Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Πανιώνιος-Εργοτέλης 1-1


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Τον πρώτο βαθμό τους στο πρωτάθλημα πήραν Πανιώνιος και Εργοτέλης που ήρθαν ισόπαλοι 1-1 στη Νέα Σμύρνη, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας.

Ο Πανιώνιος μπήκε... φουριόζος στην πρεμιέρα του στη Σούπερ Λίγκα (το ματς της 1ης αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ αναβλήθηκε την περασμένη Κυριακή εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική), καθώς από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης με τον Εργοτέλη στη Νέα Σμύρνη ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων και προσπαθούσε είτε από τα πλάγια είτε από το κέντρο να διασπάσει την άμυνα των φιλοξενουμένων.

Η πρώτη καλή στιγμή για τους παίκτες του Εμίλιο Φερέρα ήρθε μόλις στο 7', με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του σπεσιαλίστα Ρεκόμπα να στέλνει τη μπάλα πάνω από το δοκάρι του Πόζα, ενώ στο 15' άγγιξαν το γκολ αλλά δεν το πανηγύρισαν για μερικά... εκατοστά.

Μετά από φάση διαρκείας στην περιοχή του Εργοτέλη (σουτ του Κουμορτζί κόντραρε σε σώμα αμυντικού), η μπάλα "στρώθηκε" στον Μανώλη Σκούφαλη, με τον Έλληνα μέσο να πιάνει ένα φοβερό σε δύναμη σουτ με το δεξί και να στέλνει τη μπάλα να τραντάξει το οριζόντιο δοκάρι του εμβρόντητου Πόζα, για να καταλήξει στη συνέχεια άουτ.

Μετά από ένα άκρως δημιουργικό πρώτο τέταρτο από τον Πανιώνιο, ο Εργοτέλης προσπάθησε σιγά σιγά να ισορροπήσει το παιχνίδι, και είχε το πρώτο του αξιόλογο σουτ στο 22' με τον Ρομάνο (ο Αργεντινός έκανε δυνατό σουτ έξω από την περιοχή και η μπάλα έφυγε πάνω από το δοκάρι του Μπέλιτς), όμως οι "κυανέρυθροι" ξαναπήραν άμεσως τα ηνία και έκλεισαν εκ νέου τους Κρητικούς στην περιοχή τους.

Στο 24' ο Μπάλαμπαν βρέθηκε μέσα στην περιοχή του Εργοτέλη, όμως ο Πόζα έκανε έγκαιρη έξοδο και του πήρε τη μπουκιά μέσα από το στόμα, όμως δεν μπόρεσε να αποτρέψει το μοιραίο για την ομάδα του λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.

Ο υπερδραστήριος και θετικότατος μέχρι εκείνη τη στιγμή Σκούφαλης είχε μία ακόμα σπουδαία έμπνευση, καθώς από θέση δεξιά στο χώρο του κέντρου τροφοδότησε με έξυπνη κάθετη πάσα τον Κουμορτζί, και αυτός ως "κρυφός κυνηγός" βγήκε στον κενό χώρο και με διαγώνιο πλασέ κάτω από τα πόδια του προσωπικού του φρουρού νίκησε τον Πόζα για να κάνει το 1-0.

Με το τέρμα αυτό, οι "κυανέρυθροι" είδαν ουσιαστικά την υπεροχή τους και την καλή τους απόδοση να καρποφορεί, ενώ αμέσως μετά είχαν άλλες δύο καλές στιγμές για να διπλασιάσουν τα τέρματά τους,

Με τη συμπλήρωση του ημιώρου, ο Τζαβέλλας έκανε τη σέντρα από τα αριστερά και Ρεκόμπα έπιασε το σουτ πάνω στην κίνηση για να υποχρεώσει τον Πόζα σε απόκρουση με διπλή προσπάθεια, ενώ στο 34' η σέντρα-σουτ που επιχείρησε ο Ουρουγουανός μέσος πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Ούγγρου γκολκίπερ.

Στο 35' όμως και κόντρα στη ροή του αγώνα, ο Εργοτέλης κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση την πρώτη φορά μάλιστα που πάτησε με αξιώσεις την αντίπαλη περιοχή: μετά από εκτέλεση πλαγίου άουτ, ο Όμο απέτυχε δύο φορές με κεφαλιά να απομακρύνει τη μπάλα από την περιοχή, αυτή έφτασε ως "δώρο Θεού" στον Ρομάνο και ο 28χρονος βραχύσωμος Αργεντινός μέσος νίκησε με ψύχραιμο αριστερό πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής τον Μπέλιτς για να "γράψει" το 1-1.

Το γκολ αυτό όχι μόνο έφερε το ματς στα ίσα αλλά άλλαξε και τα δεδομένα της αναμέτρησης, με τους "κιτρινόμαυρους" του Νίκου Καραγεωργίου να ανεβαίνουν επιθετικά, να κερδίζουν τη μάχη στο χώρο του κέντρου και να είναι αυτοί που απειλούσαν πλέον ορθολογικά την αντίπαλη εστία.

Το τελευταίο δεκάλεπτο ανήκε σχεδόν ολοκληρωτικά στους φιλοξενούμενους, οι οποίοι μάλιστα είχαν και μία καλή ευκαιρία στο 38', με το σουτ του Μπουντιμίρ έξω από την περιοχή να φεύγει άουτ.

Με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, ο Δασκαλάκης αντικατέστησε κάτω από την εστία τον Πόζα ο οποίος είχε πρόβλημα στο ισχίο, και στο 52' έδειξε τα άριστα αντανακλαστικά του, αποκρούοντας το διαγώνιο σουτ του Μανιάτη μέσα από την περιοχή, ενώ ο Εργοτέλης "απάντησε" στο 55' με το πολύ επικίνδυνο σουτ του Ρουμπάκη να βρίσκει τον Όμο και να φεύγει ελάχιστα έξω από το δεξί δοκάρι του Μπέλιτς.

Ο αγώνας μετά το πρώτο δεκάλεπτο απέκτησε έναν πολύ γρήγορο ρυθμό, με αμφότερες τις ομάδες να έχουν "ανοιχτεί" και να ψάχνουν το δεύτερο γκολ, και έτσι οι φάσεις γίνονταν μπροστά και στις δύο εστίες.

Στο 60' ο Ρεκόμπα απέτυχε με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής να στέλει τη μπάλα στα δίχτυα (έφυγε ψηλά άουτ, με τον Ουρουγουανό να παίρνει και κίτρινη κάρτα ζητώντας πέναλτι από τον διαιτητή), ενώ στο 63' ο Εργοτέλης έχασε κλασική ευκαιριά για να κάνει την ολική ανατροπή στο ματς, με τον Ορφανό να κάνει ωραίο κοντρόλ με το στήθος μέσα στην περιοχή του Πανιωνίου, αλλά το πλασέ του από κοντά να στέλνει τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Μπέλιτς.

Στο 75' ο Δασκαλάκης είπε και πάλι "όχι" στους γηπεδούχους, αυτή τη φορά διώχνοντας με τις γροθιές δυνατό σουτ του Σκούφαλη, ενώ στη συνέχεια ο Πανιώνιος έψαξε περισσότερο το γκολ, αλλά αδυνατούσε να "ξεκλειδώσει" την καλά στημένη άμυνα του Εργοτέλη.

Στο 89' μάλιστα ήταν ο Εργοτέλης αυτός που άγγιξε το δεύτερο γκολ, με τον Ζούνιορ να βγάζει κάθετη πάσα στον Λεάλ, αυτός έφυγε στην πλάτη της άμυνας του Πανιωνίου, όμως ο Μπέλιτς κατάφερε να τον νικήσει στο τετ α τετ και να κρατήσει το 1-1.

Στα τέσσερα λεπτά των καθυστερήσεων δεν άλλαξε κάτι, με τους γηπεδούχους να προσπαθούν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για το δεύτερο γκολ (το ματς τελείωσε με σουτ του Ρεκόμπα εκτός περιοχής να καταλήγει στην αγκαλιά του Δασκαλάκη), αλλά τους παίκτες του Εργοτέλη να κρατούν τον πολύτιμο βαθμό με πολύ σωστή τακτική και οργάνωση μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: