Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Απολαυστικός Γκμοχ: «Ήθελα και Mπάρτσα»

Ο Γιάτσεκ Γκμοχ σε μια απολαυστική (αλλά και γεμάτη αλήθειες) συνέντευξη -μία ημέρα μετά την επιστροφή του στον πάγκο του Παναθηναϊκού έστω και για ένα παιχνίδι- δήλωσε πετυχημένος.
«Πέτυχε τον στόχο μου», είπε ο Πολωνός για τη νίκη επί του Ηρακλή, ωστόσο ο εξέφρασε την επιθυμία να ήταν στον πάγκο της ομάδας και στο προσεχές παιχνίδι με την !Μπαρτσελόνα!

«Λυπάμαι γιατί ήμουν προετοιμασμένος να είμαι στον πάγκο στο ματς με την Μπαρτσελόνα. Δεν έχω καμία πίκρα, γιατί ο πρόεδρος μού έδωσε την ευκαιρία να ξανανιώσω τόσο όμορφα. Νιώθω δέκα χρόνια πιο μικρός μετά από αυτά που έζησα και να προσέξουν οι νεότεροι προπονητές, γιατί αν επιστρέψω θα τους νικήσω όλους», το χαρακτηριστικό σχόλιο του Γιάτσεκ Γκμοχ στο ραδιόφωνο του «Novasport FM».

Παράλληλα, ο πολύπειρος τεχνικός εξήγησε πώς κατάφερε να φτάσει στην ανατροπή σε βάρος του «γηραιού», αποκάλυψε τι οδηγίες έδωσε στους παίκτες του, ενώ ανέλυσε τα προσόντα, αλλά και τις αδυναμίες του κάθε παίκτη.

Eπίσης, μίλησε για τον διάδοχό του Ζεσουάλντο Φερέιρα, τον Κώστα Αντωνίου και επισήμαινε ότι η ομάδα θέλει μεταγραφές.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

- Τα συναισθήματά του για την αποθέωση που γνώρισε χθες: «Είμαι πολύ χαρούμενος και πιστεύω όλοι οι Παναθηναϊκοί είναι πολύ χαρούμενοι, παρότι στην αρχή του χθεσινού αγώνα ήταν σαν να περνάγαμε… σεισμό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση που μπορεί να έχει ένας προπονητής. Σημαίνει πως εκτιμάνε τη δουλειά σου. Είναι κάτι αξέχαστο για μένα. Διαπίστωσα ότι ο κόσμος με αγαπά, αλλά αυτό είναι αμοιβαίο. Όταν αγαπάς, ο κόσμος σε αγαπά. Έχει δική του κρίση και τα ΜΜΕ μπορούν να επηρεάσουν μόνο για λίγο την κρίση του. Λυπάμαι γιατί ήμουν προετοιμασμένος να είμαι στον πάγκο στο ματς με την Μπαρτσελόνα. Δεν έχω καμία πίκρα, γιατί ο πρόεδρος μού έδωσε την ευκαιρία να ξανανιώσω τόσο όμορφα. Νιώθω δέκα χρόνια πιο μικρός μετά από αυτά που έζησα και να προσέξουν οι νεότεροι προπονητές, γιατί αν επιστρέψω θα τους νικήσω όλους».

«Πέτυχα στην αποστολή μου»

- Τι άλλαξε στη διάρκεια του αγώνα ώστε να έρθει η ανατροπή: «Οι παίκτες ξέρουν πολλή μπάλα όχι μόνο για το ελληνικό, αλλά και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μπορεί να κάνουν λάθη, αλλά πρέπει να τους δίνεις χρόνο, γιατί ξέρουν και μόνοι τους ότι δεν αξίζουν αυτά τα λάθη στο δικό τους επίπεδο. Τρόμαξα με αυτό που έγινε, αλλά είχα εμπιστοσύνη στην ομάδα. Οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν λίγο υπερβολικές, αλλά ήμουν βέβαιος πως θα έδιναν το 200% για να ανατρέψουν το σκορ. Δουλέψαμε στην τακτική και στο πρέσινγκ. Πιστεύω πως σε μία εβδομάδα που είχα την ομάδα, πέτυχα στην αποστολή μου. Ό,τι μπορούσα έκανα, δεν μπορούσα και περισσότερα σε μία εβδομάδα και με τους διεθνείς να απουσιάζουν για πολλές ημέρες».

«Τους είπα ότι είναι πέντε φορές καλύτεροι»

-Τις οδηγίες που έδωσε στους παίκτες: «Έγινε ένα παιχνίδι υψηλού επιπέδου απέναντι σε μία καλή ομάδα, όπως ο Ηρακλής, που διαθέτει σχέδιο ανάπτυξης. Το μυστικό είναι απλό. Εγώ έχω πάνω από 50 χρόνια στο κουρμπέτι του ποδοσφαίρου και πάντα ήμουν νικητής. Δεν κάνω παρέα με χαμένους. Ο Παναθηναϊκός είναι πέντε φορές καλύτερος από τον Ηρακλή και είπα στους παίκτες μου να το δείξουν».

«Έτσι ήρθε η ανατροπή»

- Το πώς διαχειρίστηκε το υλικό του: «Ο Σισέ είναι πολύ σπουδαίος παίκτης, αλλά χρειάζεται τροφοδότηση. Έχει τρομερή ταχύτητα και αλτικότητα. Πηδά με τρία πόδια. Πρέπει να αξιοποιεί η ομάδα τις δυνατότητές του. Μίλησα μαζί του και του είπα τι θέλω από εκείνον, όπως και από τους άλλους παίκτες. Ο Μπουμσόνγκ ήταν εξαιρετικός χθες, κανένας δεν μπορούσε να περάσει. Ο Γκαρσία μιλά στην μπάλα. Πόσος καιρός πέρασε που είχαμε να βάλουμε γκολ από στημένες φάσεις; Πρέπει να έχεις υπομονή με τους παίκτες.

Ο Ζιλμπέρτο ξεκινά σχεδόν πάντα λιγότερο φρέσκος, αλλά ανεβαίνει και στο δεύτερο μέρος ήταν τανκ. Ο Σπυρόπουλος στο πρώτο μέρος ήταν καρφωμένος και στην επανάληψη ανέβαινε συνέχεια. Ο Μαρίνος μού ζητούσε να μην τον βγάλω. Με την παρουσία του Πλεσί κυριαρχούσαμε στον αέρα. Ο Κατσουράνης θέλει να κουμαντάρει την ομάδα. Θα ήταν καλύτερος σαν χαφ, αλλά όταν υπάρχει πολύ πρέσινγκ από την αντίπαλη ομάδα και παίρνει την μπάλα με πλάτη, δυσκολεύεται. Με αυτά τα λίγα που διορθώθηκαν και με τους άξιους παίκτες που έχουμε ήρθε το αποτέλεσμα».


«Χρειάζονται μεταγραφές»

- Την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα: «Χρειάζεται ακόμη βελτίωση η ομάδα και ελπίζω να τα καταφέρει ο Φερέιρα. Του έχω εμπιστοσύνη κι έχει αποδείξει την αξία του. Η παρουσία του Κάρλος Φρέιτας θα τον βοηθήσει. Ο Φερέιρα έχει μπροστά του ενάμιση χρόνο για να τα καταφέρει. Η ομάδα έχει καλό υλικό, αλλά χρειάζεται σίγουρα κάποιες μεταγραφικές κινήσεις».

- Τον Κώστα Αντωνίου: «Ο Κώστας είναι πολύ καλός τεχνικός διευθυντής. Έχει μόρφωση και γνώσεις. Δεν το λέω επειδή είναι δικό μου παιδί. Έχει δεχτεί κριτική, αλλά στο ποδόσφαιρο ή δέχεσαι την κριτική ή φεύγεις. Ή είσαι ήρωας ή σκουπιδιάρης».

- Το πόσο έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο: «Όλος ο κόσμος λέει για τις ασκήσεις φυσικής κατάστασης που έκανα τότε στην ομάδα, αλλά ξεχνάει πως ο Παναθηναϊκός εκείνος δούλευε από άποψη τακτικής σαν ρολόι. Έχω δουλέψει σε πολλές ομάδες και χώρες, αλλά η καλύτερη πάστα ποδοσφαιριστών που είχα ήταν οι Έλληνες. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Υπάρχουν δύο είδη ποδοσφαίρου πια, αυτό με το passing game, που παίζει η Μπαρτσελόνα και η Άρσεναλ, και το progress game, που παίζουν οι ομάδες του Μουρίνιο. Το θέμα είναι τι ταιριάζει περισσότερο στον Παναθηναϊκό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: