Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ - «Κάποιοι βολεύονται»


Επιμέλεια: Δ.Μ.

«Κάποιοι βολεύονται με το να υποδαυλίζουν τα πάθη, να καταργούν στην πράξη τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην πολιτεία και να βρίσκουν εύκολο άλλοθι στη δήθεν ανεπάρκεια των αρχών», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Goal».

Αναλυτικά:

Εχετε πει ότι για τη βία στα γήπεδα του ποδοσφαίρου ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι ΠΑΕ και επίσης έχετε κάνει λόγο για "υποκρισία των ΠΑΕ". Εκτιμάτε ότι οι ΠΑΕ και οι αρχές του ποδοσφαίρου δεν κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας;

«Νομίζω ότι κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Φυσικά και πρόκειται για υποκρισία, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι στο σύγχρονο επαγγελματικό ποδόσφαιρο υποθάλπονται εξωαθλητικές σκοπιμότητες. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο κάποιοι βολεύονται με το να υποδαυλίζουν τα πάθη, να καταργούν στην πράξη τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην πολιτεία και να βρίσκουν εύκολο άλλοθι στη δήθεν ανεπάρκεια των αρχών. Οσο τα γήπεδά μας θα μετατρέπονται σε αρένες βίας, η αποποίηση των ευθυνών από τις ΠΑΕ θα ισοδυναμεί με υποκρισία».

Η αστυνομία έχει ευθύνες για τη βία στα γήπεδα ή απλά είναι πάντα το εύκολο θύμα για να καταλογιστούν ευθύνες;

«Είναι προφανές ότι η αστυνομία είναι το εύκολο θύμα, ο αποδιοπομπαίος τράγος για ένα ζήτημα στο οποίο κανένας από τους εμπλεκόμενους υπεύθυνους φορείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του. Το πρόβλημα της βίας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις ΠΑΕ, αφού οι περισσότερες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας. Αναλαμβάνουν οι ΠΑΕ την ευθύνη των οπαδών τους; Εχουν κάμερες; Προσλαμβάνουν προσωπικό ασφαλείας; Διαθέτουν τις υποδομές που προβλέπει ο νόμος; Υποδαυλίζουν ορισμένες ΠΑΕ και ενθαρρύνουν με τον τρόπο τους παράνομες συμπεριφορές;

Η αλήθεια είναι ότι η αστυνομία είναι η τελευταία που έχει την ευθύνη για την επιβολή της τάξης. Την προηγούμενη Κυριακή τέθηκαν επί ποδός 2.420 αστυνομικοί, έχοντας στη διάθεσή τους 438 οχήματα. Ωστόσο, η ευθύνη για την εσωτερική ασφάλεια των γηπέδων δεν ανήκει στην αστυνομία.

Οι ευθύνες για τη βία στα γήπεδα είναι διαχρονικές και μας αγγίζουν όλους, την ελληνική πολιτεία συνολικά. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε να διαμορφώσουμε ένα νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας».

Εκτιμάτε ότι η αθλητική βία και η γενικότερη βία στην Ελλάδα συνδέονται, είναι συγκοινωνούντα δοχεία και έχουν και τα ίδια αίτια;

«Το πρόβλημα της τυφλής βίας και των βανδαλισμών είναι δυστυχώς σε έξαρση στις μέρες μας. Σε ό,τι αφορά την αθλητική βία, μπορούμε να διακρίνουμε δύο είδη: την κλασική αθλητική βία έξω από τα γήπεδα και πέριξ των αγωνιστικών χώρων και την οργανωμένη αθλητική βία με στημένα ραντεβού για ξύλο, βανδαλισμούς, που φέρει εν τέλει όλα τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος.

Διαρθρώνεται από συγκεκριμένες ηγετικές ομάδες, γιάφκες, ορμητήρια, εκτελεστικά όργανα και μια σειρά ανθρώπων που πλουτίζουν από αυτή την κατάσταση. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση που δεν μπορεί και δεν αρκεί να αντιμετωπιστεί απλά μέσω αθλητικών νόμων και διατάξεων πάνω στην ασφάλεια των γηπέδων, αλλά απαιτεί εξάρθρωση και αντιμετώπιση στα πρότυπα συμμοριών οργανωμένου εγκλήματος.

Η αθλητική βία και ο χουλιγκανισμός πάντα είχαν εκλεκτικές συγγένειες με ομάδες που επίσης λατρεύουν τη βία και δραστηριοποιούνται σε άλλους χώρους. Παλαιότερα υπήρχαν ενδείξεις για σχέσεις με τους νεοναζί, σήμερα υπάρχουν ενδείξεις για σχέσεις με τους βανδάλους».

Τι θα θέλατε να πείτε στους Έλληνες πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να καίγονται κάθε φορά που γίνονται επεισόδια στα γήπεδα, αλλά και στους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους που θέλουν να πάνε στις οικογένειές τους στα γήπεδα και δεν μπορούν λόγω της βίας; Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στην ελληνική κοινωνία;

«Ότι είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε μηδενική ανοχή απέναντι στο χουλιγκανισμό των γηπέδων, όπως και απέναντι σε κάθε μορφή βάνδαλους. Ότι οι ελληνικές αρχές θα πράξουν ό,τι είναι δυνατό για την καταπολέμηση του φαινομένου. Προς αυτή την κατεύθυνση απαγορεύσαμε από εδώ και στο εξής τις μετακινήσεις των οργανωμένων οπαδών και θα εισηγηθούμε στο υπουργείο Πολιτισμού την απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων στις φιλοξενούμενες ομάδες.

Όμως πρέπει ο Έλληνας πολίτης να γνωρίζει ότι το φαινόμενο δεν θα εξαλειφθεί αν οι διοικούντες του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει όλοι μαζί, ο καθένας από εμάς, η κοινωνία των πολιτών, τα ΜΜΕ και κάθε φορέας να ασκήσει πίεση, να επιδείξει μηδενική ανοχή, ώστε οι ΠΑΕ να λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε το φόβο και τον ανορθολογισμό να κυριεύσουν επί της τάξης και της ομαλότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: