Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Aντιπυραυλική ασπίδα στις... ταράτσες!

Ακόμη και πολυκατοικίες «επιστρατεύουν» οι Βρετανοί για να μεγιστοποιήσουν την ασφάλεια στους Αγώνες.
Aντιπυραυλική ασπίδα στις... ταράτσες
«Μου θύμισε μια από τις προσφορές που λαμβάνεις καθημερινά από τον ταχυδρόμο και αναφέρεται σε... πίτσες» ανέφερε η κ. Μπόζκερτ, περιγράφοντας το χαρτί που παρέλαβε πριν από λίγες μέρες. Ηταν ένα έντυπο από το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας, που την ενημέρωνε πως η πολυκατοικία της, που βρίσκεται στο Λονδίνο, έχει επιλεγεί ως μέρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη φύλαξη των Ολυμπιακών Αγώνων προκειμένου να αντιμετωπισθεί ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση. Λόγω της στρατηγικής θέσης που κατέχει το εν λόγω κτίσμα, παρέχει τη δυνατότητα της πλήρους ορατότητας. Ο στρατός εκτιμά πως στην οροφή μπορεί να τοποθετήσει ένα «υψηλής ταχύτητας πυραυλικό σύστημα»!
«Το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας θα είναι επανδρωμένο με άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες στρατιώτες», ανέφερε το φυλλάδιο, συνεχίζοντας πως θα βελτιώσει την τοπική ασφάλεια, αλλά και θα αποτρέψει το κτίριο από το να αποτελέσει στόχο τρομοκρατών. Η κ. Μπόζκερτ όμως ανέφερε πως το συγκεκριμένο κτίσμα, σε καμιά περίπτωση δεν ενδείκνυται για μια τέτοια αποστολή, μιας και πέραν του γεγονότος πως είναι φτιαγμένο από σκυρόδεμα, πιθανώς να φανεί ανακόλουθο σε σχέση με την ισχύ που μπορούν να έχουν τέτοιου τύπου πύραυλοι. «Είναι τρομακτικό», συνέχισε. Το υπουργείο Αμυνας, διά στόματος του διοικητή χερσαίων δυνάμεων Σερ Νικ Πάρκερ, ανέφερε πως το «Fredd Wigg Tower» (όπως ονομάζεται το εν λόγω κτίσμα) δεν έχει αποφασιστεί οριστικά πως θα είναι το κατάλληλο μέρος, ωστόσο «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο». Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, η αντιαεροπορική άμυνα αποτελεί ένα κομμάτι του συνολικού πλάνου προστασίας των Αγώνων, ενώ όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά είναι η τελευταία βαθμίδα άμυνας, που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί, μέσω ξηράς, θάλασσας ή αέρα. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν την 27η Ιουλίου, το μεγαλύτερο πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού (H. M. S Ocean) θα βρίσκεται στο Γκρίνουιτς και περίπου 13.500 στρατιώτες έχουν κληθεί προκειμένου να βοηθήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις και τους άνδρες των σεκιούριτι.
«Η απάντηση της κυβέρνησης σε μια ενδεχόμενη επίθεση από αέρος είναι οι πύραυλοι πάνω από την πόλη;», διερωτήθηκε με επιστολή του στον «Guardian» ένας πρώην αξιωματικός. Ενας άλλος κάτοικος της περιοχής, ο κ. Γουίλαν, δήλωσε πως κατανοεί πλήρως πως πρέπει να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ωστόσο μαζί με μια ομάδα άλλων κατοίκων, ανέφεραν πως ανέθεσαν σε δικηγόρο να ελέγξει τη νομιμότητα τέτοιων ενεργειών, συμπληρώνοντας πως «ο στρατός δεν πρέπει να κινείται με τέτοιο τρόπο, καθώς παρουσιάζεται σαν επίδειξη στρατιωτικής ισχύος».
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: