Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Special Olympics «ΑΘΗΝΑ 2011»


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Σε μια όμορφη και έντονα συγκινησιακή τελετή στην Πλατεία Κοτζιά, υπογράφηκε σήμερα (16/2) το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και την οργανωτική επιτροπή των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 και από σήμερα, η σημαία των Special Olympics κυματίζει δίπλα σ΄αυτή του Δήμου Αθηναίων, μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο.

Στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Δημοκρατία», ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, τόνισε: «Η ιδέα των Special Olympics δίνει νόημα και περιεχόμενο σε πανανθρώπινες αξίες, λιγότερο ή περισσότερο ξεχασμένες, όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά, η αγάπη προς τον συνάνθρωπό. Για το λόγο αυτό η σημερινή μας συνάντηση εδώ και η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας πέραν της πρακτικής έχει και συμβολική λειτουργία. Μας δίνει την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι ο εθελοντισμός αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για μια πιο ανθρώπινη και αλληλέγγυα κοινωνία. Ότι εγείρει ευαισθησίες και μας θυμίζει ότι η συλλογική δράση και η κοινωνική προσφορά μας αφορούν όλους.

Τα Special Olympics μας δίνουν ακόμα την ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο πολιτεία και πολίτες αναφορικά με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με διανοητική αναπηρία και κυρίως του δικαιώματός τους στην αξιοπρέπεια και την ποιότητα ζωής. Για το λόγο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κα Δεσποτοπούλου και τον Οργανισμό των Special Olympics που μας δίνουν την ευκαιρία να περάσουμε το μήνυμα της συλλογικότητας και της κοινωνικής συστράτευσης για όλα τα σημαντικά που σαν κοινωνία καλούμαστε να φθάσουμε».

Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «ΑΘΗΝΑ 2011», Γιάννα Δεσποτοπούλου, εξήρε τη συμβολή του κ. Νικήτα Κακλαμάνη στον κοινό στόχο για την επιτυχημένη διεξαγωγή των Αγώνων και στην ομιλία της τόνισε: «Εσείς κύριε Δήμαρχε, ανεβήκατε στο τραίνο μας πολύ νωρίς και ταξιδεύετε μαζί μας πολλά χρόνια ενθαρρύνοντάς μας να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος τις προσπάθειές μας, για να φτιάξουμε μια κοινωνία αντάξια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και τώρα που ήλθε η μεγάλη ώρα για να οργανωθούμε όσο πιο σωστά γίνεται, για να υποδεχθούμε σ’αυτήν την πόλη 10.000 αθλητές από 185 χώρες, με τους προπονητές τους, τις οικογένειές τους, τους επισήμους και τις εξέχουσες προσωπικότητες που θα συμμετάσχουν στους Παγκόσμιους Αγώνες, αποφασίσατε έχοντας τη σύμφωνη γνώμη όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, να προσφέρετε ουσιαστικά στη διοργάνωση, τα όσα ωραία συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο που σήμερα υπογράφουμε. Σας είμαστε ευγνώμονες γιατί η οικονομική κατάσταση και ο καταιγισμός των προβλημάτων, μας στερεί τη δυνατότητα να βγούμε με αισιοδοξία για να εμπνεύσουμε τους Έλληνες πολίτες, να κινητοποιήσουμε την επιχειρηματική κοινότητα, να ευαισθητοποιήσουμε τα μεγάλα κοινωφελή ιδρύματα για να γίνουν κι αυτοί συνοδοιπόροι μας στο μεγάλο αυτό ανθρωπιστικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και αθλητικό γεγονός, που θα φιλοξενήσει η Αθήνα το 2011».

Στο μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: η παραχώρηση του κατασκηνωτικού χώρου του Δήμου Αθηναίων, στον Άγιο Ανδρέα, για τη διαμονή αθλητών και συνοδών, η διάθεση όλων των προσφερομένων υπηρεσιών της κατασκήνωσης, η συνεργασία στον σχεδιασμό επικοινωνιακών προγραμμάτων για τη διοργάνωση, η συμβολή του Δήμου Αθηναίων στην προβολή και επιτυχία του Προγράμματος Εθελοντισμού, η από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων, η διάθεση προσωπικού του Δήμου για τις ανάγκες των Παγκόσμιων Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2011» και η συνεργασία στην υλοποίηση του Προγράμματος «Πόλις - Αμφιτρύων».

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Πάνος Μπιτσαξής, ο οποίος επισήμανε: «Ζούμε την έναρξη ενός από τα σπουδαιότερα κοινωνικά γεγονότα, κοινωνικής εγρήγορσης, το οποίο γίνεται στη χώρα μας το 2011. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Δήμαρχο της Αθήνας και την πόλη της Αθήνας που συμβάλουν αποφασιστικά στην υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Είναι ένα γεγονός το οποίο σηματοδοτεί αθλητισμό αλλά σηματοδοτεί κυρίως κοινωνική αποδοχή. Αυτή είναι η σημασία του και αυτή καλούμαστε να υπηρετήσουμε».

Επίσης στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών», ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, ο Τομεάρχης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος, ο βουλευτής τού ΛΑΟΣ, Γιώργος Ανατολάκης και άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων, κοινωνικοί φορείς και μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Από τις 25 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου του 2011 στην Αθήνα, 7.500 Αθλητές Special Olympics από 185 χώρες θα λάβουν μέρος σε 22 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: