Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αγγλικά «ματώματα»!

Το αφεντικό (Ρομάν Αμπράμοβιτς) τρελάθηκε και αλλάζει για μία ακόμα φορά τα δεδομένα στο αγγλικό -και όχι μόνο- ποδόσφαιρο.

Η απόφαση του Ρώσου ιδιοκτήτη της Τσέλσι να αφήσει τα… ψιλά στην άκρη και να βγάλει μετά από καιρό «χοντρά» από την τσέπη του (58 εκατ. ευρώ), προκειμένου να ντύσει στα μπλε τον Φερνάντο Τόρες, άλλαξε την κατάταξη στις ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία στο Νησί. 1) Φερνάντο Τόρες
Κόστος: 58 εκατ. ευρώ
Ηλικία: 26
Από: Λίβερπουλ Σε: Τσέλσι, Ιανουάριος 2011

Για… πάρτη του (και με αφορμή αυτόν) γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές… Ο Ισπανός επιθετικός αποκτήθηκε από την Τσέλσι λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου και όχι μόνο αυτό, αλλά έγινε -λόγω, κυρίως, του… χαμένου κεφιού που ξαναβρήκε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς- η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μακράν, μάλιστα, της δεύτερης, που… έγινε (κι αυτή) η μετακίνηση του Άντι Κάρολ από τη Νιούκαστλ στη Λίβερπουλ, ξεπερνώντας την επί εννέα χρόνια πρώτη, του Ρίο Φέρντιναντ, από τη Λιντς στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

2) Άντι Κάρολ
Κόστος: 41 εκατ. ευρώ
Ηλικία: 22
Από: Νιούκαστλ Σε: Λίβερπουλ, Ιανουάριος 2011

Έγινε η ακριβότερη μεταγραφή Άγγλου ποδοσφαιριστή στην ιστορία έναντι 40 εκατ. ευρώ! Ο «νέος Άλαν Σίρερ» -στα μάτια των οπαδών της Νιούκαστλ- θα πρέπει να συνηθίσει τη νέα «ταμπέλα» που του ετοιμάζουν οι φίλοι της Λίβερπουλ: «ο νέος Φερνάντο Τόρες»…

3) Ρίο Φέρντιναντ
Κόστος: 36,4 εκατ. ευρώ
Ηλικία: 23 (όταν έγινε η μεταγραφή)
Από: Λιντς Σε: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ιούλιος 2002

Εννέα χρόνια, ο Ρίο Φέρντιναντ είχε να το λέει ότι ήταν η ακριβότερη μεταγραφή στην Αγγλία. Την… αποφράδα, όμως, 31η Ιανουαρίου 2011, «έπεσε» στη δεύτερη -λόγω Τόρες και… Αμπράμοβιτς- θέση και τρίτη, τελικά -λόγω Κάρολ και Λίβερπουλ.

4) Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ

Κόστος: 36 εκατ. ευρώ
Ηλικία: 28 (όταν έγινε η μεταγραφή)
Από: Τότεναμ Σε: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σεπτέμβριος 2008

Έχει φανατικούς εχθρούς, αλλά και φανατικούς υποστηρικτές. Το θέμα είναι ένα: όσο «ματώνει» τα αντίπαλα δίχτυα, ο Βούλγαρος δεν έχει να φοβάται τίποτα.

5) Γουέιν Ρούνεϊ
Κόστος: 29,3 εκατ. ευρώ
Ηλικία: 18 (όταν έγινε η μεταγραφή)
Από: Έβερτον Σε: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αύγουστος 2004

Σε μία περίοδο όπου η Γιουνάιτεντ είχε λεφτά… «να φαν' κι οι κότες», ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κάνει ακόμα μία έξυπνη κίνηση και φέρνει στο Μάντσεστερ το «χρυσό παιδί» του αγγλικού ποδοσφαίρου, τον Γουέιν Ρούνεϊ. Παρότι… ψάχνεται από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής και μετά, ο Ρούνεϊ θεωρείται ακόμα ο κορυφαίος Άγγλος ποδοσφαιριστής…

6) Κάρλος Τέβες
Κόστος: 29,2 εκατ. ευρώ
Ηλικία: 25 (όταν έγινε η μεταγραφή)
Από: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Σε: Μάντσεστερ Σίτι, Ιούλιος 2009

Μία μεταγραφή που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και… χαρές και πανηγύρια στις τάξεις των οπαδών της Σίτι. Ο Αργεντινός μετακόμισε στη μισητή αντίπαλο της Γιουνάιτεντ, αν και φέτος εξέφρασε την επιθυμία του να φύγει (τελείως) από το Μάντσεστερ. Το θέμα έχει «παγώσει», αλλά δεν αποκλείεται να τεθεί εκ νέου το καλοκαίρι…

7) Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ
Κόστος: 29,2 εκατ. ευρώ
Ηλικία: 24 (όταν έγινε η μεταγραφή)
Από: Άρσεναλ Σε: Μάντσεστερ Σίτι, Ιούλιος 2009

«Πακέτο» με τον Τόρες, η Σίτι έφερε το καλοκαίρι του 2009 στο Μάντσεστερ και τον Αντεμπαγιόρ από την Άρσεναλ, με τα ίδια λεφτά, μάλιστα. Ωστόσο, ο Τογκολέζος επιθετικός είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του με τη φανέλα των «πολιτών» και -με το κλίμα να μην και το ιδανικότερο για τον ίδιο- τον Ιανουάριο μετακόμισε στη Μαδρίτη για χάρη της Ρεάλ και του… Μουρίνιο.

8) Ντάρεν Μπεντ
Κόστος: 28,1 εκατ. ευρώ
Ηλικία: 26
Από: Σάντερλαντ Σε: Άστον Βίλα, Ιανουάριος 2011

Η μία διεκδικεί με αξιώσεις την έξοδό της στην Ευρώπη, η άλλη παλεύει για τη σωτηρία της… Ωστόσο, σαν ονόματα, συγκρίσεις δεν μπορούν να γίνουν. Ο Ντάρεν Μπεντ μάλλον αυτό σκέφτηκε όταν η Άστον Βίλα του πρότεινε να μετακομίσει στο Μπέρμιγχαμ και αποφάσισε… χειμωνιάτικα να αφήσει τη βόρεια Αγγλία και τη Σάντερλαντ για πιο… εξοχικά μέρη. Μάλιστα, ο Άγγλος επιθετικός σκόραρε στο ντεμπούτο του, δείχνοντας ότι μπορεί να βοηθήσει τους «χωριάτες» να παραμείνουν στην Premier League.

9) Τζόλεον Λέσκοτ
Κόστος: 25,7 εκατ. ευρώ
Ηλικία: 27 (όταν έγινε η μεταγραφή)
Από: Έβερτον Σε: Μάντσεστερ Σίτι, Αύγουστος 2009

Από τις μεταγραφές που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν πολλά λεφτά για… πέταμα στις τσέπες των ξένων επιχειρηματιών. Η απόκτηση του Λέσκοτ από τους «πολίτες» ποτέ δεν «έπιασε» τα λεφτά της, ωστόσο συγκαταλέγεται (ακόμα) στη σχετική δεκάδα.

10) Σον Ράιτ-Φίλιπς
Κόστος: 24,6 εκατ. ευρώ
Ηλικία: 22 (όταν έγινε η μεταγραφή)
Από: Μάντσεστερ Σίτι Σε: Τσέλσι, Ιούλιος 2005

Μία από τις πλέον αποτυχημένες επιλογές του… πορτοφολιού του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ο Ρώσος ιδιοκτήτης των «μπλε» δαπάνησε ένα σωρό λεφτά για έναν παίκτη που δεν μπόρεσε ποτέ να αποδώσει τα αναμενόμενα με τη φανέλα της λονδρέζικης ομάδας και μοιραία, επέστρεψε στη Σίτι τρία καλοκαίρια μετά, με τα μισά λεφτά, όμως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: