Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Σεϊταρίδης: "Νταμπλ όπως το 2004"


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό επέστρεψε στο "τριφύλλι" με στόχο να φτάσει ξανά στην κατάκτηση του νταμπλ, όπως το 2004!

Ο άσος των "πράσινων" μίλησε στο "Παναθηναϊκό Τριφύλλι" όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις του με την ομάδα, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αναλυτικά η συνέντευξή του στο "Παναθηναϊκό Τριφύλλι":

Γράφτηκαν και ακούστηκαν πάρα πολλά όλο το καλοκαίρι για σένα και τη σχέση σου με την ομάδα, χωρίς ποτέ να πάρεις θέση.

"Τι να πω εγώ; Ο καθένας έχει την άποψή του και είναι ελεύθερος να την εκφράζει με όποιον τρόπο επιθυμεί. Δεν πρόκειται να αναλώσω όλο το χρόνο μου να απαντά σε κάθε τι που γράφεται για μένα. Δεν θα μου έφτανε όλο το 24ωρο".

Κατηγορήθηκες ότι πήγες στο ξενοδοχείο που γινόταν η γενική συνέλευση των μετόχων και έκανες επίδειξη κοιλιακών.

"Ο καθένας λέει ό,τι θέλει όπως σου είπα ήδη. Δεν μπορώ να καταλάβω μεν για ποιο λόγο τα λένε αυτοί που τα λένε, δεν πρόκειται όμως να χάσω το χρόνο μου για τέτοια πράγματα. Έχω πολύ πιο σημαντικά πράγματα να κάνω και αυτοί που με ξέρουν και αυτοί που πρέπει να ξέρουν γνωρίζουν καλά τι είμαι και ποιος είμαι. Για τους υπόλοιπους δεν με ενδιαφέρει".

Κατηγορήθηκες ότι έκανες βουτιές στη Μύκονο αντί να συμφωνήσεις και να πας για προετοιμασία... Σκέφτηκες κάποια στιγμή "παραέκανα διακοπές";

"Όχι, καθόλου. Παράλληλα με τις διακοπές έκανα καθημερινή προπόνηση. Από τη στιγμή που δεν είχα βρει ομάδα, μπορούσα να κάνω όσες διακοπές ήθελα. Έκανα καθημερινά εντατικό πρόγραμμα και από τη στιγμή που δεν είχα κάποιες υποχρεώσεις, μπορούσα να κάνω όσα μπάνια ήθελα χωρίς να δίνω λογαριασμό σε κανένα".

Κατηγορήθηκες έντονα ότι ρωτήθηκες πριν τα ματς με την Ατλέτικο ποια ομάδα θα υποστηρίζεις και δεν απάντησες.

"Δεν με ενδιαφέρει τι λένε κάποιοι που προφανώς έχουν ένα στόχο. Δεν μου καίγεται καρφί γι’ αυτούς. Από την άλλη δεν είπα κάτι κακό. Ρωτήθηκα ποιoν θεωρώ φαβορί και απάντησα ότι στα χαρτιά είναι η Ατλέτικο".

Άλλο ένα που σου καταλογίστηκε είναι ότι μίλησες με Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

"Με τον Ολυμπιακό ποτέ. Με την ΑΕΚ μίλησα μία φορά με τον κ. Θανόπουλο, περισσότερο μάλιστα λόγω του Κυργιάκου. Με τον Σωτήρη είμαστε πολύ καλοί φίλοι και μου το ζήτησε μετά από παραίνεση του κ. Θανόπουλου. Ήπιαμε έναν καφέ και μιλήσαμε γενικά, ποδοσφαιρικά. Και ως συνήθως η τρίχα έγινε τριχιά όσον αφορά το πρόσωπο μου".

Πως νιώθεις που γύρισες;

"Πολύ ωραία. Γύρισα σε ένα μέρος που το γνωρίζω, σε μια ομάδα με την οποία είμαι δεμένος. Στις εγκαταστάσεις εδώ ήμουν και πιτσιρικάς και ειλικρινά νιώθω σα να μην πέρασε μια μέρα. Όσον αφορά τα συναισθήματά μου βέβαια γιατί στο προπονητικό κέντρο έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις και είναι ακόμη καλύτερο. Γενικά είμαι πολύ χαρούμενος που γύρισα στον Παναθηναϊκό".

Η απραξία του τελευταίου καιρού σου στοίχισε;

"Κοίταξε, αυτό με την απραξία έχει γίνει καραμέλα. Μπορεί όποιος θέλει να κάνει το απλό και να δει ότι ήμουν στην Ατλέτικο μέχρι τα τέλη Μαΐου. Άρα η μόνη απραξία που μιλάμε είναι το γεγονός ότι δεν έκανα προετοιμασία. Και οι συνάδελφοί μου που είχαν ομάδα, μέχρι τις αρχές ή τα μέσα Ιουλίου έκαναν διακοπές. Δεν μπορώ λοιπόν να καταλάβω που έχουν δει αυτό το εξάμηνο απραξίας που λένε κάποιοι. Ορισμένοι δημοσιογράφοι οφείλουν να διασταυρώνουν τις πληροφορίες καλύτερα και να μη γράφουν ότι τους κατέβει ή ότι τους συμφέρει".

Ποιες διαφορές βλέπεις στον Παναθηναϊκό που άφησες και σε αυτόν που βρήκες;

"Όσον αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα, είδα πολλά νέα πρόσωπα. Βέβαια τους περισσότερους τους ήξερα από τις Εθνικές ομάδες. Το καινούριο γυμναστήριο είναι εξαιρετικό ενώ φυσικά είναι όλα νέα πρόσωπα στο τεχνικό και το ιατρικό τιμ".

Τα αισθήματά σου για τον Παναθηναϊκό ποια είναι;

"Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που ανδρώθηκα και αποτέλεσε το εφαλτήριο ώστε να γίνω γνωστός στην Ευρώπη. Τα συναισθήματα μου για τον σύλλογο μόνο θετικά είναι".

Οι στόχοι σου, με την επιστροφή σου, ποιοι είναι;

"Οι στόχοι συμβαδίζουν με της ομάδας και αφορούν την κατάκτηση τίτλων. Θα ήταν ευχής έργον, το ιδανικό θα έλεγα, να συνεχίσω από εκεί που έφυγα. Από το νταμπλ. Έχουμε την ποιότητα να το πετύχουμε αυτό αλλά ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να πάρουμε το πρωτάθλημα".

Έζησες μεγάλες στιγμές και στην Ευρώπη. Φαντάζομαι ότι οι παλιότεροι βάζετε στο κλίμα τους νέους για το όνομα του συλλόγου εκτός συνόρων.

"Ναι, τους βάζουμε στο κλίμα και νομίζω ότι το καταλαβαίνουν και από τις αντιδράσεις των οπαδών μας αλλά και από τα ΜΜΕ. Πλέον νομίζω ότι άπαντες καταλαβαίνουν ότι ο Παναθηναϊκός έχει καλό όνομα στην Ευρώπη και οφείλουμε να το διατηρήσουμε".

Ακούστηκαν πολλές ξένες ομάδες το καλοκαίρι και μάλιστα γράφτηκε ότι είχες κλείσει στην Κολωνία.

"Κοίταξα να συνεχίσω την καριέρα μου στο εξωτερικό αλλά πιο κοντά βρέθηκα με τη Τζένοα. Γράφτηκε ότι "έκλεισα" στην Κολωνία, την επομένη «πήγα» στη Σάλκε και την μεθεπόμενη ήμουν κοντά στην Βόλφσμπουργκ. Αν συμπεριλάβουμε και τις τρεις της Αθήνας, το καλοκαίρι είχα υπογράψει σε 7 ομάδες... Πιο κοντά από όλες βρέθηκα με τη Τζένοα. Υπάρχει τεράστια διαφορά να λες μιλάω και συμφώνησα".

Πως ήταν στο Οπόρτο;

"Τον ένα μήνα που έμεινα εκεί διαπίστωσα ότι πρόκειται για μία από τις τοπ ομάδες του κόσμου στην οργάνωση. Όλοι όσοι δουλεύουν για την ομάδα την υπεραγαπάνε και θέλουν πρώτα απ’ όλα το καλό της. Οι φίλαθλοι είναι πάντα κοντά και ως σύλλογος η Πόρτο δουλεύει στην εντέλεια".

Θα μπορούσες να τα πας καλύτερα με τη φανέλα της;

"Δεν θεωρώ ότι έκανα κακή πορεία. Πιστεύω ότι πήγα από αρκετά έως πολύ καλά. Έπαιξα σε 23 παιχνίδια, πήραμε το Διηπειρωτικό, το Σούπερ Καπ Πορτογαλίας και στο πρωτάθλημα μείναμε μόλις ένα βαθμό πίσω από την Μπενφίκα. Η Πόρτο είναι βέβαια σαν τον Παναθηναϊκό, πάει κάθε χρόνο για το πρωτάθλημα, αλλά δεν πιστεύω ότι έκανα καθόλου κακή χρονιά".

Έφυγες όμως πολύ ξαφνικά.

"Ναι γιατί ήρθε μια εξωπραγματική πρόταση της Ντιναμό Μόσχας για εμένα, τον Μανίς και τον Κοστίνια και ο πρόεδρος μας πούλησε αμέσως, χωρίς ούτε να σκεφτεί να μας ρωτήσει".

Πως ήταν στη Μόσχα;

"Είχε πάρα πολύ κρύο. Υπερβολικό. Αυτό είναι το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό. Τον χειμώνα έφτανε -20 και ενίοτε -30. Το ποδόσφαιρο στο μεταξύ δεν είναι το δημοφιλέστερο σπορ, προηγούνται το χόκεϊ και το μπάσκετ. Η Ντιναμό είναι ομάδα με μεγάλη ιστορία αλλά δεν έχει τον κόσμο της Σπαρτάκ ή της ΤΣΣΚΑ. Είναι οι ομάδες άλλωστε με τθις περισσότερες διακρίσεις".

Στο Κρεμλίνο πήγες;

"Ναι, βέβαια. Το ξενοδοχείο που έμενα αρχικά άλλωστε ήταν ακριβώς απέναντι. Γενικά η Μόσχα έχει απίστευτες ομορφιές, είναι ίσως η ωραιότερη πόλη που έχω δει".

Με ποιους έκανες παρέα εκεί;

"Με τους Πορτογάλους και τους Βραζιλιάνους λόγω γλώσσας. Τον ένα χρόνο στην Πόρτο έμαθα τη γλώσσα και μπορούσα να μιλάω μαζί τους".

Στη συνέχεια είχες άλλη μια πρωτεύουσα και άλλη μια ιστορική ομάδα.

"Άλλος τρόπος ζωής στη Μαδρίτη. Ωραία πόλη και ευρωπαϊκή".

Η Ατλέτικο έχει κόμπλεξ απέναντι στη Ρεάλ και τη Μπαρτσελόνα;

"Δεν θα έλεγα ότι έχει κόμπλεξ. Υπάρχει η κόντρα, ειδικά με τη Ρεάλ που δίνει άλλο βάρος στην αναμέτρηση. Υπάρχει ζήλια πιστεύω για τα επιτεύγματα της Ρεάλ αλλά κόμπλεξ όχι. Ίσως μόνο στο γεγονός ότι η ομάδα είναι πολλά χρόνια εκτός τίτλων".

Απόλαυσες την παραμονή σε ένα από τα δύο κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης;

"Πέρασα τρία πολύ ωραία χρόνια στη Μαδρίτη. Έπαιζα σε μια ιστορική και μεγάλη ομάδα και στην παραμονή μου εκεί πετύχαμε τους αρχικούς μας στόχους, την έξοδο στο ΟΥΕΦΑ αρχικά και στο Τσάμπιονς Λιγκ στη συνέχεια. Ήταν ωραία η παραμονή μου και όσον αφορά τον τρόπο ζωής και ποδοσφαιρικά".

Ανεξαρτήτως συμβολαίων, απολαβών και λοιπών συμφωνιών, αν είχες τη δυνατότητα να παίξεις σε όποια ομάδα ήθελες, ποια θα διάλεγες;

"Οι αγαπημένες μου ομάδες από παιδί ήταν η Μίλαν και η Ρεάλ".

Από όλες αυτές τις εμπειρίες που είχες στο ανώτερο επίπεδο, ποιους παίκτες ζήλεψες, με την καλή έννοια;

"Να ζηλέψω όχι, να θαυμάσω ναι. Αρκετούς. Θαυμάζω να βλέπω να παίζουν τον Μέσι, τον Ιμπραίμοβιτς, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Ροναλντίνιο".

Πως είναι να παίζεις αντίπαλος με τον Μέσι;

"Εγώ ήμουν, εντός εισαγωγικών, τυχερός γιατί σε όλα τα μεταξύ μας ματς έπαιζε στην απέναντι πλευρά, οπότε δεν είχαμε τετ α τετ. Είχα περισσότερο χρόνο να τον θαυμάζω παρά να τον αντιμετωπίζω. Γιατί δεν είναι και το καλύτερο να παίζει από την πλευρά σου... Είναι ένας παίκτης μοναδικός. Τον Ρονάλντο ας πούμε αν είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος και σε καλή μέρα μπορείς να τον σταματήσεις. Ο Μέσι και λόγω σωματοδομής, γιατί από μπάλα ξέρει πολλά καντάρια, είναι αδύνατον να τον σταματήσεις".

Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος που αντιμετώπισες ποτέ;

"Αυτός που πάντα με κούραζε και πάντα μου άρεσε πολύ ως παίκτης ήταν ο Βιθέντε της Βαλένθια. Αν δεν είχε τους τραυματισμούς θα έκανε ακόμη πιο μεγάλη καριέρα".

Ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχες;

"Είναι πολλοί. Είχα την τύχη να παίξω με μεγάλους παίκτες. Τον Φορλάν, τον Αγουέρο, τον Σιμάο, τους παίκτες της Πόρτο εκείνη τη σεζόν, τον Ουιφαλούσι. Αλλά και στον Παναθηναϊκό δεν υστερούσαν οι συμπαίκτες μου. Ειδικά οι Έλληνες. Όλη η ομάδα του νταμπλ και η προηγούμενη. Ο Καραγκούνης, ο Λυμπερόπουλος, ο Μπασινάς, ο Φύσσας. Έχω παίξει με τον Χένρικσεν, ένα εκπληκτικό αμυντικό. Τον Κυργιάκο, έναν από τους καλύτερους στόπερ στην Ευρώπη. Τον μεγάλο Βαζέχα επίσης".

Ποιος είναι ο καλύτερος φίλος που έκανες από το ποδόσφαιρο;

"Από ξένους ο Κοστίνια και ο Μανίς με τους οποίους πήγα και στη Ρωσία. Από Έλληνες ο Μπασινάς είναι πολύ καλός μου φίλος, ο Φύσσας, ο Κυργιάκος".

Για τις εντάσεις στην Εθνική ομάδα;

Οι καυγάδες σε μια ομάδα όντως δεν είναι συνηθισμένοι. Αλλά οι εντάσεις είναι και μάλιστα πάρα πολύ. Είναι λογικό με 25 διαφορετικές προσωπικότητες να μην συμφωνούν όλοι. Πάνω στην ένταση μπορεί να ειπωθούν κάποιες κουβέντες, ίσως και σε έντονο ύφος. Μετά βέβαια ξεχνιούνται όλα. Το κακό στην Ελλάδα είναι ότι όλα όσα γίνονται στα αποδυτήρια διαρρέουν στον τύπο. Όταν είμαστε μόνο οι παίκτες και οι προπονητές πρέπει να βρούμε ποιοι τα "ρουφιανεύουν". Έτσι έγινε και η τρίχα τριχιά μετά το ματς με τη Λετονία όπου απλώς έγινε μια έντονη συζήτηση".

Το Μουντιάλ είναι όνειρο;

"Είναι, για όλους μας. Ειδικά για μια φουρνιά που ηλικιακά δεν προλαβαίνει άλλο. Για πολλά παιδιά είναι η τελευταία ευκαιρία αυτά τα μπαράζ. Αλλά μια τέτοια διοργάνωση είναι όνειρο είτε είσαι 19 είτε είσαι 30. θα τα δώσουμε όλα και ελπίζω ότι θα τα καταφέρω".

Το δεύτερο αγαπημένο σου σπορ είναι η Φόρμουλα 1. Εκεί η ομάδα σου δεν πήγε καλά...

"Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν η χρονιά της Φεράρι. Κάτι οι αλλαγές στον κανονισμό, κάτι η ατυχία μας στοίχισαν φέτος. Τώρα η ομάδα πήρε τον Αλόνσο τον οποίο δεν συμπαθώ, αλλά μιας και αγωνίζεται για τη Φεράρι θα τον υποστηρίξω".

Ο γάμος είναι στα προσεχή σχέδια σου;

"Στα άμεσα όχι. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή..."

Βόρεια η νότια προάστια;

"Έχω ζήσει και στα δύο. Προτιμώ τα βόρεια για τον κόσμο και τα νότια για τη θάλασσα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: