Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Ολυμπιακός-Άρης: 78-64

http://www.sport24.gr/ast/cov/so/sofo_2009_12_23_19_50_1_b.jpgΟ Ολυμπιακός εμφανώς βελτιωμένος σε άμυνα και επίθεση και με τον Σχορτσανίτη "κλειδί" του αγώνα, νίκησε τον Άρη με 78-64 και έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου.Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι με ξεκάθαρη στρατηγική. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έδωσε εντολή να τροφοδοτηθούν οι ψηλοί -αφού ο Άρης δεν φημίζεται για την πληρότητά του μέσα στη ρακέτα- και έτσι έγινε. Πρώτα με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη και στη συνέχεια με τον Γιάννη Μπουρούση (σ.σ. ο "Σόφο" ζήτησε νωρίς αλλαγή, καθώς του λείπουν προπονήσεις) οι ερυθρόλευκοι έπαιζαν κοντά στο καλάθι, προσπαθώντας να διασπάσουν την άμυνα ζώνης που είχε στήσει ο Φώτης Κατσικάρης από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης.

Όμως, ο Άρης έκανε καλή δουλειά στα επιθετικά ριμπάουντ και έπαιρνε μπόνους κατοχές μπάλας, με αποτέλεσμα να μην αφήσει τον Ολυμπιακό να πάρει προβάδισμα, ενώ με τους Ρίτσαρντσον και Σκορδίλη πέρασε και μπροστά στο σκορ (15-19), προκαλώντας τις πρώτες αντιδράσεις στο λιγοστό κόσμο του Ολυμπιακού που πήγε ως το ΣΕΦ για να παρακολουθήσει το παιχνίδι. Εν τέλει, οι γηπεδούχοι έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι με 20-19.

Στη δεύτερη περίοδο ο Γιαννάκης βρήκε το σχήμα που ήθελε. Με τους Πάτρικ Μπέβερλι και Μίλος Τεόντοσιτς στην περιφέρεια ο Ολυμπιακός απέκτησε ταχύτητα σε άμυνα και επίθεση, πίεσε -χάρη στον Μπέβερλι- τους περιφερειακούς του Άρη και οι κακές επιλογές της ομάδας της Θεσσαλονίκης είχε ως αποτέλεσμα άστοχα σουτ, ριμπάουντ από πλευράς Ολυμπιακού και με πόντους από τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη αλλά και τον Σχορτσανίτη η διαφορά έφτασε γρήγορα τους 11 πόντους (34-23).

Οι πολύ γρήγορες και καλές αλλαγές σχεδόν σε όλα τα σκριν απέδωσαν και η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν πολύ καλή σε όλο το δεύτερο δεκάλεπτο, ενώ στην επίθεση ο Μίλος Τεόντοσιτς οργάνωνε πολύ καλά το παιχνίδι, με καλές συνεργασίες και ανάμεσα στους ψηλούς. Έτσι, ο Άρης δεν κατάφερε να μειώσει (κάποιες σπασμωδικές αντιδράσεις του Ντίξον δεν ήταν αρκετές), βρέθηκε και 12 πόντους πίσω στο σκορ και τελικά οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με 42-32.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο καταπληκτικός Σοφοκλής Σχορτσανίτης έφτασε τους 17 πόντους, δεν είχε αντίπαλο μέσα στη ρακέτα του Άρη και με την άμυνα του Ολυμπιακού να παραμένει πολύ δυναμική, η διαφορά ανέβηκε και παρά τις προσπάθειες των Ντίξον και Μάιλς, οι ερυθρόλευκοι δεν φαινόταν να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα και είχαν τον έλεγχο του αγώνα. Ωστόσο, μια τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Λίνας Κλέιζα για διαμαρτυρία προς τον διαιτητή και μερικές προσωπικές ενέργειες του Μάιλς και του Ντίξον έφεραν τον Άρη σε απόσταση τεσσάρων πόντων (53-49). Αλλά ο Ολυμπιακός αντέδρασε και πάλι σωστά και στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου το σκορ ήταν 60-51 μετά από πέντε συνεχόμενους πόντους του Μαυροκεφαλίδη.

Όμως, ο Ολυμπιακός έκανε και... μπλακ άουτ και συγκεκριμένα στο πρώτο μισό του τελευταίου δεκαλέπτου. Εκεί, ο Άρης άρχισε να μειώνει, είχε τον Ντίξον σε πολύ καλή μέρα, όπως και τον Ρίτσαρντσον, με αποτέλεσμα να μειωθεί η διαφορά στους έξι πόντους (66-60). Με σουτ του Μάιλς η διαφορά έπεσε και στους τέσσερις πόντους (68-64). Όμως, τα τρία συνεχόμενα ελεύθερα τρίποντα από Μάιλς, Ντικούδη και Ντίξον αποδείχθηκαν καθοριστικά για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς η διαφορά έμενε στους έξι πόντους (70-64). Εν τέλει ο Ολυμπιακός επικράτησε με 78-64.

Δεν υπάρχουν σχόλια: