσουμε όμως κάτι για τον Ντίκα. Είναι όπως τον περιμένετε;
"Σας λέω δεν θέλω να μιλήσω ξεχωριστά. Τι να σας πω; Είναι πολύ νωρίς. Ο Ντίκα, οι παίκτες, είναι τώρα κουρασμένοι. Ο κάθε παίκτης είναι βαρύς γιατί εμείς διαλέξαμε να είναι βαρύς. Εμείς πολύ προσεχτικά κοιτάμε πού βρίσκεται ο καθένας. Πρέπει να τους δίνουμε και ανάσες. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πάθουν ζημιά. Οι γιατροί και τα μηχανήματα μας λένε ότι πρέπει να τους προσέξουμε. Για αυτό και τρεις από τους καινούριους παίκτες (σ.σ. Μιλάνο, Τουμά, Πιλότο) δεν έπαιξαν στο προηγούμενο παιχνίδι. Οι παίκτες δεν μπορούνε ακόμη να προσφέρουν αυτό που μπορούνε γιατί δουλεύουμε πολύ με τρέξιμο και φυσική κατάσταση. Σίγουρα τα πόδια τους είναι μερικά κιλά παραπάνω. Δεμένα..."

-Τι λέτε γενικώς για τους παίκτες που ήρθανε;
"Είναι αρκετά καλού επιπέδου. Σχεδόν όλοι τους εκτός από τον Πιλότο δεν έχουν μια προηγούμενη γεμάτη χρονιά. Οπως καταλαβαίνετε αυτό για μας τους προπονητές είναι ένα ζήτημα το πώς θα περάσει στον οργανισμό τους η δουλειά που θα κάνουμε".

-Εχετε καταλήξει στο σύστημα;
"Δοκιμάζουμε να βρούμε αυτό που ταιριάζει στην ομάδα. Να μην είμαστε βιαστικοί".

-Πώς περιμένετε τη σχέση με τον κόσμο;
"Στην πρώτη προπόνηση είδαμε όλοι τον κόσμο και μας έκανε πολύ καλή εντύπωση. Είδαμε ότι ο Ηρακλής έχει δυνατό κόσμο".

-Τι στόχο βάζετε;
"Για μένα, δεν σημαίνει τίποτα να λες, παίζω ένα παιχνίδι και μετά μιλάω. Πρέπει να έχεις στόχο. Ο στόχος είναι να πάμε ψηλά, να είμαστε στις θέσεις για το ΟΥΕΦΑ. Πρέπει να έχουμε στόχους για να σπρώξει και ο ένας τον άλλον μέσα στην ομάδα. Ο ένας πρέπει να νιώθει ότι ο άλλος έχει στόχους. Ο Ηρακλής πρέπει να φτιαχτεί σαν ομάδα. Εχω απαιτήσεις. Ο καθένας μας πρέπει να δώσει τα πάντα για τον Ηρακλή. Πρέπει να γίνουμε μια γροθιά".


-Θα γίνουν άλλες μεταγραφές;
"Μπορεί να γίνουν κι άλλες αλλαγές. Κάποιοι να φύγουν και κάποιοι άλλοι να έρθουν. Δεν θα ήθελα όμως να μιλήσουμε τώρα με ονόματα. Δεν είμαι έτοιμος".

-Η ομάδα έχει παίκτες που να μπορούν να αντέξουν την πίεση;
"Εχουμε παίκτες πολεμιστές που μπορούν να κουβαλήσουν όποιον χρειάζεται. Μπορεί να μην είναι όλοι αλλά τέτοιους παίκτες ψάχνουμε και νομίζω ότι τους πήραμε".

-Τι σας έκανε να έρθετε στον Ηρακλή;
"Με πιστεύετε ή όχι, πάντα είχα μια συμπάθεια για τον Ηρακλή. Ηθελα να δουλέψω στην Ελλάδα και για οικογενειακούς λόγους. Όταν λοιπόν ήρθε η πρόταση του Ηρακλή αμέσως που άρεσε αυτή η ιδέα".

-Το γεγονός ότι με σας προπονητή, ο Ηρακλής θα επιδιώξει να γυρίσει σελίδα, σας λέει κάτι;
"Ναι. Για μένα ο Ηρακλής είναι σημαντικός σταθμός στην καριέρα μου. Η ομάδα αγωνιστικά έφθασε σε ένα σημείο που δεν πάει άλλο. Ναι, για μένα είναι πρόκληση ο Ηρακλής. Δεν είναι μόνο να κάνεις κάποιες βελτιώσεις. Τώρα, αλλάζουμε τα πάντα".

-Λέτε συνέχεια ότι θα γίνει καλή ομάδα ο Ηρακλής.
"Ποτέ δεν θα είμαι ευχαριστημένος, ό,τι και να κάνουμε. Πάντα θέλεις να βελτιωθείς. Είμαι αισιόδοξος όμως ότι θα κάνουμε μια ομάδα, δυνατή μονάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το πιστεύω".

-Στην ομάδα υπάρχουν και τα νέα παιδιά. Δίνετε ευκαιρίες.
"Τώρα πρέπει να βρούμε 15-17 παίκτες που θα τραβήξουνε την ομάδα. Και από κοντά να είναι και τα μικρά παιδιά που τώρα μεγαλώνουν και βελτιώνονται και αν μπορούν να μπούνε".

-Υπολογίζετε καθόλου το κεφάλαιο διαιτησία;
"Όχι. Δεν υπάρχει φόβος Δεν θέλω να το συζητήσω καν. Δεν είναι δική μου δουλειά".

-Είναι πιο εύκολο να είσαι προπονητής ή ποδοσφαιριστής;
"Ποδοσφαιριστής". -Ο Μπλαχίν είχε ασχοληθεί με την πολιτική. Εσείς είχατε προτάσεις;
"Ναι. Δεν με ενδιαφέρει όμως να ασχοληθώ. Στην πολιτική, κακά τα ψέματα πρέπει να λες και ψέματα. Και εγώ δεν μπορώ".

-Τι νιώθετε για την Ελλάδα;
"Είναι δεύτερη πατρίδα μου".

-Μιλάτε ήρεμα ακόμη και σε στιγμές που κάποιος μπορεί να πει ότι είστε πολύ εκνευρισμένος.
"Τα προβλήματα θέλω να τα λύνω με ηρεμία χωρίς φωνές. Ακόμη κι αν δεν συμφωνώ, θέλω να τον ακούσω. Αν δεν καταλαβαίνεις αυτά που σου ζητώ, σταματάμε να συνεργαζόμαστε".

-Εκτιμάτε ότι αυτή η ηρεμία πρέπει να υπάρχει και στον πάγκο;
"Τι να γίνεται; Μετά από κάθε λάθος να πετάγεται ο προπονητής και να ρωτάει "γιατί το έκανες;", Μα, εκείνη την ώρα έχει άλλη δουλειά να κάνει. Αν τον φωνάξω και τον βρίσω κιόλας, είμαστε σίγουροι ότι κερδίζουμε κάτι; Εντάξει, δεν είναι πάντα τόσα απλά τα πράγματα. Ισως χρειάζεται και ξύλο ή να πάρεις κάποιον ξέχωρα από όλους να του μιλήσεις κοιτώντας του στα μάτια, αντρίκια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: