Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ξαφνικός «θάνατος»

Γράφει ο Δημήτρης Μπούζας

Αν κάποιοι ανησυχούν (μάλλον τρέμουν) για μια πιθανή εφαρμογή της διάταξης του νέου αθλητικού νόμου που δίνει το δικαίωμα στον αρμόδιο Υπουργό να απαγορεύσει τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αυτοί δεν είναι άλλοι από τους παράγοντες της ομάδας του λιμανιού. Οι τελευταίοι με τη συνδρομή εγχωρίων ελεγχόμενων θεσμικών οργάνων εμπέδωσαν σε βάθος χρόνου και μάλιστα πολύ άνετα την αποικιοκρατικού τύπου «δυναστεία» τους στο χώρο, καθιστώντας απρόσιτες τις διαδικασίες και συνθήκες ισονομίας και μονοπωλώντας δικτατορικά όλα τα προνόμια, τις διακρίσεις και τις προσβάσεις στο άφθονο και εύκολο χρήμα (βλέπε έσοδα διασφαλισμένα με κάθε τρόπο από τη συμμετοχή στο χρυσοφόρο Τσάμπιονς Λιγκ).

Η «είδηση» λοιπόν ότι στο νέο αθλητικό νόμο προβλέπεται το δικαίωμα, ο αρμόδιος Υπουργός να μην επιτρέπει την «έξοδο»  των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, σίγουρα ταρακούνησε τον Πειραιά, τη στιγμή μάλιστα που δεν μπορεί να κρύψει το τεράστιο άνοιγμα που υπάρχει στα οικονομικά του. Διαπιστώνεται πολύ εύκολα μέσα από τις καθυστερήσεις «εξυπηρέτησης» των μεγάλων δανείων του. Είναι γνωστό «τι συμβαίνει» αυτή τη στιγμή με τα 50 εκατομμύρια ευρώ της δανειακής σύμβασης που αφορά το στάδιο «Καραϊσκάκη». Όπως επίσης δεν έμεινε κρυφό  παρά την…φιλότιμη προσπάθεια του συνόλου των ΜΜΕ το τεράστιο πρόστιμο που επεβλήθη στην ΠΑΕ του θρύλου (2,8 εκατομμύρια ευρώ) για μια πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή. Οι δυσκολίες είναι «ορατές δια γυμνού οφθαλμού» και οι αθηναϊκές εφημερίδες όταν αναφέρονται σε αυτές, μιλάνε για κάποιες μεσοπρόθεσμες (μάλλον βραχυπρόθεσμες) υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Το σημαντικό στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι το πόσο «ανοιγμένος» είναι οικονομικά ο συμβασιούχος πρωταθλητής μας. Και άλλες ομάδες είναι στην ίδια και σε χειρότερη κατάσταση. Εύκολα ή δύσκολα πιθανόν να τα καταφέρουν όλοι τους να σταθούν όρθιοι. Εκείνο που ενδιαφέρει σήμερα και το οποίο προβάλλει πλέον όχι σαν σενάριο φαντασίας, αλλά σαν μια υπαρκτή απειλή είναι το γεγονός της πιθανής παρέμβασης η οποία θα συνοδευτεί με την απαγόρευση των ελληνικών ομάδων να πάρουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πολύ εύκολο να φανταστεί κανείς, ότι εκεί στο λιμάνι θα βλέπουν εφιάλτες. Θεωρείται σίγουρο, ότι μαζί με την διασφαλισμένη πρόσβαση στα χρυσοφόρα ταμεία της Ευρώπης, θα χάσουν και τον ύπνο τους οι παράγοντες του θρύλου. Με το εύκολο και άφθονο χρήμα έστησαν σε βάρος όλων των υπολοίπων ομάδων το «βιλαέτι» τους. Χωρίς αυτό, ο «θείος, η «παράγκα», ο «κοκκαλιάρης» και η εύνοια δεν θα μπορούσαν να «τσιμενταριστούν» και μάλιστα σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου. Οι «ειδικοί» αναφερόμενοι στο πιθανό σενάριο της εφαρμογής του μέτρου της…Θάτσερ εκτιμούν, ότι ο Ολυμπιακός θα υποστεί ένα ισχυρότατο πλήγμα. Μερικοί από αυτούς αυτό το πλήγμα το χαρακτηρίζουν σαν ένα «ξαφνικό θάνατο». Και κάποιοι άλλοι, σαν μία αργή αλλά «θανάσιμη» εξουθένωση. Αυτό το σενάριο αυτό μέχρι «χθες» μπορούσε να χαρακτηριστεί υποθετικό.

Σήμερα όμως και με την επιμονή του νέου Υφυπουργού Αθλητισμού για να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη σημαντική διάταξη θεωρείται υπαρκτό κι έτοιμο να εκραγεί, με την πρώτη αφορμή σαν βόμβα πολλών μεγατόνων. Δίπλα σε αυτό τον κίνδυνο…καραδοκούν και άλλες «ασύμμετρες απειλές» για τον Ολυμπιακό, όπως και για κάποιες άλλες από τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος. Αυτές οι «απειλές» μπορούν να προκύψουν μέσα από την εκδίκαση εκκρεμοτήτων δικαστικών που αφορούν το πόρισμα Κορέα και την δράση της διαβόητης εγκληματικής οργάνωσης. Ο ξαφνικός όμως θάνατος με την απαγόρευση να πλησιάσουν οι ελληνικές ομάδες τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως αντιλαμβάνεστε αφορούν αποκλειστικά και μόνο την ομάδα του Ολυμπιακού.
*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: