Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Τα Σκόπια ως «FYROM» στην Πεσκάρα

kapralos_eoe.jpgΤα Σκόπια έχουν δημιουργήσει αρκετές φορές πρόβλημα στο παρελθόν, αναφορικά με την ονομασία που έφεραν σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Το όνομα «Μακεδονία» προκάλεσε ουκ ολίγες αντιδικίες με την ελληνική πλευρά, αυτή τη φορά όμως, λίγο πριν την έναρξη των Μεσογειακών Αγώνων τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους. Η γειτονική χώρα υπέβαλε αίτημα αναγνώρισης από την ΔΕΜΑ και πλέον θα φέρει την ονομασία FYROM και μόνο.

Η Διεθνής Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων έκανε αποδεκτή την αίτηση της ΠΓΔΜ, με την ελπίδα ότι δεν θα δημιουργηθούν πάλι παρατράγουδα, όπως συνέβη στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2005 στην Αλμερία. Για το λόγο αυτό η ΕΟΕ προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η γειτονική χώρα υπέβαλε το αίτημα αναγνώρισης της από την ΔΕΜΑ, ως FYROM και όχι με άλλη ονομασία, όπως συνέβη το 2005 στην Αλμερία της Ισπανίας, και η τελική αποδοχή της στον θεσμό έγινε δεκτή με την ονομασία FYROM και μόνον. Η FYROM έχει μετάσχει στο παρελθόν στους Μεσογειακούς Αγώνες ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα, για παράδειγμα με την Σερβία, που επίσης δεν βρέχεται σε κανένα σημείο του εδάφους της από την Μεσόγειο θάλασσα.

Επιπλέον, ο νέος Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ, που προήλθε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Ισίδωρος Κούβελος, αναλαμβάνει τα καθήκοντα του μετά την 5η Ιουλίου 2009. Μέχρι τότε καθήκοντα ασκεί το προεδρείο και το ΔΣ της ΔΕΜΑ, που είχε εκλεγεί στην Αλμερία της Ισπανίας το 2005», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: