Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Στις 26/10 η ολυμπιακή φλόγα διανυκτερεύει στη Θεσσαλονίκη

Με μια επίσημη τελετή έγινε στη Θεσσαλονίκη η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ. Συνολικά 19 λαμπαδηδρόμοι μετέφεραν την Ολυμπιακή Φλόγα μέχρι το Ολυμπιακό Μουσείο δια μέσου των οδών Λαγκαδά, Εγνατία, Δωδεκανήσου, Σαλαμίνος, Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, Βογατσικού, Κούσκουρα, Ιασωνίδου, Αγίου Δημητρίου. Μεταξύ άλλων, λαμπαδηδρόμοι ήταν οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Δημοσθένης Ταμπάκος, Αλέξανδρος Νικολαΐδης και Τασούλα Κελεσίδου.

Το επίσημο τελετουργικό στο Αθλητικό Μουσείο Θεσσαλονίκης περιλάμβανε ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και Εθνικών Ύμνων του Καναδά και της Ελλάδας από τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ προσφώνησαν λόγους ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Βανκούβερ, Κώστας Κατσιγιάννης και ο πρόεδρος του Αθλητικού Μουσείου, Στέλιος Αγγελούδης.

"Είναι μεγάλη τιμή για τη Θεσσαλονίκη να φιλοξενήσει την Ολυμπιακή Φλόγα. Είναι σημαντική στάση η Θεσσαλονίκη που για σήμερα μεταλαμπαδεύει την ειρήνη και το αθλητικό ιδεώδες. Ολοι μας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και κάθε φορά που συναντάμε την Ολυμπιακή Φλόγα νιώθουμε μεγάλο δέος. Είναι από τις πιο σημαντικές ημέρες της Θεσσαλονίκης. Και αυτό όχι μόνο γιατί φιλοξενούμε την Ολυμπιακή Φλόγα, αλλά γιατί η πόλη μας γιορτάζει τον πολιούχο της, Αγιο Δημήτριο, αλλά και τα 97 χρόνια από την απελευθέρωση από τους Τούρκους", τόνισε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων "Βανκούβερ 2010", Κώστας Κατσιγιάννης τόνισε: "Μεταφέρω εκτός των άλλων και τα χαιρετίσματα των απόδημων ελλήνων στον Καναδά. Είναι σημαντικό που το ταξίδι της Φλόγα ξεκινάει από την Ελλάδα. Θα διανύσει 45.000 χιλιόμετρα, θα διασχίσει 3 ωκεανούς και θα τρέξουν μαζί της 12.000 λαμπαδηδοδρόμοι. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η Φλόγα θα ζεστάνει τις καρδιές των ανθρώπων και θα ενώσει τους λαούς όλου του κόσμου" για να συμπληρώσει ο πρόεδρος του Αθλητικού Μουσείου, Στέλιος Αγγελούδης: "Θέλω να πιστεύω ότι η Ολυμπιακή Φλόγα θα βοηθήσει τον αθλητισμό να βρει τις χαμένες του αξίες. Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει και υποδέχεται με χαρά την Ολυμπιακή Φλόγα".

Τελευταία λαμπαδηδρόμος ήταν ο Ολυμπιονίκης, Βούλα Πατουλίδου. "Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να μεταφέρουμε την Ολυμπιακή Φλόγα. Αν και παλιότερα δεν υπήρχαν τέτοιοι Ολυμπιακοί Αγώνες, αυτό που έχει σημασία είναι ότι μιλάμε για Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι σημαντικό να διανυκτερεύσει η Φλόγα στη Θεσσαλονίκη. Συγχαρητήρια στο Ολυμπιακό Μουσείο που φιλοξενεί την Φλόγα".

Ο αντιδήμαρχος οικονομίας του δήμου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Αθλητικού Μουσείου, Νίκος Μακραντωνάκης επισήμανε: "Είναι για όλους μας μεγάλη τιμή που περνάει και διανυκτερεύει ο Ολυμπιακή Φλόγα στην πόλη μας. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση και εύχομαι αυτή να ζεστάνει τις καρδιές όλων των ανθρώπων".

Μετά το τελετουργικό της υποδοχής η Ολυμπιακή Φλόγα αναχώρησε και πάλι με λαμπαδηδρόμους για το Λευκό Πύργο, όπου και θα διανυκτερεύσει στον ειδικό βωμό που θα έχει τοποθετηθεί στο χώρο.

Αύριο (27/10) η Iερή Φλόγα θα συνεχίσει το ταξίδι της για το Βόλο και κατόπιν για την Αθήνα προκειμένου σε δύο ημέρες να διανυκτερεύσει στην Ακρόπολη. Πρώτος λαμπαδηδρόμος στην αυριανή λαμπαδηδρομία που θα αρχίσει από τον Λευκό Πύργο για την ιστορική πόλη της Νάουσας, θα είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: