Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ο Πλατινί απειλεί Κροάτες και Σέρβους

Ο Μισέλ Πλατινί απείλησε ανοιχτά Κροάτες και Σέρβους για τα επεισόδια των οπαδών τους σε διεθνείς αγώνες. Τι σχέση μπορεί να έχει κάτι τέτοιο με τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα;

Μπορεί η UEFA και ο Μισέλ Πλατινί να επέμβουν γιατί τους κάλεσε ή θα τους καλέσει η ΕΠΟ, ώστε να μπει μια τάξη στο ελληνικό πρωτάθλημα; Έχει, πράγματι, αξία ο φάκελος που ετοιμάζει ο Παναθηναϊκός μετά τα γεγονότα στο Καραϊσκάκη;

Ο Πλατινί ήταν την Παρασκευή στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Όπως καταλαβαίνει κανείς το να είσαι πρόεδρος της ισχυρότερης ομοσπονδίας ομαδικού αθλήματος, που διαχειρίζεται ένα πακτωλό δισεκατομμυρίων, σημαίνει πάρα πολλά και σου ανοίγει όλες τις πόρτες. Μια μέρα νωρίτερα, άλλωστε, ο Πλατινί είχε επισκεφθεί τόσο το Ζάγκρεμπ, όσο και το Βελιγράδι, όπου συναντήθηκε με τους δυο προέδρους. Της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς και της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, με τους οποίους συζήτησε το θέμα των επεισοδίων που δημιουργήθηκαν σε διεθνή παιχνίδια, από Κροάτες και Σέρβους οπαδούς. Η ανακοίνωση της UEFA ήταν ενδεικτική του πως σκέφτεται και αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία το θέμα της βίας. Φιλοξενούνται δηλώσεις του ίδιου του Μισέλ Πλατινί, που τονίζει χαρακτηριστικά: "Η βία στο ποδόσφαιρο είναι βασική προτεραιότητα για μας και γι αυτό χρειάζεται να δρούμε άμεσα. Σήμερα, συναντήθηκα με τους επικεφαλής των χωρών τόσο στην Κροατία όσο και στη Σερβία, οι οποίοι μοιράστηκαν τις ανησυχίες αλλά και την θέλησή τους να βρεθούν λύσεις. Συμφωνήσαμε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός ισχυρού σχεδίου από συμπαγή μέτρα, για τα οποία είναι προφανές ότι χρειάζεται συνεργασία και των δυο κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα."

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο σημαντική: "Θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι εφόσον η UEFA δεν δει μέσα στον χρόνο να λαμβάνονται σοβαρά μέτρα, υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος: Ο αποκλεισμός των εθνικών ομάδων αλλά και των συλλόγων των δυο χωρών από τις διοργανώσεις της UEFA. Θα πρέπει να δούμε μια σοβαρή βελτίωση, ώστε να αποφύγουμε την συγκεκριμένη λήψη αποφάσεων".

Ουσιαστικά ο Πλατινί...έβαλε χέρι σε Σέρβους και Κροάτες. Το σχέδιο απαιτεί συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων και των δυο χωρών, "φακέλωμα" των ταραξιών και απαγόρευσή τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Συνολικά, ένα εκσυγχρονισμό του ελέγχου των φανατικών οπαδών και των δυο χωρών, όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Μπορεί η συγκεκριμένη επίσκεψη να επαναληφθεί στην Ελλάδα; Καλά πληροφορημένες πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το Sport24.gr, συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να γίνει. "Ο Πλατινί δεν είναι χαζός να εμπλακεί στην διαμάχη Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, να πάρει τη θέση του ενός, ή του άλλου. Δεν μπορεί ο πρόεδρος της UEFA να κάνει κάτι τέτοιο. Δεν τον αφορά και κάτι τέτοιο, άλλωστε."

Πρόσθεταν όμως και κάτι άλλο: "Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν τον απασχολεί. Μη ξεχνάτε, ότι στις αρχές της χρονιάς δημιουργήθηκε ολόκληρο θέμα με το γήπεδο που θα έπαιζε η ΑΕΚ εναντίον της Νταντί Γιουνάιτεντ. Το ότι οπαδοί μιας ελληνικής ομάδας (σ.σ του Πανιωνίου εννοεί) κατέστρεψαν το δικό τους γήπεδο, ώστε να μη παίξει η ΑΕΚ και δημιουργήθηκε όλο αυτό το μπάχαλο, ενόχλησε πάρα πολύ την ευρωπαϊκή ομοσπονδία."

Προς το παρόν, λοιπόν, μπαίνουν στοιχεία στον ...φάκελο της Ελλάδας. Κι όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος, μην εκπλαγείτε να δείτε τον πρόεδρο της UEFA να έρχεται στην Αθήνα. Η απειλή, πάντως, που εκτόξευσε προς Κροάτες και Σέρβους (όσο κι αν αυτό οφείλεται σε επεισόδια σε διεθνή παιχνίδια) ήταν ξεκάθαρη. Και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν από όλους τους παράγοντες του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Επιμέλεια: Βασίλης Μαυρόπουλος











Δεν υπάρχουν σχόλια: