Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Περί Τόττι !

Στην ιστορία του ποδοσφαίρου λίγοι είναι οι παίκτες που έχουν… δοθεί απόλυτα σε μία και μόνο ομάδα με αποτέλεσμα να θεωρούνται από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της ή αλλιώς –όπως συνηθίζουμε να λέμε- σημαίες. Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο Φραντσέσκο Τόττι, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τη Ρόμα, της οποίας αποτελεί μέλος από το 1989.

Ο 33χρονος (γεν. 27 Σεπτεμβρίου 1976) μεσοεπιθετικός, τον οποίο θα βρει στο δρόμο του στο Γιουρόπα Λιγκ ο Παναθηναϊκός, αποτελεί το ζωντανό θρύλο της ομάδας της ιταλικής πρωτεύουσας, καθώς στη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του δεν την έχει αποχωριστεί ποτέ. Ο Τόττι, παγκόσμιος πρωταθλητής με την Ιταλία, είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της φημισμένης Ρόμα με 187 τέρματα αλλά και ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές, συνολικά 430. Με τη Ρόμα έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα του 2001 και δύο Κύπελλα, το 2007 και 2008.

Έχει ανακηρυχθεί πέντε φορές Ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην Ιταλία και δύο φορές παίκτης της Α’ Κατηγορίας, ενώ ο Πελέ τον είχε κατατάξει –στις 20 Μαρτίου 2004- στους 125 κορυφαίους εν ζωή παίκτες του ποδοσφαίρου.

Η… μαμά είπε όχι στη Μίλαν!

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γειτονιά της Ρώμης, Πόρτα Μετρόνια και από μικρός ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο. Είδωλό του ήταν ο παλιός αρχηγός της Ρόμα, Τζιουζέπε Τζιανίνι. Από μικρός προκάλεσε το ενδιαφέρον της Μίλαν, που κατέθεσε γενναιόδωρη προσφορά στη… μητέρα του. Εκείνη, όμως, απάντησε αρνητικά μιας και ήθελε ο γιος της να παραμείνει στη Ρώμη. Τελικά, εντάχθηκε στο δυναμικό της Ρόμα το 1989.

Το ντεμπούτο

Μετά από παραμονή τριών ετών στους… μικρούς, ο Τόττι έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την ανδρική ομάδα στα 16 του χρόνια. Ο προπονητής Βουγιαντίν Μπόσκοφ, που τον είχε προωθήσει, τον χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στην αναμέτρηση της 28ης Μαρτίου 1993 απέναντι στην Μπρέσια. Το πρώτο του τέρμα ήρθε στις 24 Σεπτεμβρίου 1994 στο 1-1 με τη Φότζια. Το 1995 θεωρούταν πλέον βασικός στην ομάδα, ενώ δύο χρόνια αργότερα, στα 21 του, πήρε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Ωστόσο, το 1998 δεν κλήθηκε στην Εθνική Ιταλίας για το Μουντιάλ και παρά το γεγονός ότι τη σεζόν εκείνη είχε ανακηρυχθεί ως ο καλύτερος νέος παίκτης στο Καμπιονάτο.

Μία ομάδα γύρω από αυτόν!

Την περίοδο 2000-01, τη Ρόμα ανέλαβε ο Φάμπιο Καπέλο, ο οποίος αποφάσισε να «χτίσει» την ομάδα γύρω από τον Τότι, που ως τότε έπαιζε κυρίως από τα αριστερά. Ανέλαβε πιο ελεύθερο αλλά και δημιουργικό ρόλο μιας και ο Καπέλο θέλησε να αξιοποιήσει την… τέχνη του στις πάσες αλλά και στο σκοράρισμα. Τη χρονιά εκείνη η Ρόμα κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο και ο Τόττι αναδείχθηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς. Το ίδιο συνέβη και την επόμενη σεζόν, οπότε και ήταν υποψήφιος για τη «Χρυσή Μπάλα» αλλά τελικά έμεινε πέμπτος.

Το γκολ νούμερο 107

Ο κόσμος τον λάτρευε και του έδινε δύναμη και ο Τόττι ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία ο ηγέτης της ομάδας. Το 2003-04 πέτυχε είκοσι τέρματα. Ένα από αυτά (19 Δεκεμβρίου απέναντι στην Πάρμα), ήταν το υπ’ αριθμόν 107 και του εξασφάλισε την πρώτη θέση στη λίστα των σκόρερ στην ιστορία της ομάδας αφήνοντας δεύτερο τον Ρομπέρτο Προύτσο.

Το 2005-06 την τεχνική ηγεσία της Ρόμα ανέλαβε ο Λουτσιάνο Σπαλέτι και στον Τόττι ανατέθηκε ο ρόλος του δεύτερου επιθετικού, που του… πήγαινε πολύ και είναι χαρακτηριστικό ότι πέτυχε 15 τέρματα σε 24 αγώνες.

Άσχημος τραυματισμός

Στις 19 Φεβρουαρίου 2006 ζωντάνεψε για τον Τόττι ο εφιάλτης κάθε ποδοσφαιριστή. Ήταν στην αναμέτρηση με την Έμπολι όταν δέχθηκε σκληρό φάουλ από τον Ρίτσαρντ Βανίλι με συνέπεια να υποστεί κάταγμα περόνης. Κινδύνεψε να χάσει το Μουντιάλ του 2006 αλλά επέστρεψε στις 11 Μαΐου και έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου με την Ίντερ, από την οποία η Ρόμα έχασε. Στη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης τοποθετήθηκε μεταλλική λάμα στο πόδι του, την οποία αργότερα οι γιατροί αποφάσισαν να μην μετακινήσουν μιας και έκριναν ότι δεν ήταν δυνατόν να δημιουργήσει πρόβλημα στον παίκτη.

Πρώτος σκόρερ και Κυπελλούχος

Την επόμενη χρονιά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 26 γκολ, ενώ πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ήταν και πάλι υποψήφιος για τη «Χρυσή Μπάλα», όμως κατετάγη δέκατος στη σχετική ψηφοφορία.

Το 2008 άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς αφού στις 16 Ιανουαρίου πέτυχε –απέναντι στην Τορίνο για το Κύπελλο- το 200ό του τέρμα, ενώ παράλληλα κέρδισε τον τίτλο του Ποδοσφαιριστή της χρονιάς στην Ιταλία. Προς το τέλος της περιόδου όμως και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου, τραυματίστηκε στο παιχνίδι με τη Λιβόρνο. Χτύπησε σοβαρά στο γόνατο και υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση, η οποία τον κράτησε εκτός αγωνιστικής δράσης για τέσσερις μήνες. Πάντως, στις 24 Μαΐου και αφού η Ρόμα είχε κερδίσει τον τελικό Κυπέλλου με την Ίντερ, του επιτράπηκε να σηκώσει εκείνος το Κύπελλο και να γίνει ο πιο πετυχημένος αρχηγός στην ιστορία της ομάδας.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, στις 30 Νοεμβρίου, ο Τόττι ανακοίνωσε πως υπέγραψε νέο πενταετές συμβόλαιο με τη Ρόμα, ενώ μετά θα αναλάβει χρέη διευθυντή του συλλόγου.

Στην Εθνική

Φυσικά, ο Τόττι έχει γράψει χρυσές σελίδες και στην Εθνική Ιταλίας. Με την Ελπίδων κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης το 1996, ενώ στις 10 Οκτωβρίου 1998 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Ανδρών στον αγώνα με την Ελβετία (1-0) για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2000. Στα γήπεδα του Βελγίου –στη διάρκεια του EURO- πέτυχε δύο γκολ (απέναντι σε Βέλγιο και Ρουμανία) και συνέβαλε στην πρόκριση στον τελικό κόντρα στη Γαλλία. Σε εκείνο το ματς, όμως, η «σκουάντρα ατζούρα» γνώρισε την ήττα αλλά ο Τόττι ανακηρύχθηκε ως ο πιο πολύτιμος παίκτης του αγώνα και παράλληλα συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη 22άδα του τουρνουά.

Βουτιά και φτύσιμο

Αντίθετα, στο Μουντιάλ του 2002 ήταν απογοητευτικός. Μάλιστα αποβλήθηκε στον αγώνα του δεύτερου γύρου με τη Νότια Κορέα για… βουτιά στην αντίπαλη περιοχή. Στο EURO του 2004 έφτυσε τον Κριστιάν Πόουλσεν της Δανίας και τιμωρήθηκε ως τα ημιτελικά, στα οποία όμως η Ιταλία δεν κατόρθωσε να προκριθεί.

Όπως αναφέρεται και παραπάνω, το 2006 αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού με συνέπεια να μην είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στο Μουντιάλ. Πάντως, ήταν στις βασικές επιλογές του προπονητή Μαρτσέλο Λίπι και σκόραρε μία φορά, έστω και με πέναλτι, χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του με 1-0 σε βάρος της Αυστραλίας. Οι εμφανίσεις του ήταν αξιόλογες και μάλιστα συμπεριλήφθηκε στην 23άδα των All Star της διοργάνωσης!

Η αποχώρηση

Μετά το τέλος του Μουντιάλ σκόπευε να αποσυρθεί από την Εθνική αλλά δεν το έκανε. Ωστόσο, δεν δέχθηκε κλήση για ένα χρόνο Στις 20 Ιουνίου 2007 ανακοίνωσε ότι δεν θα φορέσει ξανά τη φανέλα της Εθνικής για να αφοσιωθεί απόλυτα στη Ρόμα. Οι προσπάθειες του ομοσπονδιακού προπονητή Ρομπέρτο Ντοναντόνι να τον μεταπείσει εν όψει του EURO του 2008 δεν στέφθηκαν από επιτυχία. Συνολικά, στο ενεργητικό του καταγράφονται 58 συμμετοχές και εννέα τέρματα. Πάντως, το τελευταίο διάστημα ακούγεται ότι μπορεί να επιστρέψει στην Εθνική εν όψει του Μουντιάλ.

Πρεσβευτής της UNICEF

Είναι παντρεμένος με το πρώην μοντέλο Ιλάρι Μπλάσι, που έχει εργαστεί και σε σόου της τηλεόρασης. Παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 2005 και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Τον Κρίστιαν και τη Σανέλ. Ο αδερφός του Ρικάρντο είναι και ατζέντης του.

Ο Τόττι έχει τη δική του ακαδημία ποδοσφαίρου με το όνομα «Νούμερο 10» αλλά και τη δική του ομάδα μοτοσυκλέτας την «Τotti Top Sport».

Από το 2003 είναι πρεσβευτής καλής θέλησης της UNICEF. Θέλοντας να ενισχύσει οικονομικά τα παιδιά εξέδωσε δύο βιβλία με αστεία που έχουν πει ντόπιοι για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του. Μάλιστα, ορισμένα από τα συγκεκριμένα αστεία έγιναν και σκετς με τη συμμετοχή των Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, Τζιανλουίτζι Μπουφόν, Κριστιάν Βιέρι, Αντόσνι Κασάνο, Αλεσάντρο Νέστα κα.

Το 2006 εξέδωσε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «I’ll Chip Him», ενώ βρέθηκε και στο εξώφυλλο του πασίγνωστου παιχνιδιού «Pro Evolution Soccer 4» μαζί τους Τιερί Ανρί και Πιερλουίτζι Κολίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: