Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ο Παναθηναϊκός έγραψε ιστορία.

Νίνης και Σισέ πανηγυρίζουν Ο Παναθηναϊκός έγραψε στη Ρώμη μία ακόμα χρυσή σελίδα στον τόμο της ευρωπαϊκής του ιστορίας. Οι "πράσινοι" αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ με μία απίστευτη ανατροπή σε διάστημα έξι λεπτών, επικράτησαν με 3-2 της Ρόμα (11' Ρίισε, 67' Ντε Ρόσι - 40' πεν., 45'+1' Σισέ, 43' Νίνης) και πήραν το "εισιτήριο" για τη φάση των "16" του Europa League!

Εκπληκτική εμφάνιση από τον Σωτήρη Νίνη, που κέρδισε το πέναλτι, πέτυχε το δεύτερο γκολ του παναθηναϊκού και δημιούργησε το τρίτο. "Killer" o Σισέ που βάλθηκε να αποδείξει στον Ντομενέκ ότι έκανε λάθος που δεν τον κάλεσε στους "τρικολόρ". Συγκλονιστική η παρουσία των 7.000 οπαδών του Παναθηναϊκού που μετέτρεψαν το "Ολίμπικο" σε... "Απόστολος Νικολαΐδης"!

Με τον Σωτήρη Νίνη να δικαιώνει όλους όσοι έχουν χύσει μελάνι για να υμνήσουν το ταλέντο του και τον Τζιμπρίλ Σισέ να δικαιολογεί τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός αν και βρέθηκε νωρίς, πίσω στο σκορ στο παιχνίδι με τη Ρόμα, όχι μόνο δεν έγινε βορά στη ρωμαϊκή αρένα των "τζιαλορόσι", αλλά ως άλλος μονομάχος, υπέταξε την ιταλική ομάδα και πήρε με δύο νίκες (!!!) την πρόκριση για την επόμενη φάση του Europa League.

Η ομάδα του Νίκου Νιόπλια, πίστεψε στην πρόκριση, δεν παραδόθηκε και με μία επική, το δίχως άλλο, ανατροπή, έγραψε άλλη μία χρυσή σελίδα στην ευρωπαϊκή του ιστορία και "υποχρέωσε" τους "Ρωμαίους" στην πρώτη τους εντός έδρας ήττα μετά από 14 σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις.
Tα αρχικά πλάνα
Ο Κλαούντιο Ρανιέρι "κατέβασε" τη Ρόμα με τη... μόνιμη συνταγή του 4-2-3-1. Ο Ντόνι κάθισε κάτω από τα γκολπόστ, ο κασέτι και ο Ρίισε ήταν οι δύο ακραίοι μπακ με τους Μεξές και Ζουάν να αποτελούν το κεντρικό αμιντικό δίδυμο. Μπρίγκι και Ντε Ρόσι ήταν οι δύο αμυντικοί μέσοι των "τζιαλορόσι" που είχαν μεσοεπιθετική τριπλέτα τους Σέρσι (δεξιά), Ταντέι (αριστερά) και Περότα. Μοναδικός προωθημένος για την ιταλική ομάδα ήταν ο Βούτσινιτς.

Ο Νίκος Νιόπλιας επέλεξε ένα σύστημα 4-5-1 για τον Παναθηναίκό το οποίο μετατρεπόταν και σε 5-4-1. Ο Τζόρβας ανέλαβε το βάρος της υπεράσπισης της "πράσινης" εστίας. ο Μαρίνος ήταν στο δεξί άκρο της αμυντικής τετράδας, ο Καντέ στο αριστερό, όμως όταν οι "πράσινοι" ήταν σε θέση άμυνας εκεί βρισκόταν και ο Σπυρόπουλος. Βύντρα και Σαριέγκι συμπλήρωναν το... παζλ. Σιμάο και Κατσουράνης ήταν οι δύο αμυντικοί μέσοι, με τον Σπυρόπουλο αριστερά τους, τον Σαλπιγγίδη δεξιά και τον Νίνη σε ελεύθερο ρόλο. Τέλος ο Σισέ ήταν η αιχμή του πράσινου δόρατος.

Ψυχρολουσία και ανατροπή
Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους "πράσινους" να χάνουν μία καλή ευκαιρία με τον Σισέ, τη Ρόμα να ισοφαρίζει τις ευκαιρίες με τον Βούτσινιτς και τελικά να προηγείται στο σκορ, λίγο μετά τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου. Ο Ρίισε στο 11' με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Τζόρβα και αφού αυτή πρώτα χτύπησε στο σώμα του Μαρίνου και στο αριστερό δοκάρι και έβαλε τους γηπεδούχους στο "τιμόνι" του οδηγού.

Όσο περνούσε ο χρόνος, ο Παναθηναϊκός πατούσε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και σε μία αντεπίθεσή του στο 39' ο Νίνης κέρδισε πέναλτι από τον Ντε Ρόσι. O Σισέ που είχε χάσει πέναλτι στο ντεμπούτο του με τους "πράσινους" στο εκτός έδρας ματς με την Σπάρτα Πράγας για την προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, ανέλαβε την εκτέλεσή του και δεν λάθεψε, βάζοντας έτσι τις βάσεις της πρόκρισης.

Πριν κωπάσουν τα πανηγύρια στο "Ολίμπικο" ο Νίνης έβαλε... φουρνέλο στο γήπεδο που πραγματοποιήθηκε ο περσινός τελικός του Champions League. Με μία βολίδα έξω από τη μεγάλη περιοχή, "εκτέλεσε" τον Ντόνι και έστειλε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού στα ουράνια, αφού με το γκολ αυτό ο Παναθηναϊκός ήταν ήδη με το ένα πόδι στην επόμενη φάση. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό.

Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, έκλεψε τη μπάλα έξω από την περιοχή της ομάδας του, προχώρησε λίγα μέτρα, είδε τον Σισέ να φεύγει στην κόντρα και με μία υπέροχη κάθετη πάσα τον έβγαλε απέναντι από τον Ντόνι. Ο Γάλλος ντρίμπλαρε τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα, έκανε και από πλάγια δεξιά το πλασέ, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της Ρόμα για τρίτη φορά και ουσιαστικά έβαλε τη "σφραγίδα" στο εισιτήριο της πρόκρισης.

Ole, ole, ole
Στο β' ημίχρονο οι παίκτες της ελληνικής ομάδας έκαναν απλά αυτό που έπρεπε. Διαχειρίστηκαν με εκπληκτικό τρόπο τόσο το προβάδισμα των δύο γκολ που είχαν, όσο και την πίεση που τους άσκησε η Ρόμα. Αφού πέρασαν "αναίμακτα" το πρώτο τέταρτο, τόλμησαν να ψάξουν και το τέταρτο γκολ.

Η κλεψύδρα άδειαζε, η Ρόμα κατάφερε να μειώσει το σκορ στο 67' με το κοντινό σουτ του Ντε Ρόσι, αλλά τίποτα περισσότερο. Μάλιστα δύο λεπτά αργότερα (69'), ο Παναθηναϊκός άγγιξε το τέταρτο γκολ, όταν πρώτα ο Κατσουράνης και στη συνέχεια ο Σαλπιγγίδης "σημάδεψαν" το δοκάρι του Ντόνι.

Στα 25' που παίχθηκε ποδόσφαιρο μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Πορτογάλου διαιτητή, είτε ο Τζόρβας, είτε οι συμπαίκτες του δεν επέτρεψαν στους Ιταλούς να πανηγυρίσουν ούτε την αποφυγή της ήττας, και έτσι το "τριφύλλι" προκρίθηκε πανηγυρικά με δύο νίκες επί της Ρόμα στους "16" της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα στο πέταλο των φιλοξενούμενων, δόθηκε η τελευταία πράσινη παράσταση μέσα στο "Ολίμπικο". Όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού, μαζί με την τεχνική ηγεσία και τους 7.000 οπαδούς τους πανηγύρισαν με το γνωστό "ole" το... ρωμαϊκό όργιο!

  • Ο Παναθηναϊκός για δεύτερη φορά σε δύο επισκέψεις κέρδισε μέσα στην Ιταλία, καθώς είχε προηγηθεί η περσινή επιτυχία επί της Ιντερ. Ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που νικά σε αγώνα νοκ άουτ μέσα στην Ιταλία, αλλά και η πρώτη φορά που πετυχαίνει περισσότερα από δύο γκολ!

  • Μάλιστα ο Παναθηναϊκός πέτυχε τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στα προηγούμενα επτά της σεζόν στην Ευρώπη, δεν είχε γκολ! Συνολικά ο Παναθηναϊκός δεν είχε σκοράρει στα τελευταία δώδεκα ευρωπαϊκά του παιχνίδια στο πρώτο ημίχρονο!

  • Ο Κώστας Κατσουράνης έγινε ο πέμπτος Ελληνας στην ιστορία που φτάνει τις 70 συμμετοχές στα Κύπελλα Ευρώπης, ενώ αποβλήθηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

    Γήπεδο: "Ολίμπικο"
    Διαιτητής: Μπρούνο Πεϊσάο (Πορτογαλία) ΡΟΜΑ (Κλαούντιο Ρανιέρι): Ντόνι, Κασέτι, Ρίισε, Μεξές, Ζουάν, Μπρίγκι (46' Μπαπτίστα), Ντε Ρόσι, Ταντέι, Σέρσι (68' Μενέζ), Περότα, Βούτσινιτς
    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Μαρίνος, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Σαριέγκι, Καντέ, Σιμάο, Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης (87' Λέτο), Νίνης (72' Ζιλμπέρτο Σίλβα), Σισέ (90'+2' Χριστοδουλόπουλος)
  • Δεν υπάρχουν σχόλια: