Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

H EΠΟ κλείνει το θέμα


Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Αναμένεται εντός της ημέρας η τοποθέτηση για το θέμα του Πανσερραϊκού, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν τίθεται θέμα ένστασης από την πλευρά της ομοσπονδίας, αφού αμφισβητείται ακόμα και το αν έχει το δικαίωμα για κάτι τέτοιο.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά η πρόκριση του Πανσερραϊκού στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδος με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο να αποφασίζει τη στάση της ομοσπονδίας απέναντι σε αυτό το μείζον θέμα που προέκυψε με την παράβαση του κανονισμού για τους ξένους παίκτες από την πλευρά της ομάδας των Σερρών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Sentragoal» δεν τίθεται θέμα άσκησης ένστασης από την πλευρά της ΕΠΟ, ειδικά μετά την απόφαση του Σωκράτη Κόκκαλη να μην κάνει χρήση ο Ολυμπιακός του σχετικού δικαιώματος που είχε από τον κανονισμό προκειμένου να διεκδικήσει στα χαρτιά την πρόκριση στο κύπελλο. Αυτό που θα εξεταστεί σήμερα από τα νομικά στελέχη της ομοσπονδίας είναι το αν καταρχήν έχει η ομοσπονδία το νομικό περιθώριο να επέμβει αυτεπάγγελτα στην υπόθεση, καθώς αμφισβητείται ακόμα και αυτό βάσει της κείμενης νομοθεσίας που αφήνει στις ομάδες το περιθώριο να ασκήσουν ένσταση.

Ακόμα όμως κι αν κριθεί πως η ΕΠΟ και η δικαστική της επιτροπή μπορούν να επέμβουν αυτεπάγγελτα ασχέτως της στάσης που κράτησε ο Ολυμπιακός, θεωρείται απίθανο να πράξει κάτι τέτοιο η ομοσπονδία με την πλήρη συναίσθηση ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις.

Η ΕΠΟ είναι... αιχμάλωτη αφού ακόμα κι αν υπερασπισθεί τον κανονισμό διεξαγωγής του κυπέλλου (που εκ των υστέρων βεβαίως κρίνεται ότι είναι άδικος για τις ομάδες της Β’ και Γ’ Εθνικής) και την... νομιμότητα, θα κατηγορηθεί ότι ενεργεί σε άτυπη συνεργασία με τον Ολυμπιακό που σε αυτό το σενάριο θα φανεί ότι έκανε τον? καλό, γιατί γνώριζε ότι θα «καθάριζε» για την ομάδα του η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Εντός της ημέρας αναμένεται ανακοίνωση της ΕΠΟ για το θέμα με την οποία θα ξεκαθαρίσει τη θέση της. Είναι πολύ πιθανό να προαναγγείλει ακόμα και αλλαγή του κανονισμού στα πρότυπα της UEFA (στο μέλλον δηλαδή να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια των ομάδων η υποβολή ένστασης αλλά μόνο στη διοργανώτρια αρχή), ενώ μελετάται ακόμα και το ενδεχόμενο να υπάρξει από την επόμενη διοργάνωση του κυπέλλου περιορισμός στη χρησιμοποίηση ξένων παικτών ακόμα και για τις ομάδες της Α’ Εθνικής.

Εννοείται βεβαίως ότι όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν στη φετινή διοργάνωση αφού η όποια αλλαγή κανονισμών προταθεί θα πρέπει να περάσει από τη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: