Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Το πήρε ο Φέντερερ !

Ο Ρότζερ Φέντερερ με την επικράτησή του με 3-2 σετ (5-7, 7-6, 7-6, 3-6, 16-14) επί του Αντι Ρόντικ στο Γουίμπλεντον, σε ένα ματς θρίλερ, από τα συγκλονιστικότερα που έχουν γίνει στο παγκόσμιο τένις, έγραψε ιστορία καθώς έφτασε τις 15 κατακτήσεις σε γκραν σλαμ, περισσότερες από κάθε άλλο τενίστα. Παράλληλα, ο ελβετός επέστρεψε στο θρόνο του λονδρέζικου τουρνουά, όπου βρισκόταν 5 συναπτά έτη από το 2003 έως το 2007, μετά την περσινή του ήττα στον τελικό από τον Ράφα Ναδάλ, ενώ έγινε πάλι Νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη.
Μεγάλο όπλο και των δύο, όπως αναμενόταν ήταν το σερβίς τους, με τον Φέντερερ να σημειώνει συνολικά 50 άσους που αποτελεί νέο ρεκόρ στην καριέρα του ελβετού. Ο Ρόντικ δεν πήγε πίσω, σημειώνοντας 27 άσους και συνολικά τους περισσότερους άσους στο τουρνουά.


Στο πρώτο σετ, οι δυο τενίστες σέρβιραν εκπληκτικά, μην αφήνοντας περιθώρια για αντίδραση στον αντίπαλό τους. Ολα κυλούσαν ομαλά μέχρι το 5-5 όταν και ο Φέντερερ είχε 4 ευκαιρίες για μπρέικ στο σερβίς του Ρόντικ, χωρίς όμως να εκμεταλλευτεί καμία. Στο αμέσως επόμενο game, στο σερβίς του Φέντερερ, ο Ρόντικ κατάφερε με την πρώτη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε, να κάνει το μπρέικ και να κατακτήσει το πρώτο σετ με 7-5.

Το δεύτερο σετ οδηγήθηκε στο τάι μπρέικ, όπου ο Ρόντικ έφτασε μια ανάσα από την κατάκτησή του και το 2-0, που θα του έδινε ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τη νίκη. Ο αμερικάνος βρέθηκε να προηγείται με 6-2, έχοντας στη διάθεσή του 4 σετ πόιντς, όμως το άγχος και το μεγαλείο του ελβετού που τον πίεσε στα όρια και κέρδισε 6 συνεχόμενους πόντους, δεν του επέτρεψαν να πανηγυρίσει.

Το τρίτο σετ κρίθηκε εκ νέου στο τάι μπρέικ, με τον Φέντερερ να παίρνει από το προβάδισμα, βάζοντάς τον στη θέση του οδηγού στο ματς με 2-1 σετ. Στο τέταρτο σετ, ενώ η πλάστιγγα είχε γύρει υπέρ του ελβετού, κυρίως στον ψυχολογικό τομέα, μετά την κατάκτηση των δύο σετ σε συνεχόμενα τάι μπρέικ, ο Αντι Ρόντικ βρήκε τη δύναμη να σπάσει για δεύτερη φορά το σερβίς του ελβετού και στη συνέχεια, κρατώντας με ασφάλεια τα δικά του σέρβις-game να κατακτήσει το 4ο σετ με 6-3, ισοφαρίζοντας σε 2-2.

Ετσι, ο τίτλος έμελλε να κριθεί στο 5ο σετ, όπου σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν υπάρχει τάι μπρέικ και οι δυο τενίστες αγωνίζονται μέχρι κάποιος να πάρει διαφορά 2 games. Ουσιαστικά, όποιος έκανε πρώτος το break θα "ακουμπούσε" κατά ένα μεγάλο ποσοστό το βαρύτιμο τρόπαιο, με τις πιθανότητες να είναι υπέρ του αμερικάνου, καθώς είχε ήδη καταφέρει δύο φορές να σπάσει το σερβίς του ελβετού, ενώ ο ελβετός εξακολουθούσε να μην βρίσκει απάντηση στα εξαιρετικά σερβίς του Ρόντικ.

Η εξέλιξη του τελευταίου και καθοριστικού σετ ήταν προβλέψιμη, αλλά συνάμα και δραματική. Τα games περνούσαν, με τους δυο τενίστες να σερβίρουν με άριστο τρόπο, χωρίς ίχνος κούρασης. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας στο σετ και συνολικά 4 ωρών αγώνα, το ταμπλό έγραφε 10-10! Το τέλος ήρθε μετά από περίπου μισή ώρα, με τον Ρόντικ να λυγίζει από την κούραση και τον Φέντερερ να κάνει το πρώτο break του στον αγώνα, γράφοντας το τελικό 16-14 στο 5ο σετ σε 95 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: