Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Ο κύβος ερρίφθη για Μίκρα

Ο κύβος ερρίφθη για Μίκρα

«Έπεσαν» χθες νωρίς το μεσημέρι στα γραφεία του Ερασιτέχνη Ηρακλή οι υπογραφές ανάμεσα στους ανθρώπους του Ερασιτέχνη και την Εταιρία Συμβούλων, που θα κινήσει τις διαδικασίες για να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, όσον αφορά τον επενδυτή, που θα αναλάβει το έργο κατασκευής του γηπέδου στη Μίκρα. Τόσο από τον Ερασιτέχνη Ηρακλή, όσο και από την πλευρά παραγόντων που προέρχονται από την ΠΑΕ, αναφέρεται ότι υπάρχει ζωντανό ενδιαφέρον, πριν διενεργηθεί καν ο σχετικός διαγωνισμός και αυτό αποτελεί, αν μη τι άλλο θετικό στοιχείο. Από την πλευρά του Ερασιτέχνη στη χθεσινή παρουσίαση ήταν οι Τριανταφύλλου, Αδαμίδης, Αρταβάνης και Μοσχόπουλος.
Σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά, δύο εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την κατασκευή του γηπέδου στη Μίκρα και οι επόμενοι έξι μήνες κρίνονται πολύ σημαντικοί στην υπόθεση για το γήπεδο στη Μίκρα, όπως τόνισε με νόημα ο αρχιτέκτονας της Εταιρίας, που ανέλαβε να προχωρήσει την όλη διαδικασία ως και τη δημοπράτηση, Μιχάλης Μητρόπουλος. Μετά από το πέρας αυτών των μηνών θα κηρυχθεί ο διαγωνισμός και η εταιρία, που θα αναλάβει την κατασκευή θα κληθεί να ανακοινώσει το πλάνο της.

Τριανταφύλλου: «Μεγάλη στιγμή»

Τον λόγο πήρε πρωτίστως ο πρόεδρος του ΓΣ Ηρακλής, Δημήτρης Τριανταφύλλου, ο οποίος επισήμανε μεταξύ των άλλων στη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης. «Είναι μια μεγάλη στιγμή για τον σύλλογο μας αυτή η υπογραφή της σύμβασης. Πλέον θα μπούμε στη διαδικασία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τον τρόπο να κατασκευάσουμε το γήπεδο μας και να γίνει πραγματικότητα έναν όνειρο δεκαετιών. Πιστεύουμε στην συνεργασία που υπάρχει με τον Μιχάλη Μητρόπουλο και τη Διαδικασία ΑΕ και ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να έχουμε ευχάριστες ειδήσεις».

Μητρόπουλος: «Προσέλκυση επενδυτών»

Ο Μιχάλης Μητρόπουλος ήταν ο άνθρωπος, που εκπροσώπησε την Σύμπραξη Εταιριών, που έβαλε την υπογραφή στην προσπάθεια για την κατασκευή. Ο Μητρόπουλος είναι αρχιτέκτονας και κατά την χθεσινή παρουσίαση, τόνισε μεταξύ των άλλων: «Καταρχήν, θα ήθελα να σταθώ στο γεγονός ότι παραλάβαμε μια κατάσταση με πολύ καλά στοιχεία και ένα πολύ καλό επιχειρηματικό πλάνο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε μια σωστή προεργασία από τον ΓΣ. Τώρα, θα μπούμε στη διαδικασία για να βρούμε τον επενδυτή, καθώς η τοποθεσία της Μίκρας είναι εξαιρετική και πιστεύουμε είναι το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Θα κατασκευαστεί ένα γήπεδο, που θα έχει χωρητικότητα περίπου 22 χιλιάδων θεατών, έτσι ώστε να υπάρχει ένα καλό επίπεδο αναλογικά με το κόστος της κατασκευής». Συνεχίζοντας, ο Μιχάλης Μητρόπουλος συμπλήρωσε: «Τώρα, έχουμε την υποχρέωση μέσα σε έξι μήνες να κατορθώσουμε να βάλουμε τις προδιαγραφές ώστε να προσελκύσουμε επενδυτές προκειμένου να υπάρξει η αδειοδότηση και να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, ώστε σύντομα να είναι υλοποιημένο ολόκληρο το πλάνο».

«Πρόκληση το εγχείρημα»

Δεν είναι η πρώτη φορά που τόσο ο συγκεκριμένος αρχιτέκτονας, αλλά και η εταιρία, που είναι ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, ασχολούνται με παρόμοια θέματα. Κάτι που επισήμανε εξάλλου στη χθεσινή υπογραφή ο Μητρόπουλος: «Έχουμε αναλάβει την αντίστοιχη διαδικασία για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπως επίσης και για ένα άλλο έργο που αφορά επτά μεγάλους πυροσβεστικούς σταθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μέσα από το διαγωνισμό που θα υπάρξει θα βρεθούν οι ανάδοχοι για να αναλάβουν το έργο. Φυσικά, η κατάσταση γενικότερα είναι δύσκολη οικονομικά σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι μια πρόκληση. Ο Ηρακλής είναι ένας σύλλογος με 100 χρόνια ιστορίας, έχει ρεύμα και βαρύ όνομα που μπορεί να βοηθήσει για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες. Με τη βοήθεια του ΓΣ Ηρακλής, θα πρέπει να συνεργαστούμε ως μια παρέα, ώστε να έχουμε και την απαραίτητη βοήθεια, για να ξεπεραστούν ορισμένες τελευταίες διαδικασίες. Αυτό έχει να κάνει με κάποια ζητήματα πολεοδομικής φύσεως για να είναι κατοχυρωμένο το έργο 100%», είπε χαρακτηριστικά ο αρχιτέκτονας.

«Υπάρχει ενδιαφέρον»

Όσον αφορά τους εμπορικούς χώρους, που θα δημιουργηθούν, προκειμένου να αποτελέσουν ένα ‘δέλεαρ’ για τον υποψήφιο επενδυτή, υποστήριξε με νόημα: «Μπορεί στην περιοχή να υπάρχουν αρκετοί εμπορικοί χώροι, αλλά αυτό είναι ένα πλεονέκτημα καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα μέσα σε ένα τέτοιο χώρο να προστεθούν και καινούργιοι χώροι. Επιπλέον, ο επενδυτής θα έχει και άλλες δυνατότητες για να εισπράττει χρήματα και για αυτό επεξεργαζόμαστε ορισμένες σκέψεις που υπάρχουν στην δεδομένη χρονική στιγμή». Γενικά, ο Μιχάλης Μητρόπουλος φάνηκε να είναι αισιόδοξος για την πορεία του έργου καθώς τόνισε: «Από την στιγμή που θέλαμε να συμμετέχουμε σε αυτή την διαδικασία κάναμε μια έρευνας αγοράς και είδαμε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Υπάρχουν ορισμένες εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει στην πράξη, όταν ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Κατά την άποψη μου είναι ότι θα πρέπει αν γίνει διεθνής διαγωνισμός γιατί μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον από μεγάλη εταιρία, όπως έγινε με πολλά γήπεδα μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων». Επίσης, στη χθεσινή παρουσίαση από πλευράς των Εταιριών ήταν και ο Αλέξανδρος Βάσσος.

Γήπεδο Πορτογαλίας και Ιταλίας

Ο Μιχάλης Μητρόπουλος, πέρα από τα όσα είπε στην χθεσινή παρουσίαση, τοποθετήθηκε και χθες το απόγευμα μέσω του «Αθλητικού Metropolis». Ορισμένα επιπλέον στοιχεία τα οποία μετέφερε, έχουν να κάνουν με το γήπεδο και την κατασκευή του. «Κάθε γήπεδο έχει διάφορες εμπορικές χρήσεις για να είναι αυτοεξυπηρετούμενο οικονομικά. Είναι ένα συνηθισμένο γήπεδο, με χρήση ενός στεγάστρου, αλλά θα γίνουν ορισμένες αλλαγές», επισήμανε αρχικά για να συνεχίσει: « Θυμίζει γήπεδο, που συναντάμε στην Πορτογαλία και την Ιταλία, χωρητικότητας 22.000 θέσεων. Είναι κατηγορία elit UEFA. Έχει προβλεφθεί να γίνουν 1.000 θέσεις πάρκινγκ στον εξωτερικό χώρο, συν άλλες 200-300 σε άλλο χώρο», είπε χαρακτηριστικά ο Μητρόπουλος στο «Αθλητικό Metropolis». Θα πρέπει να σημειωθεί, για όσους προφανώς δεν γνωρίζουν, ότι η ΟΥΕΦΑ προβλέπει πάρκινγκ 900 θέσεων. «Σίγουρα υπάρχει μία διστακτικότητα για έργα τέτοιου μεγέθους, αυτό ισχύει σε όλη την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν οι εκτιμήσεις ότι θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Πιστεύουμε, ότι αυτό το ενδιαφέρον θα εξελιχθεί σε κανονική προσφορά. Σύντομα θεωρούμε ότι θα κλείσει το θέμα, οι λεπτομέρειες θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι στα 2,5 χρόνια θα είναι εντάξει, μαζί με τις αδειοδοτήσεις ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής του γηπέδου», ήταν η άποψη του Μητρόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: