Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

O Άρης προσεγγίζει τον Κούπερ

Ο Αρης έχει στα σκαριά μία από τις σπουδαιότερες κινήσεις στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι κίτρινοι φέρονται να έχουν βρει σημείο προσέγγισης του Εκτορ Ραούλ Κούπερ, ούτως ώστε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο αργεντίνος προπονητής δεσμεύεται με συμβόλαιο με την Εθνική Γεωργίας, το οποίο λήγει τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζονται για τον πολύπειρο τεχνικό, καθώς ανήκει στη συνομοταξία των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσκομίσει τα διαπιστευτήριά τους, στις κορυφαίες ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. Είναι εξάλλου ο άνθρωπος που αναγέννησε τη Βαλένθια και την οδήγησε δύο φορές στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (2000, 2001). Ξεκίνησε τη προπονητική καριέρα του στην Αργεντινή, καθώς την διετία 1993-95 ήταν προπονητής της Ουρακάν. Μετά από μια διετία στην Λανούς (1995-97), ανέλαβε τη τεχνική ηγεσία της Μαγιόρκα, οδηγώντας την ομάδα σε ανεπανάληπτες στιγμές για την ιστορία της.

Ωστόσο, παρότι έφτασε σε τρεις τελικούς, βγήκε κερδισμένος μόνο από τον έναν. Αρχικά ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, αλλά και από την Λάτσιο στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Να σημειωθεί πάντως ότι επί ημερών Κούπερ, η Μαγιόρκα πραγματοποίησε την καλύτερη πορεία στην ιστορία της στο πρωτάθλημα, αφού την οδήγησε στην κατάκτηση της 3ης θέσης και κατ' επέκταση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα, κέρδισε το Σούπερ καπ Ισπανίας, απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Το καλοκαίρι του 2001 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ιντερ σε μια μεταβατική περίοδος, για την ιστορική ομάδα του Μιλάνου. Την οδήγησε μέχρι την ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ (2002-03), αλλά στις εγχώριες διοργανώσεις δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία στις αρχές της επόμενης σεζόν. Το δεύτερο πέρασμά του από την Μαγιόρκα (2004-05) δεν ήταν πετυχημένο, αναμφίβολα όμως ο ίδιος έκανε κακή επιλογή που ανέλαβε την ομάδα, από τη στιγμή που αυτή βρίσκονταν στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Ως εκ τούτου, η Μαγιόρκα μπορεί να γλίτωσε τον υποβιβασμό την περίοδο 2004-05, αλλά η σεζόν 2005-06 ήταν εξίσου απογοητευτική. Ακολούθησαν δύο επίσης κακές συνεργασίες με τις Ρεάλ Μπέτις και Πάρμα. Κάθισε στη τεχνική ηγεσία της πρώτης για περίπου τρεις μήνες και κάτι περισσότερο από δύο μήνες, ήταν το «αφεντικό» της ιταλικής ομάδας.

Δίχως καμία αμφιβολία, σε περίπτωση που ο Αρης προσεγγίσει (και επίσημα) τον 55χρονο προπονητή, θα κάνει σημαντικό βήμα ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αγωνιστική ανάκαμψη της ομάδας.
Κατέστη σαφές εξάλλου ότι με τον Ιομάρ Μαζίνιο ο Αρης στερείτο αγωνιστικής πειθαρχίας και κυρίως. Οι «κίτρινοι» δεν είχαν τη νοοτροπία του νικητή που θα έπρεπε να τους χαρακτηρίζεται, ούτως ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, αλλά και στην ανταπόκριση των οπαδών. Ο βραζιλιάνος προπονητής αναμένεται πάντως να συναντηθεί με τα μέλη της διοίκησης, απλά και μόνο για να συνταχθεί το κείμενο του διαζυγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: