Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Φωτόπουλος: «Πολύ δυνατή η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά ο ΠΑΟΚ μπορεί…»

Ο γυμναστής ποδοσφαίρου, Στέργιος Φωτόπουλος που δουλεύει στην Ρωσική Ροστόφ, ανέλυσε σήμερα στην εκπομπή Revolution του «Αθλητικού Metropolis» την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και το τι μπορεί να περιμένει ο ΠΑΟΚ από τα δύο αυτά παιχνίδια. Αναφερόμενος αρχικά στην δική του ομάδα είπε: «Ήταν πετυχημένη η πορεία από την στιγμή που τερματίσαμε ένατοι και ο στόχος της ομάδας ήταν να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα. Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με τον προπονητή, Όλεγκ Προτάσοφ και αυτό βοηθάει και τους δυο μας».
Για το γεγονός ότι είναι ένας από τους λίγους Έλληνες γυμναστές που δουλεύουν στο εξωτερικό είπε: «Ο στόχος μου μετά το πρώτο νταμπλ με τον Παναθηναϊκό (2004) ήταν να φύγω στο εξωτερικό. Είχα δεχθεί με μεγάλη ευχαρίστηση την πρόταση της Ντνιέπρ. Είδα ότι μπορούσα να σταθώ στο ένατο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης και έβαλα καινούριους στόχους. Στην Ουκρανία το πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό. Όταν ήρθε το δεύτερο ντάμπλ με τον Παναθηναϊκό πέρυσι, μου δόθηκε η δυνατότητα να βρεθώ στο έκτο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, το Ρωσικό. Είναι πολύ διαφορετική βέβαια η ζωή εδώ. Μικρό ποσοστό ανθρώπων μιλάει Αγγλικά, οπότε αναγκάστηκα να μάθω Ρώσικα. Με βοήθησε αυτό στην προσαρμογή μου στην καθημερινότητα τους που δεν είναι εύκολα. Πιστεύω όμως ότι αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην δουλειά μου. Επιδίωξα να μάθω την γλώσσα για να τους δείξω ότι σεβομαι και την χώρα τους και την δουλειά που μου δίνουν. Μαθαίνω καθημερινά το πρωτάθλημα τους. Είναι πολύ πιο δυνατό, πιο γρήγορο και πιο ποιοτικό. Αυτό με κάνει ακόμη καλύτερη, με βελτιώνει περισσότερο και ανακαλύπτω νέα δεδομένα για την προπόνηση που εφαρμόζουμε».
Για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας την οποία γνωρίζει πολύ καλά, ο Στέργιος Φωτόπουλος τόνισε: «Είναι υπέρ του δέοντος δυνατή ομάδα. Διαθέτει πολλούς ποιοτικούς και έμπειρους παίκτες. Οι περισσότεροι είναι διεθνείς έχοντας εμπειρία και σε άλλα πρωταθλήματα. Έχει πάρει πολλά πρωταθλήματα και κύπελλα στην Ρωσία και ένα Europa League. Έχει έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα και μία πολύ ικανή αμυντική γραμμή. Παίζουν χρόνια μαζί και αυτή είναι η αμυντική γραμμή και της εθνικής Ρωσίας. Είναι πολύ «δεμένοι» όμως είναι αργοί σαν παίκτες και ίσως ο ΠΑΟΚ μπορεί να τους «χτυπήσει» με κάθετες πάσες όταν ανεβαίνουν ψηλά. Το π’ολύ δυνατό τους σημείο είναι το κέντρο και η επίθεση. Έχουν π’ολύ δυνατούς παίκτες, τον Χοντ, τον Μαμάεφ, τον Βάγκνερ Λεβ, τον Σέκου και τον Πόστιτς που παίζουν στα φτερά… Έχουν μεγάλη ποιότητα. Καταλήξαν φέτος δεύτεροι στο Ρωσικό πρωτάθλημα και νομίζω ότι έχουν 15-20 παιχνίδια αήττητοι. Ξέρουν πως να παίζουν και πως να πάρουν αυτό που θέλουν στο γήπεδο. Στον όμιλο τους στην Ευρώπη δεν αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα. Αυτοί προσπαθούν πάντα να κλέψουν μπάλές στον χώρο του κέντρου και να αναπτυχθούν γρήγορα. Μόλις παίρνουν μπάλα, προσπαθούν να πλαγιάσουν και να ανοίξουν έτσι την αντίπαλη άμυνα. Έχουν γρήγορους και τεχνίτες παίκτες. Έχουν όμως και πολύ γρήγορο τρόπο σκέψης και εκτέλεσης. Παίζουν αυτοματοποιημένα. Μιλάμε για μία ομάδα που δεν είναι βέβαια τέλεια, όπως καμία ομάδα στον κόσμο, όμως είναι σίγουρα πολύ δυνατή».
Όσο για το πως θα είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, χωρίς παιχνίδια στα πόδια της επισήμανε: «Είναι μία ερώτηση που κάνουν όλοι όταν μιλούν για το Ρωσικό πρωτάθλημα. Να ξέρετε ότι οι Ρωσικές ομάδες παίζουν χρόνια στην Ευρώπη έχοντας ακριβώς την αντίθετη εκτέλεση του πρωταθλήματος με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αναγκάζονται να κάνουν χειμερινή προετοιμασία. Είναι ακριβώς το ίδιο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν το καλοκαίρι παιχνίδια προκριματικών. Όπως εμείς θεωρούμε δηλαδή ότι το πρωτάθλημα ξεκινάει τον Σεπτέμβριο και το καλοκαίρι παίζουμε προκριματικά, έτσι και αυτοί έχουν αντίστοιχο προγραμματισμό σε ότι αφορά τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Είναι ακριβώς το ίδιο».
Για τις καιρικές συνθήκες στην Μόσχα τις ημέρες διεξαγωγής του αγώνα είπε: «Θα βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Δεν μπορώ να προβλέψω τι καιρό θα έχει όμως γενικά είναι πολύ δύσκολες οι καιρικές συνθήκες. Το θέμα είναι ότι οι ομάδες που πάνε να παίξουν εκεί δεν έχουν βιώσει τέτοιου είδους κρύο. Ακόμη και στον τρόπο αναπνοής των παικτών έχουν προβλήματα. Ακόμη και το πως θα ξεκινήσει μία ομάδα το ζέσταμα ή τα πρώτα λεπτά του αγώνα παίζουν ρόλο. Άλλες ομάδες πηγαίνουν δύο μέρες πριν στην Μόσχα για να εξοικοιωθούν περισσότερο. Είναι σίγουρα ντεζαβαντάζ για τον ΠΑΟΚ αυτό όμως από την στιγμή που θα ξεκινήσει το παιχνίδι όλα παίζουνται. Δεν μπορώ να πω ότι η ΤΣΣΚΑ έχει το προβάδισμα. Το λέω και το πιστεύω αυτό. Ξέρω τον ΠΑΟΚ. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι καλύτερη ομάδα όμως ο ΠΑΟΚ έχει καλή ψυχολογία, έχει κάνει δυνατές και μεγάλες νίκες που του δίνουν ψυχολογικό πλεονέκτημα για να αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ με μεγαλύτερο κίνητρο».
Για το πως αντιμετώπισαν οι Ρώσοι την κλήρωση απάντησε:»Δεν είναι ο λαός που θα εξωτερικεύσει εύκολα τα συναισθήματα του. Δεν έχουν μεσογειακό ταπεραμέντο και νοοτροπία. Αντιμετωπίζουν όλοι οι Ρώσοι το ίδιο κάθε παιχνίδι. Σέβονται κάθε παιχνίδι που έχουν να δώσουν. Είτε πρόκειται για ένα πρωτάθλημα καλύτερο από το δικό τους η και υποδιέστερο. Δεν πανηγυρίζουν. Αντιμετωπίζουν το κάθε παιχνίδι με την πρέπουσα σοβαρότητα».
Για το πως μπορεί να αντιδράσουν οι Ρώσοι στην έδρα του ΠΑΟΚ τόνισε: «Έχουν κρύο αίμα. Σε καμία περίπτωση δεν παρατούν το παιχνίδι. Η Τούμπα είναι μία πολύ καυτή έδρα και δίνει φοβερή ώθηση στον ΠΑΟΚ. Αυτές οι ομάδες όμως έχουν παίκτες με μεγάλη ποιότητα. Όταν λέγεσαι ποιοτικός παίκτης δεν σημαίνει ότι έχεις ποιότητα μόνο με την μπάλα αλλα και όταν ξεπερνάς κάποιες δυσκολίες, όπως να παίζεις σε μία καυτή έδρα. Δε νομίζω να τους επηρεάσει. Εγώ θέλω να περάσει φυσικά ο ΠΑΟΚ όμως είναι δύσκολο. Πάντως το ίδιο δύσκολο θα είναι και για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας».
Για το θέμα της κούρασης των ελληνικών ομάδων από τα συνεχόμενα παιχνίδια, ο Στέργιος Φωτόπουλος είπε: «Με την λογική αυτή, όλες οι ομάδες στην Ευρώπη θα ήταν κουρασμένες. Αν υπάρχει κούραση στο ελληνικό πρωτάθλημα, τι να πούνε στην Ισπανία ή την Αγγλία. Από ένα σημείο και μετά στην Ελλάδα, ξέρουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού για παράδειγμα που είναι και διεθνής, αρχίζει να προσαρμόζεται σε αυτό τον αριθμό των αγώνων. Ο οργανισμός του παίκτη αυτου, πρέπει να προσαρμοστεί όμως και σε ικανοποιητικό επίπεδο ποιότητας. Πρέπει να βλέπουμε και αυτό. Αν μία ομάδα συμμετέχει κάθε χρόνο στην Ευρώπη, ο παίκτης αρχικά θα έχει ένα μέτριο επίπεδο όμως όσο περνάει ο καιρός λογικό θα έχει καλύτερο επίπεδο απόδοσης. Στην Ελλάδα έχουμε διαφορετική νοοτροπία στην προπόνηση. Την κούραση που επικαλούνται όλοι στην Ελλάδα, μπορούν με την ποιότητα τους κάποιες ομάδες να την παραβλέψουν. Σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες υπάρχουν αρκετοί παίκτες στον πάγκο. Αυτοί αντικαθιστούν επάξια τους βασικούς. Στην Ελλάδα ποίος μπαίνει και ποίος βγαίνει; Δε νομίζω ότι είναι ισάξιοι. Στην Ελλάδα δεν έχουν τόσο βαθύ ρόστερ. Αν δείτε ευρωπαϊκές μεγάλες ομάδες έχουν 22-23 παίκτες που δεν έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τους 13-14 παίκτες. Είναι και ο τρόπος προπόνησης διαφορετικός. Στην Ελλάδα το πρωτάθλημα είναι πολύ πιο αργό. Δείτε τα τελειώματα των φάσεων. Το ποσοστό στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερο. Για μένα είναι το υπ΄ αριθμό ένα στοιχείο. Να προσαρμοστείς…».
Για το γεγονός ότι έφυγε από τον Παναθηναϊκό το περασμένο καλοκαίρι απάντησε: «Ο λόγος δεν είναι συγκεκριμένος. Δέχθηκα μία καλύτερη πρόταση από την Ροστόφ και έκρινα ότι με συμφέρει καλύτερα. Δεν έπεσα έξω πιστεύω. Έφυγα από το Νο. 12 πρωτάθλημα και πήγα στο Νο. 6. Ο Παναθηναϊκός είναι μεν καλύτερη ομάδα όμως στην Ρωσία εγώ βελτιώθηκα περισσότερο γιατί το επίπεδο αντίστασης και ποιότητας των αντιπάλων είναι πιο υψηλό. Αυτός είναι ο λόγος που πήρα την απόφαση να φύγω. Ο χρόνος θα δείξει αν δικαιώθηκα ή όχι».
Για το ότι στον Παναθηναϊκό έχει γίνει πολύς λόγος για τους γυμναστές τόνισε: «Ο καθένας κρίνεται από την δουλειά του. Κάθε ομάδα έχει τα δικά της στάνταρ. Ο καλύτερος καθρέφτης είναι στο γήπεδο. Προφανώς και από την στιγμή που υπάρχουν τόσοι τραυματισμοί, σημαίνει ότι κάτι δεν πήγε καλά στην προετοιμασία. Την οποία όμως δεν την κάνει μόνος του ο γυμναστής. Φέτος δε νομίζω ότι χάθηκε η χημεία. Είναι περίπου οι ίδιοι παίκτες. Εγώ δεν μπορώ να επιρρίψω ευθύνες. Ο καθένας θα κριθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: