Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ισόπαλη η Ελλάδα

Την ώρα που η Κροατία έκανε «2» στην Λετονία, η κακή σε απόδοση εθνική Eλλάδος, ξύπνησε αργά και έμεινε στο «Χ» (1-1) με την Γεωργία ξεκινώντας με το αριστερό τους αγώνες της στα προκριματικά του Euro 2012! Ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε την Εθνική σε σύστημα 4-4-2, έχοντας κάτω από τα δοκάρια τον Σηφάκη και τους Σεϊταρίδη και Σπυρόπουλο στα άκρα. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτελούταν από τους Παπαδόπουλο και Παπασταθόπουλο, ενώ στον ρόμβο της μεσαίας γραμμής ο ανασταλτικός χαφ ήταν ο Κατσουράνης, αριστερά ο Καραγκούνης, δεξιά ο Τοροσίδης και ο Σαμαράς ως επιθετικός μέσος. Στην επίθεση, ο Σάντος επέλεξε αναμενόμενα τους Γκέκα και Σαλπιγγίδη.

Ψυχρολουσία από την αρχή
Δυστυχώς για την Εθνική ομάδα, οι Γεωργιανοί την ανάγκασαν από νωρίς να κυνηγά στο σκορ! Οι Παπασταθόπουλος και Παπαδόπουλος αδράνησαν να καλύψουν χώρο στην κάθετη μπαλιά του Κομπιασβίλι και ο Ιασβίλι δεν αστόχησε απέναντι στον Σηφάκη γράφοντας το 1-0.

Αναιμική αντίδραση
Η Εθνική προσπάθησε να αντιδράσει, όμως η ανάπτυξή του παιχνιδιού της ήταν ιδιαίτερα... βιαστική, με τους Σπυρόπουλο, Καραγκούνη και Τοροσίδη να βγάζουν σέντρες κατευθείαν στα... κεφάλια των Γεωργιανών αμυντικών. Οι φιλοξενούμενοι είχαν καλύτερες τοποθετήσεις και σε συνδυασμό με το ότι είναι πιο ψηλοί από τους Γκέκα, Σαλπιγγίδη, κατάφερναν να απομακρύνουν εύκολα όλους τους κινδύνους. Μέσα σε όλα αυτά, οι δύο επιθετικοί του Σάντος δεν μπορούσαν να συνεργαστούν σε καμία περίπτωση, ενώ η Εθνική δεν είχε βοήθειες ούτε από τον Σεϊταρίδη (ο οποίος δεν ανέβαινε) αλλά ούτε και από τους Σαμαρά, Καραγκούνη οι οποίοι άλλαζαν αρκετά συχνά θέσεις στον ελληνικό ρόμβο.

Ευκαιρίες με Σάλπι, Αβραάμ
Το πρώτο ημίχρονο 30ο λεπτό κύλησε με την Εθνική να μην κάνει ούτε μία σπουδαία ευκαιρία -κάτι λογικό αφού οι σέντρες ήταν προπόνηση για τους Γεωργιανούς οι οποίοι με την σειρά τους προσπαθούσαν να χτυπήσουν στην κόντρα αλλά απείλησαν εν τέλει μόνο μια φορά, με το μακρινό σουτ του Κιζανσβίλι.

Η αλλαγή συστήματος μετά το 30' σε 4-3-3 (Σαμαράς αριστερά, Σαλπιγγίδης δεξιά, Τοροσίδης-Καραγκούνης στον άξονα με τον πρώτο να έχει σαφείς επιθετικούς προσανατολισμούς) δεν βοήθησε πολύ στην δημιουργία φάσεων από συντονισμένες ομαδικές προσπάθειες. Η Ελλάδα αρκέστηκε στις ατομικές ενέργειες από τις οποίες προήλθαν οι δύο μεγαλύτερες στιγμές. Πρώτα με τον Σαλπιγγίδη που έστειλε την μπάλα λίγο άουτ στο 38' , ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα το μακρινό σουτ του Αβραάμ Παπαδόπουλου ανάγκασε τον Ρεβισβίλι σε πολύ δύσκολη απόκρουση.

Δυνατό ξεκίνημα
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε πολύ δυνατά για την Εθνική ομάδα που κατάφερε να φτάσει σε θέση βολής δύο φορές στα πρώτα λεπτά, όμως τόσο ο Γκέκας όσο και ο Σαλπιγγίδης δεν βρήκαν στόχο από πολύ κοντά χάνοντας μεγάλες ευκαιρίες για την ισοφάριση! Σε σχέση με το πρώτο μέρος, οι διεθνείς στην αρχή του δευτέρου πατούσαν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και είχαν περισσότερες σίγουρες και λιγότερο βιαστικές μεταβιβάσεις, όμως η πίεση και το άγχος άρχισαν να κάνουν πιο έντονη την εμφάνισή τους.

Ισοφάριση με Σπυρόπουλο
Ο Σάντος έβαλε τον Νίνη αντί του Σαμαρά, η Εθνική ωστόσο ξαναέγινε γρήγορα… νωθρή, με αποτέλεσμα μέχρι το 72’ να κυλήσει μεγάλο μέρος παιχνιδιού χωρίς κάτι το αξιοσημείωτο. Σε εκείνο το σημείο, και ενώ ο Σάντος είχε φορτώσει την περιοχή βάζοντας τον Μήτρογλου αντί του Σεϊταρίδη, η Ελλάδα έφερε το παιχνίδι στα ίσια, όταν μετά από γύρισμα του Σαλπιγγίδη και τακουνάκι του Γκέκα, η μπάλα απομακρύνθηκε προς τον Σπυρόπουλο που με δυνατό σουτ από το ύψος της περιοχής έγραψε το 1-1!

Έχοντας την ψυχολογία με το μέρος της, η Εθνική προσπάθησε να πετύχει και το γκολ της ανατροπής, λίγο έλειψε όμως να δεχτεί ψυχρολουσία αλλά ο Σηφάκης αντέδρασε σωστά στο μακρινό σουτ του Κιζανσβίλι στο 76’. Οι παίκτες του Σάντος δεν μπόρεσαν να ανεβάσουν στροφές, αντίθετα οι φιλοξενούμενοι έβγαιναν αρκετές φορές μπροστά, ειδικά με τον… δαιμόνιο Ανανίτζε.

Οι στημένες φάσεις των τελευταίων λεπτών δεν απέδωσαν καρπούς, το γκολ του Σαλπιγγίδη στο 88’ ήταν καθαρό οφσάιντ, o Αβραάμ έσωσε στις καθυστερήσεις την Ελλάδα από... έμφραγμα μετά την προσπάθεια του Ανανίτζε, ο Μήτρογλου δεν βρήκε καλά την μπάλα στο τέλος και έτσι η Εθνική του Σάντος έκαναν κακή πρεμιέρα στα προκριματικά του Euro.


ΜΑΝ OF THE MATCH: Σπουδαία εμφάνιση από τον Κομπιασβίλι. Ο 33χρονος άσος είχε εξαιρετική παρουσία στον χώρο του κέντρου, έκλεινε χώρους ενώ βοηθούσε την Γεωργία να βγαίνει μπροστά με επικίνδυνες πάσες. Η ασίστ στου στο γκολ του Ιασβίλι έπιασε στον ύπνο την ελληνική ομάδα και έβαλε τις βάσεις για θετικό αποτέλεσμα για την ομάδα του Κετσπάγια.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Πάλεψε περισσότερο από όλους τους διεθνείς. Ο λόγος για τον Σαλπιγγίδη που είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες, στο 38’ και στις αρχές του δευτέρου μέρους. Από τα δεξιά προκάλεσε αρκετά ρήγματα, παρότι έπαιζε απέναντι στον Καλάτζε, ενώ από αυτόν ξεκίνησε η φάση της ισοφάρισης.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Σε κακή μέρα ήταν αρκετοί διεθνείς, όμως περισσότερο από όλους ο Φάνης Γκέκας. Ο φορ της Άιντραχτ δεν είχε σωστές τοποθετήσεις, δεν έκανε τις κατάλληλες κινήσεις για να ξεμαρκαριστεί ενώ στην φάση που του δόθηκε η ευκαιρία να ισοφαρίσει, στις αρχές του δευτέρου μέρους, έστειλε την μπάλα στις… γραμμές του ηλεκτρικού.

Η ΓΚΑΦΑ: Στο 0-1, το κεντρικό αμυντικό δίδυμο είχε ανέβει πιο ψηλά από ό,τι έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να σταματήσει την μπαλιά του Κοβιασβίλι και να καλύψει τον χώρο που θα κινούταν ο Ιασβίλι. Γκάφες μπορούν να χαρακτηριστούν και οι μεγάλες ευκαιρίες των Γκέκα και Σαλπιγγίδη στις αρχές του δευτέρου μέρους. Αφμότεροι από θέση βολής δεν μπόρεσαν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα και να δώσουν στην Εθνική ένα 40λεπτο που θα μπορούσε να ανατρέψει πλήρως τον αγώνα.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Παρά τις διαμαρτυρίες της εξέδρας και των διεθνών, ο Κάρλος Κλος Γκόμεζ είχε σωστά σφυρίγματα. Ορθές οι κίτρινες που έδειξε, ενώ σε ένα σπρώξιμο στον Τοροσίδη στο πρώτο μέρος που υπήρξαν φωνές για πέναλτι, σωστά δεν έδειξε κάτι. Καθαρό οφσάιντ το γκολ που ακυρώθηκε για την Ελλάδα στο 88’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: