Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Πως θα 'ταν πρωταθλητής από play off;

Ο Μιχάλης Τσαμπάς αναρωτιέται πόσο ανταγωνιστικό και ελκυστικό θα μπορούσε να είναι ένα πρωτάθλημα που ακόμη και ο τίτλος θα κρίνονταν από τα play off!  Αν εξαιρέσουμε τις μάχες παραμονής που δίνουν μέχρι τέλους ο Απόλλων, ο Πλατανιάς και η Βέροια, καμία άλλη σημασία δεν έχουν οι 4 αγωνιστικές που απομένουν έως την λήξη της κανονικής περιόδου.
Ο πρωταθλητής Oλυμπιακός είναι γνωστός από τον... περασμένο Σεπτέμβρη, οι ομάδες που θα μπουν στα play off ξεχώρισαν από τα Χριστούγεννα κι άντε να ασχοληθείς λίγο με την διαφορά βαθμών που θα μπουν σε αυτά. Με λίγα λόγια και φέτος το προϊόν μόνο... εμπορικό και ελκυστικό δεν ήταν σε καμία περίπτωση.
Ούτε θέαμα είδαμε, ούτε γεμάτα γήπεδα, ενώ αντίθετα η... καχυποψία ξεχειλίζει όταν ειδικά τώρα στο φινάλε δεν υπάρχει αποτέλεσμα που οι περισσότεροι να μην το... ξέρουν ή να μην το... μαντεύουν πριν καν αρχίσει οποιοδήποτε ματς. Είναι προφανές ότι η διοργανώτρια αρχή δεν ασχολείται και ιδιαίτερα καθώς στις κατά καιρούς δηλώσεις των αξιωματούχων της, θεωρείται πετυχημένο όλο αυτό που βλέπουμε φέτος αλλά και γενικά τα τελευταία χρόνια.
Όμως το συνδρομητικό κανάλι που ρίχνει κάθε σεζόν ένα... τόνο χρήματα για τα δικαιώματα δεν έχει λόγο; Αρέσει όλο αυτό; Είναι ένα εμπορικό προϊόν που θα προσελκύσει νέους συνδρομητές, γιατί τα τελευταία χρόνια συμβαίνει το αντίθετο και έχει ανοίξει για τα καλά η πόρτα... της εξόδου.
Είναι δεδομένο πλέον ότι η παραγοντική αντίληψη που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, όσο δεν αλλάζει τόσο υποβαθμίζει όλο αυτό που λέγεται Ελληνικό ποδόσφαιρο. Σαφώς και πάντα θα υπάρχει ένας ισχυρός που θα... σαρώνει τα πάντα, μόνιμα θα υπάρχουν αυτοί που θα διαμαρτύρονται που δεν παίρνουν κομμάτι στην πίτα και μόνιμα όλοι όσοι είναι... απ' έξω θα καταγγέλουν «ύποπτα» ματς και διαιτησίες χωρίς αποδείξεις όμως.
Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι ακόμη κι αν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα πάει με... σπασμένα φρένα προς τον γκρεμό, δεν υπάρχει πρόθεση ούτε και τώρα για τομές. Για ρηξικέλευθες αποφάσεις που ακόμη κι αν προκαλέσουν στην αρχή, μπορούν να βάλουν τις σωστές βάσεις για την μεγάλη αλλαγή που όλοι επιζητούν. Το ποδόσφαιρο δεν θα γίνει καλύτερο αν πάνε σπίτι τους ο... Βοσκάκης, ο Κάμπαξης, ο Ζαχαριάδης και ο Κάκος.
Και παλιότερα πήγαν σπίτια τους διάφοροι «ονομαστοί» διαιτητές; Τι άλλαξε; Τίποτα... Χρειάζεται κάτι πιο τολμηρό για να δώσει αξία στο... απαξιωμένο πρωτάθλημα. Μια σκέψη υπήρχε παλιότερα και δεν προχώρησε ποτέ. Ίσως ήρθε η ώρα. Ανάδειξη πρωταθλητή μέσα από τα πλέι οφ. Όσο κι αν ξενίζει είναι λύση. Αντιδράσεις υπάρχουν και πολλές. Λογικές...
Θα πει κανείς για παράδειγμα φέτος γιατί ο Ολυμπιακός που είναι 18 βαθμούς μπροστά από τον ΠΑΟΚ και 21 από τον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει το πρωτάθλημα μαζί τους; Θα μπορούσαν όμως να μπουν και... δικλείδες. Για παράδειγμα ο πρώτος να παίρνει απευθείας το πρωτάθλημα αν είναι από τον 2ο πάνω από τους 10 ή 15 βαθμούς.
Ειδάλλως να μπαίνει κι αυτός στο... έξτρα πρωτάθλημα με μπόνους πρωτιάς φυσικά. Απλοϊκές σκέψεις. Μπορούν να γίνουν και πολλές άλλες. Το ζητούμενο δεν είναι αν αυτό τώρα είναι κόντρα στον Ολυμπιακό, αύριο κόντρα στον Παναθηναϊκό και στην συνέχεια απέναντι στον ΠΑΟΚ ή την ΑΕΚ. Το ζητούμενο είναι όπως λέει κι ο στίχος «να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται». Να ξαναβρει ενδιαφέρον ο φίλαθλος για να γυρίσει στο γήπεδο.
Τρανό παράδειγμα φέτος το Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός που πάτησε την Μάντσεστερ στο γήπεδο του, που πήρε το πρωτάθλημα με το... καλημέρα είχε χαμηλό μέσο όρο γιατί ο οπαδός του έχασε το ενδιαφέρον του. Μπορεί το παραπάνω να μην είναι καν λύση. Δεκτό. Το θέμα όμως είναι να αναζητηθούν αυτές. Να ανοίξει μια συζήτηση για να γίνουν αλλαγές.
Εκτός αν αυτός ο... κατήφορος βολεύει τους λίγους. Τότε πάσο και... καληνύχτα ποδοσφαιράκι!Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: