Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς

Η παρέλαση των ονομάτων που φέρονται ως μεταγραφικοί στόχοι του Ολυμπιακού συνεχίζεται με τη σκυτάλη να δίνεται αυτή τη φορά στον Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς. Η περίπτωση του 32άχρονου άσου της Νέας Ορλεάνης μπορεί να φαντάζει ως ακατόρθωτη και μη προσιτή, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ειδικές παράμετροι που ίσως αποδειχτούν καταλυτικοί στην επιστροφή του στην Ελλάδα.Ας τα πάρουμε όμως από τη αρχή. Ο Ολυμπιακός δεν έχει εκφράσει κάποιο επίσημο ενδιαφέρον προς την πλευρά του παίκτη, όμως κάτι η μεταγραφή του Τζος Τσίλντρες πέρυσι κάτι οι υποσχέσεις των αδερφών Αγγελόπουλων για "βαρύ" όνομα από το ΝΒΑ έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάθε λογής σενάρια τα οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα από την πατρίδα του Στογιάκοβιτς εμπλέκουν τους ερυθρόλευκους στην υπόθεση.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως ο σέρβος άσος έχει ταλαιπωρηθεί από σοβαρούς τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια με πλέον ενδεικτική περίπτωση την εγχείρηση που έκανε στην μέση και τον κράτησε εκτός παρκέ για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου 2006-07. Η ευπάθεια λοιπόν του άλλοτε ηγέτη του ΠΑΟΚ σε προβλήματα υγείας είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει και το κύκνειο άσμα της καριέρας του στο ΝΒΑ.

Αυτό θα συμβεί διότι η Νέα Ορλεάνη ναι μεν τον πληρώνει αδρά και περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη της -δείγμα της αξίας του- ωστόσο υπάρχει η προθεση από τους διοικούντες το μπάτζετ της επόμενης περιόδου να μειωθεί αισθητά και να μην τηρηθεί το συμβολαίου που έχει συμφωνήσει με τον Στογιάκοβιτς για ακόμα δύο χρόνια (29,5 εκτομμύρια δολάρια). Οι ιθύνοντες της αμερικάνικης θα προσπαθήσουν προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους να τον εξωθήσουν στην απόσυρση του από την ενεργό δράση και ενδεχομένως την ανάληψη κάποιου άλλου πόστου στο σύλλογο.

Η πιθανότητα όμως να αποχωριστεί ο "Πετζα" από τα 32 του την πορτοκαλί μπάλα δεν είναι κάτι που τον ενθουσιάζει. Σε αυτό το σημείο αναμειγνύεται ο Ολυμπιακός. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι έχουν αποδείξει πολλάκις πως δεν λυπούνται τα χρήματα τους και ειναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν αρκετά χρήματα προκειμένου να δουν έναν ακόμη αστέρα του ΝΒΑ να ντύνεται στο κόκκινα.

Who is who

Tα λόγια περί της αξίας του Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς είναι περιττά. Πολλοί μάλιστα μπορεί να τον θυμούνται από την πρότερη θητεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα με τα χρώματα του ΠΑΟΚ. Οι φίλαθλοι του "δικέφαλου του Βορρά" και του Ολυμπιακού ίσως λιγάκι περισσότερο λόγω του τρίποντου που "σκότωσε" τους ερυθρόλευκους στην ημιτελική σειρά των πλέι οφ για την περίοδο 1997-1998 διαμορφώνοντας στο τελευταίο δευτερόλεπτο το τελικό αποτέλεσμα (58-55). Η σταδιοδρομία του πάντως στο χώρο του μπάσκετ ξεκίνησε από τον Ερυθρό Αστέρα, αγωνίστηκε στην ανδρική ομάδα για ένα χρόνο όπου και έθελξε με την απόδοση του την παντοδύναμη τότε ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Οι εκπληκτικές εμφανίσεις του σέρβου σούπερ σταρ στην Ελλάδα τράβηξαν τα βλέμματα των ανθρώπων του μαγικού κόσμου του ΝΒΑ και η μεταγραφή του στους Σακραμέντο Κινγκς δεν προκάλεσε έκπληξη. Οπως έκπληξη δεν προκάλεσε και η αξιόλογη παρουσία του στο κατά τεκμήριο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του πλανήτη. Ο "Πέτζα" παρέμεινε στην πόλη του Σακαραμέντο για οκτώ χρόνια. Κορυφαία για τον ίδιο χρονιά ήταν η σεζόν 2003-04 όπου σκόραρε 24.2 πόντους ανά αγών σε σύνολο 81 συμμετοχών.

Το 2006 έγινε ανταλλαγή με τον Ρον Αρτεστ και μεταπήδησε στους Ιντιάνα Πέισερς όπου αγωνίστηκε για ένα μόλις χρόνο και 40 παιχνίδια λόγω του σοβαρού του προβλήματος στην μέση. Η περιορισμένη χρονικά συμβολή του στους Πέισερς δεν καταπόντισε τα στατιστικά του καθώς είχε 19.2 πόντους μέσο όρο.

Το 2007 έγινε και πάλι ανταλλαγή με τη Νέα Ορλεάνη για τα δικαιώματα του Αντριου Μπετς. Η παρουσία του δεν ήταν ανάλογη με αυτή των προηγούμενων ετών και τη χρονιά που μας πέρασε είχε 13.3 πόντους μέσο όρο στην κανονική περίοδο. Οσον αφορά τα πλέι οφ σε πέντε αγώνες είχε 11.2 πόντους ανά αναμέτρηση.

Φυσικά δεν μπορούσε να λείψει από τις υποχρεώσεις του με την εθνική ομάδα της Σερβίας. Ο "Πέτζα" διέπρεψε και με τη φανέλα στο εθνόσημο, κατακτώντας δύο χρυσσά μεττάλια- ένα ευρωπαϊκό (Κωνσταντινούπολη) και ένα παγκόσμιο (Ιντιανάπολις) - αλλά και ένα χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: