Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Τζάμπολ με νέους κανονισμούς

Χωρίς επιμόρφωση οι διαιτητές του μπάσκετ καλούνται να εφαρμόσουν από σήμερα τις αλλαγές που ευνοούν κυρίως την επιτιθέμενη ομάδα .
Μετά τις αλλαγές στις διαγραμμίσεις των γηπέδων μπάσκετ (οι οποίες εφαρμόστηκαν στους αγώνες των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών του Κυπέλλου Ελλάδος) ήλθε η ώρα να εφαρμοστούν και οι νέοι κανονισμοί, οι οποίοι είναι αρκετοί, αλλάζουν σημαντικά το παιχνίδι και θα χρειαστεί προσεκτική μελέτη ώστε οι παίκτες, οι προπονητές, οι διαιτητές και οι φίλοι του μπάσκετ να τις συνηθίσουν και να μην γκρινιάζουν- κατά την ελληνική συνήθεια - με την πρώτη ευκαιρία.

Το κακό είναι ότι (και) στο θέμα της εφαρμογής των κανονισμών η Ελλάδα πρωτοτύπησε. Στους προκριματικούς γύρους της Ευρωλίγκας και του Εurocup οι νέοι κανονισμοί εφαρμόστηκαν από την πρώτη ημέρα καθώς η διοργανώτρια αρχή πραγματοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο με τη συμμετοχή 42 προπονητών, 97 διαιτητών και 24 παρατηρητών στο Τρεβίζο. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ακολούθησε κατά γράμμα την οδηγία της FΙΒΑ (οι κανονισμοί τίθενται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2010), με αποτέλεσμα οι μισοί αγώνες του Κυπέλλου να διεξαχθούν με τους παλιούς κανονισμούς και οι άλλοι μισοί με τους καινούργιους!..

Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το ότι οι έξι διαιτητές (επιπέδου Α1) που καλούνται να σφυρίξουν τον σημερινό (19.00) αγώνα Ερμή Λαγκαδά- Αρη και τον αυριανό (17.00) Πανιωνίου- Ικάρου Καλλιθέας για την 3η αγωνιστική της 2ης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος ανδρών δεν έχουν επιμορφωθεί καθώς το σεμινάριο που έχει εξαγγείλει η ΟΔΚΕ (Ομοσπονδία Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί για τις 8, 9 και 10 Οκτωβρίου στη Λάρισα, αρκετές ημέρες δηλαδή μετά τους συγκεκριμένους αγώνες και μόλις μία εβδομάδα πριν από το τζάμπολ του πρωταθλήματος της Α1! Οπότε, διαιτητές, παίκτες και προπονητές οφείλουν να γνωρίζουν τους κανονισμούς μέσω του... Διαδικτύου!

Ας πάρουμε μια πρώτη γεύση από τους νέους κανονισμούς:

1 Τα 14 δευτερόλεπτα: Αν η επαναφορά της μπάλας γίνεται στο εμπρός μέρος του γηπέδου (δηλαδή, από την πλευρά του τερέν της αμυνόμενης ομάδας) και στο χρονόμετρο απομένουν 14 ή περισσότερα δευτερόλεπτα, ο χρόνος θα συνεχίζεται από το σημείο που σταμάτησε (π.χ., 15΄΄). Αν όμως απομένουν 13 ή λιγότερα δευτερόλεπτα, το ρολόι θα επαναρυθμίζεται στα 14΄΄ (και όχι στα 24΄΄ όπως ίσχυε ως τώρα).

2 Οι ημικύκλιες περιοχές μη καταλογισμού επιθετικού φάουλ: Αν και τα δύο πόδια του αμυνομένου βρίσκονται μέσα από τη γραμμή, τότε δεν θα χρεώνεται επιθετικό φάουλ σε περίπτωση πρόσκρουσης με τον επιτιθέμενο. Αν όμως πατάει τη γραμμή, θα καταλογίζεται επιθετικό φάουλ.

3 Γραμμή επαναφοράς: Στα δύο τελευταία λεπτά της τέταρτης περιόδου ή της παράτασης η επαναφορά θα γίνεται από τη λεγόμενη γραμμή επαναφοράς, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας στο εμπρός γήπεδο. Αυτή η αλλαγή ευνοεί φυσικά την επιτιθέμενη ομάδα.

4 Μπρος- πίσω: Η παράβαση θα καταλογίζεται μόνο όταν έχουν περάσει και τα τρία στοιχεία του επιτιθέμενου αθλητή (δύο πόδια συν μπάλα) στο εμπρός γήπεδο. Σε αντίθετη περίπτωση (π.χ., ένα πόδι μπροστά, ένα πίσω, μπάλα πίσω), ο επιτιθέμενος νομιμοποιείται να επιστρέψει στο πίσω μέρος ή και να πασάρει σε συμπαίκτη του στο πίσω μέρος του γηπέδου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: