Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Ανακοίνωση Ε.Π.Ο. για τον αγώνα Πανσερραϊκου-ΟΣΦΠ


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Σχετικώς με τα διαδραματισθέντα στον αγώνα Κυπέλλου Hellas OnLine ΠΑΕ Πανσερραϊκός - ΠΑΕ Ολυμπιακός της Τρίτης 27.10.2009 και κατόπιν της σχετικής ανακοίνωσης της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την μη υποβολή ένστασης κατά του κύρους του αγώνα, διευκρινίζονται τα εξής:

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (άρθρο 23) δικαίωμα ένστασης για το κύρος του αγώνα έχουν μόνο τα διαγωνιζόμενα σωματεία. Το δικαίωμα τρίτου σωματείου που έχει έννομο συμφέρον περιορίζεται αποκλειστικώς στο πρωτάθλημα που μετέχει και περιοριστικά στη διαμόρφωση του βαθμολογικού πίνακα (άρθρο 23, παρ. 8).

Η Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο. έχει, με βάση τον Πειθαρχικό Κώδικα (άρθρο 30, παρ. 3γ), δικαίωμα έφεσης υπέρ του κανονισμού μόνο επί πρωτόδικων αποφάσεων των Πειθαρχικών Επιτροπών της Ε.Π.Ο., της Super League και της Ενωσης Β΄- Γ΄ Εθνικής.

Η Ε.Π.Ο. δεν έχει, σύμφωνα με τους κανονισμούς, δικαίωμα παρέμβασης υπέρ του Κανονισμού σε καμία ανάλογη περίπτωση. Η Ομοσπονδία θα εξετάσει στην επόμενη τακτική γενική συνέλευση τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας αυτής καθώς και την επιλογή του φορέα ή του προσώπου που θα την ασκεί.

Ο θεσμός του Κυπέλλου είναι, μετά τις αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια, ο πλέον ανταγωνιστικός στο εγχώριο ποδόσφαιρο. Συνδυάζει αγώνες με υψηλό ενδιαφέρον, έντονα στοιχεία «έκπληξης» και ισορροπία ανάμεσα στη διαφορά δυναμικότητας των κατηγοριών με τη θεσμοθέτηση της διεξαγωγής των αγώνων στην έδρα της ομάδας της μικρότερης κατηγορίας.

Τον χαρακτήρα αυτό ενισχύει η θεσμοθέτηση των αγώνων «νοκ άουτ» σε όλες τις φάσεις της διοργάνωσης έως την ημιτελική. Η επιλογή αυτή διαμορφώνει στην πράξη συνθήκες υπέρ των ομάδων των μικρότερων κατηγοριών, ειδικώς μάλιστα όταν αγωνίζονται στην έδρα τους.

Η διαμόρφωση «νέων όρων» α. σε επίπεδο αναλογίας συμμετοχής Ελλήνων και ξένων ποδοσφαιριστών στην ενδεκάδα και καθόλη τη διάρκεια του αγώνα υπέρ των Ελλήνων και β. υπέρ της συμμετοχής νέων σε ηλικία ποδοσφαιριστών είναι μεν διαρκής επιθυμία της Ομοσπονδίας, προσκρούει όμως στο διαμορφωμένο διεθνώς θεσμικό πλαίσιο ως προς τους κοινοτικούς ποδοσφαιριστές. Η υλοποίηση της επιθυμίας αυτής θα αποτελέσει το στόχο διαλόγου που η ΕΠΟ έχει σκοπό να ξεκινήσει με τις ομάδες της Super League.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος δήλωσε: «Πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ομοσπονδία ξέρει πολύ καλά το ρόλο της και ανταποκρίνεται πάντα στις ευθύνες της. Ωστόσο, υπάρχει μια σαφής γραμμή που ορίζει τις ευθύνες αυτές. Το αν αυτή η γραμμή πρέπει να μετακινηθεί και πόσο, είναι κάτι που δεν αρνούμαστε να συζητήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: