Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Πωλείται ο Παπανικολάου

Η σαφέστατη πρόθεση για την πώληση του Κώστα Παπανικολάου εξελίχθηκε σε μονόδρομος. Αποδεικνύεται επίσης ότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο κάλυψης του οικονομικού προϋπολογισμού της ΚΑΕ Αρης για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Οι "κίτρινοι" δημιούργησαν ομάδα με απώτερο σκοπό την πρόκριση της στους ομίλους της Ευρωλίγκα και ο τρόπος να καλυφθεί το κόστος των μεταγραφικών κινήσεων που έγιναν, είναι η παραχώρηση του 19χρονου γκαρντ.

Αυτό προέκυψε, άλλωστε και από την σύσκεψη των μετόχων της ΚΑΕ, όπου συμφωνήθηκε το οικονομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο οφείλει να κινηθεί η διοίκηση στην περίπτωση του παίκτη.

Σε μια αγοροπωλησία, σημαντικό ρόλο παίζουν οι λόγοι που οδηγούν μια εταιρία σε αυτή την απόφαση. Ο πρώην πρόεδρος της ΚΑΕ Αρης, Θανάσης Τζεβελέκης, ουσιαστικά δεν θα μπορούσε να γίνει πιο συγκεκριμένος. "Από την ώρα που τα έσοδα δεν μπορούν να καλύψουν τα έσοδα, μια διοίκηση έχει ουσιαστικά δύο επιλογές. Είτε να πουλήσει, είτε να δημιουργήσει χρέη. Είναι λοιπόν στάση ευθύνης η μη δημιουργία προβλημάτων στην ομάδα", είπε για την ακρίβεια και συμπλήρωσε:

"Με βάση την εμπειρία μου, δεν βγαίνει η χρονιά. Αρα λοιπόν είναι μονόδρομος να γίνει αυτή η πώληση. Καλό θα ήταν να αποφευχθεί. Οι μέτοχοι ενημερώθηκαν περί των οικονομικών δεδομένων της εταιρίας και ουσιαστικά καθόρισαν το πλαίσιο ή αν προτιμάτε το νούμερο που θα πρέπει να προσφερθεί για να παραχωρηθεί ο παίκτης. Δεν βλέπω να υπάρχει άλλη επιλογή. Επαναλαμβάνω όμως ότι για να προχωρήσει η ομάδα στη πώληση του παίκτη, θα πρέπει να καλυφθεί το πλαίσιο που θέσαμε".

Ο Θανάσης Τζεβελέκης συμπλήρωσε επίσης ότι "δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι στην ομάδα, για να υπάρχει η δυνατότητα απόρριψης του ενδεχομένου πώλησης του παίκτη".

Επί της ουσίας, οι «κίτρινοι» θα παραχωρήσουν τον Παπανικολάου εφόσον η προσφορά που θα τους κατατεθεί θα υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία πρόταση του Ολυμπιακού (800.000 ευρώ) απορρίφθηκε. Αν οι πειραιώτες ανεβάσουν την προσφορά τους και καλύψουν το πλαίσιο που έθεσαν οι μέτοχοι, τότε ο Κώστας Παπανικολάου θα συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό.

Εν κατακλείδι, είναι σαφές ότι οι θεσσαλονικείς προχώρησαν στην ενδυνάμωση του αγωνιστικού τμήματος, επιλέγοντας την αύξηση των πιθανοτήτων τους για πρόκριση στους ομίλους της Ευρωλίγκα. Αυτή είναι η βασική προτεραιότητά τους. Δηλαδή; Μεταξύ του διλήμματος Ευρωλίγκα ή Παπανικολάου, επέλεξαν να θυσιάσουν τον 19χρονο άσο, δεδομένου του ότι τα έσοδα δεν προβλέπονται να καλύψουν τον συνολικό οικονομικό προϋπολογισμό.

Από εκεί και πέρα, η "θυσία" του Παπανικολάου (σ. σ. αν ασφαλώς ο Ολυμπιακός ανεβάσει την προσφορά του και αποκτήσει τον αθλητή), είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στη μάζα των φιλάθλων. Αποδεικνύεται όμως ότι πρόκειται για μια κίνηση ανάγκης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ζωή της εταιρίας. Ενδεχομένως μάλιστα, να μην είχαν άδικο όσοι έλεγαν στις προσθήκες έμπειρων παικτών που μπορούν να κάνουν την διαφορά, ότι οι κινήσεις έγιναν με το δεδομένο της πώλησης του νεαρού αθλητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: