Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Υμνοι για την Ελλάδα από Ρεχάγκελ κατά τη βράβευσή του

  Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός Οτο Ρεχάγκελ βραβεύτηκε από τη γερμανική ακαδημία ποδοσφαιρικού πολιτισμού για το έργο ζωής που έχει επιτελέσει και την προσφορά του την τελευταία 50ετία στο ποδόσφαιρο. Η βραδιά ξεκίνησε με τον επισήμανση ότι πέρα και πάνω από τα σύνορα της Μπουντεσλίγκα ο 72χρονος προπονητής έγινε στην πάροδο των χρόνων ο καλύτερος πρεσβευτής της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Στη λαμπερή εκδήλωση , ο πλέον 72χρονος τεχνικός ήταν το τιμώμενο πρόσωπο όχι μόνο για τους 500 καλεσμένους της εκδήλωσης, αλλά γία όλους που αναφέρθηκαν στις αξίες ζωής του άλλοτε ομοσπονδιακού τεχνικού της Ελλάδας.

Σε μία συγκινητική στιγμή όπου ο «Βασιλιάς Οτο της Ελλάδας μέχρι πρόσφατα, αλλά και ευτυχώς και πάλι δικός μας», όπως τον προσφώνησε ο δήμαρχος της Νυρεμβέργης και μέλος της Ακαδημίας, Δρ. Ούλριχ Μάλι , βραβεύτηκε στην εκδήλωση ως «η ποδοσφαρική προσωπικότητα της χρονιάς 2010».

Ενόψει των 90 χρόνων από την πρώτη έκδοση του γερμανικού περιοδικού kicker, το βραβείο Walter Bensemann στον Οτο της Ελλάδας παρέδωσε ο εκδότης του περιοδικού, Ράινερ Χόλτσουχ: «Γνωρίζω εδώ και τρεις δεκαετίες τον Oτο, αλλά και ακόμη και σήμερα το μεσημέρι με εξέπληξε θετικά. Τα εννιά χρόνια στην Ελλάδα, μάλλον καλύτερο και πληρέστερο άνθρωπο τον έκαναν».
Ο ίδιος ο Ρεχάγκελ μετά από ερώτηση περί επιστροφής του στη Μπουντεσλίγκα της παρουσιάστριας της εκδήλωσης και ρεπόρτερ του δεύτερου κρατικού καναλιού ZDF, Κάτριν Μιούλερ-Χόενσταιν, ανέφερε το παραφρασμένο στα γερμανικά αρχαίο ελληνικό ρητό «μηδένα προ του τέλους μακάριζε».

Επίσης ανέφερε το μυστικό της 50χρονης παρουσίας του στα γήπεδα: «Ως παιδί της μεταπολεμικής εποχής στο Εσεν έμαθα να ζω και να απολαμβάνω το σήμερα. Αυτό τα τελευταία εννιά χρόνια το έζησα και χάρηκα καθημερινά στην Αθήνα», για να συνεχίσει χαριτολογώντας: «Ελεγα στους παίκτες μου στην Ελλάδα, μη λέτε ποτέ τη γυναίκα σας χαζή, γιατι δε θα σας μιλά τρεις μέρες και μετά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να την καλοπιάσετε μετά για να το μπαλώσετε. Αρα γιατί να χάσετε τρεις χαρούμενες μέρες από τη ζωή;».
Εκτός του Οτο Ρεχάγκελ, τιμήθηκε το βιβλίο της χρονιά με τίτλο «Futball-Matrix», το βίντεο της χρoνιάς αλλά και η ποδοσφαιρική φράση του 2010 που προέρχεται από τον επίσης γερόλυκο τεχνικό Ούντο Λάτεκ: «Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο της Κολωνίας είναι πάντα εκπληκτική και ίσως μοναδική. Μόνο η μόνιμα κακή απόδοση της ομάδας δεν ταιριάζει στο όλο σκηνικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: