Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Τα μωρά κατέκτησαν την Ευρώπη !

Τα παιδιά του Κώστα Μίσσα έκαναν περήφανη για ακόμα μία φορά τη χώρα μας και αναδείχτηκαν πρωταθλητές Ευρώπης νικώντας τη Γαλλία με 90-85.

Το παιχνίδι ξεκίνησε ισορροπημένα όμως ο Κώστας Παπανικολάου ήταν αυτός που ξεμπλόκαρε τους συμπαίκτες του και δημιουργήθηκε σύντομα ένα σεβαστό προβάδισμα. Οι Γάλλοι αντέδρασαν "πάγωσαν" ελέω Τζάκσον το Βενετόκλειο, αλλά το πάθος του Γιαννόπουλου ώθησε την Ελλάδα στον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας της σε αυτό το επίπεδο.

Ο δήμιος της Ελλάδας στο παιχνίδι της πρώτης φάσης, Τζάκσον ξεκίνησε δυναμικά και με πέντε προσωπικούς πόντους "τιμώρησε" την απρόσεχτη άμυνα της εθνικής δίνοντας στη Γαλλία προβάδισμα δύο πόντων (7-5). Παρά την άμεση απάντηση του Λεωνίδα Κασελάκη οι τρικολόρ πέρασαν εκ νέου μπροστά με πέντε πόντους διαφορά (12-7), κάνοντας επίδειξη των αθλητικών τους δυνατοτήτων.

Η Ελλάδα και πάλι όμως έδειξε σθένος και χάρη στην επιβλητική τάπα του Παπανικολάου, το εύκολο καλάθι του Μπόγρη και τους διαδοχικούς πόντους του Παππά ισοφάρισε σε 16-16. Η άμυνα έγινε ασφυκτική για τους γάλλους και εκεί ξεκίνησε το επιθετικό κρεσέντο των παιδιών του Κώστα Μίσσα. Οχι ένα αλλά πέντε συνεχόμενα τρίποντα πέτυχαν οι έλληνες διεθνείς με τον Παπανικολάου να σκοράρει τα τέσσερα από αυτά και τη διαφορά να εκτινάσσεται στην μέγιστη τιμή της και τους δώδεκα πόντους (31-19).

Η ευστοχία των περιφερειακών σουτ συνεχίστηκε με αποτέλεσμα να διατηρείται το χάσμα μεταξύ των δύο ομάδων σε σταθερά επίπεδα παρά τα καλάθια του Τζάκσον και του Σεραφίν (37-28). Οι Γάλλοι άρχισαν να μαζεύουν τη διαφορά, έκλεισαν τους διαδρόμους προς το καλάθι τους και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην αστοχία των ελεύθερων σουτ που έδωσαν στους αντίπαλους τους. Μπορεί να μη ανταμείφθηκαν αρχικά καθώς Γιάνκοβιτς και Κασελάκης βρήκαν το στόχο αλλά στη συνέχεια με πρωτοστάτη τον Τζάκσον μείωσαν αρχικά σε 32-37 και έφτασαν σε απόσταση αναπνοής λίγο αργότερα (37-39).

Τελικά η ψυχραιμία του Γιάνοβιτς και το κρύο αίμα του Παππά αποκατέστησαν έως ένα βαθμό την τάξη και το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με την Ελλάδα να προπορεύεται στους έξι πόντους (45-39).

Στο τρίτο δεκάλεπτο αντιστράφηκαν οι ρόλοι και με τον Τζάκσον να αγγίζει το τέλειο η Γαλλία πήρε τα ηνία του αγώνα. Πέτυχε σερί 8-0 προσπέρασε με 47-45 και άφησε το... καλύτερο για μετά. Οι παίκτες του Τουπάν βελτίωσαν αισθητά το ποσοστό τους από τη γραμμή των 6 και 25, εφάρμοσαν άριστα τη ζώνη στην άμυνα και το 59-50 με κοντινό καλάθι του Καμαρά ήρθε λογικά και επόμενα.

Να όμως που ο ήρωας στην νίκη επί της Κροατίας, Χάρης Γιαννόπουλος έδωσε βαθιά ανάσα στην Ελλάδα. Μείωσε με τρίποντο από την κορυφή σε 53-59 και ο φορμαρισμένος Γιάνκοβιτς ψαλίδισε τη διαφορά στους τέσσερις (57-59). Ο Μπόγρης ισοφάρισε έπειτα από ακόμα μία καλή άμυνα της ομάδας του σε 59-59, ο Γιαννόπουλος έβαλε πέντε συνεχόμενους πόντους και με νέο καλάθι του νεαρού σέντερ εξασφαλίστηκε μαξιλαράκι πέντε πόντων (66-61).

Το τρομερό δίδυμο δεν σταμάτησε όμως εκεί. Μπόγρης και Γιαννόπουλος με δίποντο και τρίποντο αντίστοιχα οδήγησαν τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο για το 71-61. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι ο γάλλος σέντερ, Σεραφίν χτύπησε με αγκωνιά τον σέντερ του Παναθηναϊκού, αλλά δόθηκε εκατέρωθεν φάουλ (!).

Οι γάλλοι έδειξαν σημεία ζωής για ακόμα μία φορά πλησιάζοντα στους πέντε (68-73), αλλά και πάλι η ψύχραιμη αντιμετώπιση των πραγμάτων από τους έλληνες διεθνείς έφερε τη διαφορά στους δέκα (78-68). Τα υπόλοιπα λεπτά αποτέλεσαν απλώς τυπική διαδικασία με τον Τζάκσον να μειώνει απλώς σε 85-90 και τους έλληνες να πανηγυρίζουν έξαλλα. Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης!

Τα δεκάλεπτα: 22-16, 45-39, 64-61, 90-85

Ελλάδα (Μίσσας): Μάντζαρης 2, Μούρτος, Τσακαλέρης, Παππάς 10 (2τρίπ., 5ασ.), Γιαννόπουλος 14 (4/6τρίπ.), Σακελλαρίου, Παπανικολάου 15 (4/7τρίπ., 6ρ., 4ασ.), Σλούκας 14 (7ασ.), Γιάνκοβιτς 10 (1), Μπόγρης 14 (3κοψ.), Κασελάκης 11 (2), Σαρικόπουλος

Γαλλία (Τουπάν): Όνα-Έμπο 3 (1), Ερτέλ 9 (1), Ντιό 21 (3, 7ρ., 6ασ.), Σαμπ 2, Ραποσό 4, Τζάκσον 32 (5/9δίπ., 6/8τρίπ., 4/4β., 8ρ.), Καμαρά 2, Σεραφίν 10, Ντα Σιλβέιρα 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: