Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Aήττητη συνεχίζει η Εθνική μας

Αήττητη συνέχισε τις υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας η Ελλάδα, καθώς πήρε το ροζ φύλλο αγώνα και στον τρίτο αγώνα της για την πρώτη φάση των ομίλων. Αν και το ματς με το Ισραήλ ήταν αδιάφορο βαθμολογικά οι έλληνες διεθνείς έδειξαν μεγάλη διάθεση και παρουσίασαν για ακόμη μία φορά πολύ καλό θέαμα. Παίζοντας καλή άμυνα και έχοντας ταχύτητα στο παιχνίδι της η Ελλάδα επικράτησε με 106-80 του Ισραήλ, που αποχαιρέτησε πρόωρα την Πολωνία και χωρίς να γευτεί τη χαρά της νίκης.

Η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας δείχνει έτοιμη για την δεύτερη φάση των ομίλων της διοργάνωσης, όπου θα κληθεί να αντιμετωπίσει Γαλλία, Ρωσία και μία εκ των Γερμανία - Λετονία στην προσπάθειά της να βρεθεί στα νοκ άουτ παιχνίδια της οκτάδας. Με βάση τους κανονισμούς της FIBA η Ελλάδα μεταφέρει στην Β` φάση τις νίκες της επί ΠΓΔΜ και Κροατίας στην πρώτη φάση.

Η Ελλάδα ήθελε φυσικά να συνεχίσει το αήττητο σερί της στο Ευρωμπάσκετ, αλλά στο βαθμολογικό αδιάφορο ματς με το Ισραήλ, ο Γιόνας Καζλάουσκας δεν μπορούσε να χάσει την ευκαιρία να δοκιμάσει διαφορετικά σχήματα και να μοιράσει το χρόνο συμμετοχής. Γι` αυτό και έριξε στο παιχνίδι από την αρχή τον Κώστα Καϊμακόγλου, ο οποίος μάλιστα δεν απογοήτευσε τον λιθουανό τεχνικό.

Οι ισραηλινοί, με τον Χαλπερίν κεφάτο, ξεκίνησαν καλύτερα το παιχνίδι (7-3, 2`), αλλά η Ελλάδα μπήκε στο κλίμα του αγώνα γρήγορα. Καϊμακόγλου και Καλαμπόκης βοήθησαν στο σκοράρισμα τους Σπανούλη και Σχορτσανίτη, για να φτάσει η Ελλάδα στο 31-25 της πρώτης περιόδου.

Η υπεροχή της ελληνικής ομάδας συνεχίστηκε και στην δεύτερη περίοδο. Ο Καϊμακόγλου έφτασε στους 8 πόντους και η Ελλάδα με τον Καλάθη στο... τιμόνι πάτησε γκάζι. Οι ισραηλινοί δεν μπόρεσαν να βάλουν φρένο στην Εθνική μας και η διαφορά ανέβηκε πάνω από τους 10 πόντους, με τη λήξη του ημιχρόνου (56-42).

Οι έλληνες διεθνείς συνέχισαν με την ίδια διάθεση και στην τρίτη περίοδο, επιβάλλοντας πλήρως το ρυθμό τους στο ματς και αυξάνοντας τη διαφορά, η οποία έφτασε και στους 20 πόντους στο 26` με καλάθι του Πρίντεζη (71-51). Η εμφάνιση της Ελλάδας σε ένα ματς αδιάφορο από βαθμολογικής πλευράς δεν θα μπορούσε παρά να ικανοποιεί τον Γιόνας Καζλάουσκας. Η προσπάθεια των ελλήνων παικτών ήταν μεγάλη τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, έστω κι αν η διαφορά έπεσε με τη λήξη της τρίτης περιόδου στους 14 πόντους (79-65).

Στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου οι ισραηλινοί έπαιξαν το τελευταίο τους χαρτί και αρχικά αιφνιδίασαν τους διεθνείς μας πλησιάζοντας στους 9 (70-79). Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη. Η ελληνική ομάδα βρήκε και πάλι τον ρυθμό της και το Ισραήλ την... έχασε. Ο Φώτσης... ξεμπούκωσε και το 79-70 έγινε μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά 91-72, με την Ελλάδα να είναι ουσιαστική και παράλληλα να προσφέρει όμορφα θέαμα πετυχαίνοντας καλάθια στον αιφνιδιασμό.

Επόμενος στόχος ήταν, ασφαλώς, η κατοστάρα, που ήρθε με καλάθι του Ανδρέα Γλυνιαδάκη (σ.σ ο Καζλάουσκας χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες του πλην του Γιάννη Μπουρούση) και το πάρτι από τους "Πελαργούς" στην Poznan Arena καλά κρατούσε... (101-79, 37`). Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα η Ελλάδα έφτασε εύκολα στο εντυπωσιακό 106-80 και πηγαίνει με... φόρα στην Β` φάση των ομίλων που ξεκινάει την Παρασκευή (11/9).

Δεν υπάρχουν σχόλια: