Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

F1: Το ατύχημα του Μάσα


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Το ατύχημα του Φελίπε Μάσα συγκλόνισε όχι μόνο τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού αλλά όλους τους ανθρώπους που είδαν τις τρομακτικές στιγμές και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο τραυματίστηκε ο Βραζιλιάνος πιλότος.

Ο ίδιος βρίσκεται σε 48 καταστολή από το Σάββατο (25/7) καθώς οι γιατροί ήταν έκριναν πως ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος. Το θετικό είναι πως έχει γλιτώσει τον κίνδυνο και παραμένει στο νοσοκομείο καθώς το χτύπημα ήταν αρκετά σοβαρό και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Το ατύχημα του Μάσα μπορεί να μην έδειχνε εντυπωσιακό με πολλές τούμπες και φωτιές όπως πολλά άλλα που έχουν γίνει στον κόσμο της Formula 1 αλλά ήταν αν μη τι άλλο τρομακτικό και συνάμα απίστευτο. Όλα αυτά βέβαια μπορούν να ειπωθούν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ο Φελίπε Μάσα έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Το χρονικό του ατυχήματος

Το Σάββατο (25/7) οι κατατακτήριες δοκιμές του Ουγγρικού Grand Prix διεξάγονταν χωρίς προβλήματα μέχρι τη στιγμή του ατυχήματος. Το χρονόμετρο πλησίαζε στο τέλος του για την δεύτερη περίοδο των χρονομετρημένων και ο Βραζιλιάνος πιλότος της Ferrari προσπαθούσε να επαναφέρει την σκουντερία στις πρώτες θέσεις.

Ξαφνικά και ενώ η F60 είναι σε αγωνιστική γραμμή το μονοθέσιο αντί να πάρει σωστή θέση για την επερχόμενη δεξιά στροφή χάνει την πορεία του και αφού πατήσει στο χορτάρι αριστερά της πίστας θα καρφωθεί στα προστατευτικά ελαστικά της τέταρτης στροφής.

Tο μονοθέσιο του Μάσα ακολούθησε ευθεία πορεία σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής προς τα ελαστικά με τα φρένα και το γκάζι να δείχνουν πως είναι συνεχώς πατημένα.

Η αιτία του ατυχήματος

Ο τρόπος που ένας από τους πλέον έμπειρους οδηγούς παγκοσμίως έχασε τον έλεγχο της F60 και το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον ίδιο για να επαναφέρει το μονοθέσιο προκάλεσε τεράστια έκπληξη.

Ο Βραζιλιάνος όχι μόνο δεν αποπειράθηκε να στρίψει την Ferrari, αλλά δεν μπόρεσε να μπλοκάρει ούτε τους τροχούς, μειώνοντας έτσι τη δύναμη της σύγκρουσης. Η εξήγηση έφτασε γρήγορα και δεν οφειλόταν σε κάποιο μηχανικό πρόβλημα όπως πολλοί θα πίστευαν.

Κάτι απίθανο είχε συμβεί και ο Φελίπε Μάσα έγινε πρωταγωνιστής σε ένα από τα πιο απίθανα ατυχήματα στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ο οδηγός της Ferrari χτυπήθηκε από ένα ελατήριο βάρους 800 γραμμαρίων το οποίο αποκολλήθηκε (!) από το μονοθέσιο του προπορευόμενου Μπαρικέλο. Το εξάρτημα από την Brawn GP βρήκε τον Μάσα έσπασε το τζάμι του κράνους (το μοναδικό ευάλωτο σημείο) και σταματήσει λίγο πιο πάνω από το μάτι του άτυχου πιλότου.

Την ώρα της επαφής με το αντικείμενο, το μονοθέσιο της Ferrari κινούταν με 190 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τα δεδομένα από την τηλεμετρία, με αποτέλεσμα ο Μάσα να χάσει τις αισθήσεις του άμεσα.

Τυχερός μέσα στην ατυχία του

Το γεγονός πως ο Βραζιλιάνος πιλότος ήταν αναίσθητος εξηγεί τόσο τη μη προσπάθεια για να διορθωθεί η πορεία της F60 αλλά και το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης τα χέρια του βρίσκονται πάνω στο τιμόνι.

Είναι απαράβατος νόμος για τους πιλότους της F1 πως δευτερόλεπτα πριν τη σύγκρουση σταματάνε οποιαδήποτε προσπάθεια να σώσουν το μονοθέσιο και μαζεύουν τα χέρια τους στο στήθος. Ο Φελίπε Μάσα όπως φαίνεται από το βίντεο έχει τα δικά του χέρια πάνω στο τιμόνι και θα πρέπει να θεωρεί τυχερό τον εαυτό του που δεν τραυματίστηκε σοβαρά στα άνω άκρα του.

Η δεύτερη «λεπτομέρεια» που έσωσε τον Μάσα από τα χειρότερα είναι το σύστημα HANS. Για όσους δεν γνωρίζουν αυτό είναι το εξάρτημα που έχουν οι πιλότοι στο πίσω μέρος τους κράνους, το οποίο "κλειδώνει" τον αυχένα των οδηγών με το μονοθέσιο.

Σε περίπτωση που δεν υπήρχε το συγκεκριμένο σύστημα και με δεδομένη την απώλεια αισθήσεων από τον Βραζιλιάνο οι τεράστιες δυνάμεις G που δημιουργήθηκαν κατά τη σύγκρουση θα έβαζε τον Μάσα σε πολύ μεγαλύτερες περιπέτειες.

Η… μάχη στο νοσοκομείο

Με το μονοθέσιο του Μάσα καρφωμένο στα ελαστικά και τον Βραζιλιάνο να μην βγαίνει από το μονοθέσιο σε 5 δευτερόλεπτα όπως είναι εκπαιδευμένοι οι οδηγοί να πράττουν μετά από ατύχημα, το αίμα όλων πάγωσε.

Άνθρωποι της πίστας και οι γιατροί έσπευσαν αμέσως και αφού επανέφεραν τις αισθήσεις του Μάσα προχώρησαν στον απεγκλωβισμό του από την F60. Ελάχιστα λεπτά αργότερα και αφού οι γιατροί σιγουρεύτηκαν για την δυνατότητα μετακίνησης του τραυματισμένου οδηγού, ο Βραζιλιάνος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο ΑΕΚ της Βουδαπέστης.

Ο εκπρόσωπος του Ουγγρικού Υπουργείου Αμυνας, στο οποίο υπάγεται το νοσοκομείο της Βουδαπέστης όπου νοσηλεύεται ο Felipe Massa, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της υγείας του. Οπως έγινε γνωστό, οι τελευταίες εξετάσεις που έκανε είναι καθησυχαστικές, αφού ο Massa επικοινωνεί με το περιβάλλον και άρχισε να κινεί χέρια και πόδια.

Αυτό σημαίνει πως έχει αποφύγει ένα μεγάλο ποσοστό κινδύνου για σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, κάτι βέβαια που θα φανεί μέρα με τη μέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: