Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

«Που είναι τα αστέρια μας;»

Ο Κώστας Ορφανός αναλύει στο gazzetta.gr την επόμενη μέρα στον ΠΑΟΚ, ζητά από τα αστέρια της ομάδας να συνέλθουν και συνιστά ψυχραιμία και στήριξη στον τεχνικό του «Δικέφαλου», Παύλο Δερμιτζάκη. Η μέρα που ξημέρωσε στον ΠΑΟΚ είναι αρκετά δύσκολη, αφού ο «Δικέφαλος» του Βορρά γνώρισε μετά από αρκετά χρόνια ήττα μέσα στην Τούμπα από τον «αιώνιο» αντίπαλο του, Άρη.
Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και πρώην παράγοντα του μακεδονικού συλλόγου, Κώστα Ορφανό, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να γίνουν οι σωστές κινήσεις για να βγουν οι «ασπρόμαυροι» από το αγωνιστικό αδιέξοδο.

- Κύριε Ορφανέ, δύσκολη μέρα για τον ΠΑΟΚ η σημερινή. Που εντοπίσατε το πρόβλημα στο κυριακάτικο ντέρμπι;

- Δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ βγήκα αληθινός. Είχα ξαναπεί και στο παρελθόν, ότι ο ΠΑΟΚ περνάει μια αγωνιστική κάμψη. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Πανσερραϊκό στην αρχή του πρωταθλήματος αλλά από τότε ήταν φανερό πως κάτι στην ομάδα δεν πήγαινε καλά.
Ακόμα και στη νίκη επί της Ντιναμό Βουκουρεστίου, οι ποδοσφαιριστές δεν είχαν κάνει καλό πρώτο ημίχρονο, όμως ο σύλλογος κατάφερε να κερδίσει.
Τα πράγματα είναι δύσκολα, εφ' όσον βλέπουμε παίκτες που είναι σημαντικές μονάδες για τον ΠΑΟΚ όπως ο Ίβιτς, ο Βιεϊρίνια και ο Σαλπιγγίδης να περνάνε περίοδο ντεφορμαρίσματος. Το πρόβλημα είναι η αγωνιστική κάμψη.
Το θέμα είναι ότι ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε ιδανικά τον Αύγουστο στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Πλέον δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση πολλοί παίκτες και παρασύρουν την ομάδα.

- Κάποιοι κάνουν λόγο για κούραση συσσωρεύμενη από τις συνεχείς υποχρέωσεις του συλλόγου...

- Δεν πιστεύω πως παίζει ρόλο μόνο η κούραση. Σίγουρα παίκτες όπως ο Σαλπιγγίδης που είχε και το Μουντιάλ το καλοκαίρι να είναι σε δυσκολότερη θέση από άλλους.
Αλλά είδαμε πως ο «Σάλπι» δεν έπαιξε σε όλο τον αγώνα με την Ντιναμό για να πάρει «ανάσες», ενόψει Άρη. Ο ΠΑΟΚ είναι ντεφορμέ. Παίκτες που μπορούν να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους, τα αστέρια δηλαδή πρέπει να συνέλθουν πριν να είναι αργά.

- Είναι ολοφάνερο ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει το «μέταλλο» που είχε την περασμένη σεζόν..

- Δυστυχώς έχω αναφερθεί και σε αυτό το θέμα και νιώθω να επιβεβαιώνομαι. Αν δούμε τα πράγματα με μία ψύχραιμη ματιά, θα παρατηρήσουμε ότι το καλοκαίρι ανανεώθηκαν αρκετά συμβόλαια ποδοσφαιριστών, οι οποίοι είναι πάνω από 32 χρονών.
Δεν λέω σε καμιά περίπτωση ότι είναι «τελειωμένοι» ποδοσφαιρικά αλλά δεν έχουν αποκτηθεί νέοι παίκτες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν επάξια κάποιους άλλους.
Παίκτες όπως ο Γκαρσία, ο Κοντρέρας, ο Τσιρίλο, ο Ίβιτς, ο Λίνο είναι λογικό να έχουν αγωνιστικές μεταπτώσεις. Πάρτε για παράδειγμα τον Κοντρέρας.. Αποβλήθηκε κόντρα στην Ξάνθη.. Κάποτε ο οργανισμός κουράζεται και λειτουργεί παρορμητικά πολλές φορές.

Λέμε για το «μέταλλο». Πέρυσι αν παρατηρήσουμε ο ΠΑΟΚ έπαιζε με τα πρώτα «βιολιά» και με «πολυεργαλεία» όπως ο Γκαρσία και ο Βιτόλο στην μεσαία γραμμή. Οι πιο τεχνίτες βοηθούσαν στην δημιουργία.
Επίσης, κάτι άλλο που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι ότι φέτος ο ΠΑΟΚ δεν έχει σταθερή ενδεκάδα. Βλέπουμε τον Ελ Ζαρ, τον Σακελλαρίου, τον Φωτάκη πριν λίγες βδομάδες να προσπαθούν να βρουν τα πατήματα τους. Ο Μαλεζάς έμεινε στον πάγκο κάποιες φορές. Θέλω να πω ότι φέτος γίνεται προσπάθεια να «μονταριστεί» μία ομάδα με λίγες νέες προσθήκες. Πέρυσι ο ΠΑΟΚ ήταν ένα συμπαγές σύνολο.

- Πάντως, τέτοιο καιρό πέρυσι ο Φερνάντο Σάντος δεχόταν την αμφισβήτηση όπως συμβαίνει φέτος με τον Παύλο Δερμιτζάκη.. Αν και ο ίδιος ο τεχνικός του ΠΑΟΚ τόνισε μετά την ήττα ότι η ομάδα στην ουσία δεν είναι δικό του δημιούργημα..

- Θέλω να ανοίξω μια παρένθεση στο συγκεκριμένο σημείο. Είδα τον Νιόπλια μετά την νίκη του Παναθηναϊκού. Πραγματικά στενοχωρέθηκα. Είδα έναν άνθρωπο στα όρια της ψυχικής κατάπτωσης. Πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα. Και ο Νιόπλιας αλλά και ο Δερμιτζάκης είναι δύο νέοι άνθρωποι. Ας τους αφήσουμε να δουλέψουμε.
Πάντως, ο Δερμιτζάκης είχε δίκιο.. Η ομάδα δεν είναι δική του. Ας τον αφήσουμε όμως να παρουσιάσει ένα έργο.. Επίσης θέλω να πω ότι η περίπτωση Σάντος δεν έχει σχέση με τον Δερμιτζάκη. Ο Πορτογάλος ήταν αρκετό καιρό στην ομάδα, ο Παύλος είναι λίγους μήνες.

- Επόμενη μέρα; Τι χρειάζεται;

- Πάνω απ' όλα χρειάζεται ψυχραιμία. Ψυχραιμία και στήριξη στην διοίκηση αλλά και τον προπονητή. Αυτή αναγέννησε την ομάδα, μην το ξεχνάμε. Οι πόδοσφαιριστές καλούνται να βγάλουν τον ΠΑΟΚ από το αγωνιστικό τέλμα. Αυτοί μπορούν να το καταφέρουν. Απλά τα πράγματα είναι περίεργα γιατί η διοίκηση έθεσε ως στόχο το πρωτάθλημα και αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ βρίσκεται πολύ χαμηλά στην βθμολογία. Ίσως ήταν βιαστική η κίνηση του Ζαγοράκη..

- Θα συμβουλεύατε κάτι τον πρόεδρο της ΠΑΕ ως παλιότερος παράγοντας και «ποδοσφαιράνθρωπος»;

- Οπωσδήποτε θα τον συμβούλευα.. Έχω να του πω πολλά αλλά μόνο σε... κατ' ιδίαν συνάντηση (γελάει). Οι παλαίμαχοι γι' αυτό είναι εδώ.. Για να βοηθάνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: