Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Ο πλακούντας στο ποδόσφαιρο !

Σε μια εναλλακτική, αλλά και αμφιλεγόμενη μέθοδο αποφασίζουν να στραφούν όλο και περισσότεροι ποδοσφαιριστές προκειμένου να ξεπεράσουν γρηγορότερα τους τραυματισμούς τους. Πρόκειται για έκχυση ή μασάζ με πλακούντα και ο τελευταίος που εμπιστεύεται τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι, στην προσπάθειά του να επιστρέψει γρηγορότερα από το αναμενόμενο στην αγωνιστική δράση. Τα δημοσιεύματα, όμως, που υποστηρίζουν ότι ο πλακούντας που χρησιμοποιείται είναι ανθρώπινος και αμφιβόλου προέλευσης, καθώς και η δίωξη που έχει ασκηθεί στην Μαριάννα Κοβάσεβιτς, τη σέρβα φυσιοθεραπεύτρια που εφαρμόζει τη συγκεκριμένη μέθοδο, προκαλούν ερωτηματικά...

Ο Φαν Πέρσι τραυματίστηκε στον δεξί αστράγαλο στη φιλική αναμέτρηση της Εθνικής Ολλανδίας με την Ιταλία (14/11), όταν συγκρούστηκε με τον Τζόρτζιο Κιελίνι και αναμένεται να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για 6 εβδομάδες. Για να επιταχύνει την περίοδο ανάρρωσης, ο άσος της Αρσεναλ αποφάσισε να ταξιδέψει μέχρι τη Σερβία, ακολουθώντας τα βήματα πολλών συναδέλφων του, όπως οι Ντάνκο Λάζοβιτς, Γκλεν Τζόνσον, Γιόσι Μπεναγιούν, Αλμπερτ Ριέρα, Φάμπιο Αουρέλιο και Ορλάντο Ενγκελααρ. Ο άσος της Αϊντχόβεν υποστηρίζει ότι, αν και οι αρχικές προβλέψεις για τον άσχημο τραυματισμό του στον αστράγαλο έκαναν λόγο για απουσία 6 εβδομάδων, κατάφερε με τις μεθόδους της Κοβάσεβιτς να επιστρέψει... εν μια νυκτί, εξηγώντας:

"Η Μαριάννα είναι εκπληκτική. Εσωσε τισ καριέρες πολλών σέρβων και ξένων παικτών. Θεραπεύει αλάνθαστα κάθε είδους μυικούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων ρήξεων συνδέσμων. Χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό ηλεκτρισμού και του θαυματουργού της τζελ, που είναι αποκλειστικό προϊόν της. Ο ηλεκτρισμός περνά μέσα από ένα ειδικό ραβδί που έχει και το τζελ, το οποίο διαχέεται στο τραυματισμένο σημείο".

"Είμαι καλά, είμαι ευτυχισμένος. Η γυναίκα είναι ένα θαύμα", δήλωσε ενθουσιασμένος ο Φαν Πέρσι στη σέρβικη εφημερίδα Alo, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Επόμενος στη λίστα της Κοβάσεβιτς, η οποία "κουράρει" επαγγελματίες ποδοσφαιριστές τα τελευταία 7 χρόνια, είναι ο Φρανκ Λάμπαρντ, ο οποίος ήδη ταξίδεψε στο Βελιγράδι, αν και αρνείται ότι θα χρησιμοποιήσει πλακούντα, παρά μόνο ειδικά λάδια μασάζ.

Παρ'όλα αυτά, αν και οι ποδοσφαιριστές δείχνουν εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη μέθοδο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις αρχές της γειτονικής χώρας. Ο σέρβος υπουργός υγείας, Τόμιτσα Μιλοσάβλιεβις, ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα στο εργαστήριο της Κοβάσεβιτς, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για το αν διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά η γιατρός παραμένει άφαντη, ενώ το ιατρείο είναι κλειστό.

Οι αρχές προσπάθησαν να ακολουθήσουν παίκτες της Premier League που ταξίδεψαν στο Βελιγράδι για να συναντήσουν την Κοβάσεβιτς, αλλά δεν κατάφεραν να την εντοπίσουν, καθώς η γιατρός φέρεται να τους υποδέχεται σε κάποια άγνωστη τοποθεσία, πιθανότατα το διαμέρισμά της.

Τις αμφιβολίες του για τις μεθόδους της σέρβας φυσιοθεραπεύτριας - μια επίσκεψη στην οποία κοστίζει 45 ευρώ - εξέφρασε και ο Αρσέν Βενγκέρ που εξήγησε ότι δεν περιμένει θαύματα και ιδιαίτερα πρόωρη επιστροφή του παίκτη του στην δράση, αλλά παρ'όλα αυτά έδωσε την συγκατάθεσή του για το ταξίδι.

Ενα άλλο σημείο τριβής είναι αν ο πλακούντας που χρησιμοποιείται είναι ανθρώπινος ή αλόγου. Πιστεύεται ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο κάνει εισαγωγή ανθρώπινου πλακούντα από τη Ρωσία και το εκχύλισμα διαχέεται έπειτα στους τραυματισμένους ιστούς. Το γεγονός ότι δεν διευκρινίζεται η προέλευση του συγκεκριμένου πλακούντα κάνει αρκετές οργανώσεις να αντιδρούν, καθώς είναι "κοινό μυστικό" ότι μέρος της ποσότητας του πλακούντα που χρησιμοποιείται στην ιατρική και τη βιομηχανία καλλυντικών προέρχεται από εκτρώσεις.

Ο ανθρώπινος πλακούντας χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στη δυτική ιατρική, καθώς, όντας πλούσιος σε αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να επιταχύνει την περίοδο ανάρρωσης του τραυματία μεταφέροντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που μαλακώνουν τους ιστούς και τους κάνουν να θεραπεύονται ομαλότερα.

Οι εναλλακτικές μέθοδοι ιατρικής όπως αυτή δεν είναι άγνωστες στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο Δρ Χανς Μίλερ Βόλφαρτ είχε εκχύσει αίμα μοσχαριών για να επιταχύνει την αποθεραπεία πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών όπως ο Μάικλ Οουεν και ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, ενώ ο Δρ Ρίτσαρντ Στέντμαν, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους αμερικανούς επιστήμονες, έχει χρησιμοποιήσει ιστό νεκρών ανθρώπων για να θεραπεύσει κατεστραμμένους χιαστούς, ακόμα και σε κορυφαίους ποδοσφαιριστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: