Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Η Καβάλα «πάγωσε» την Τούμπα

Ο ΠΑΟΚ γλίτωσε από τα νύχια της ρωσικής αρκούδας αλλά όχι και από της . καβαλιώτικης, γνωρίζοντας την ήττα 2-0 στην Τούμπα τρεις μέρες μετά το έπος του στη Μόσχα. Ο Τζαμέλ Αμπντούν έκανε στον ΠΑΟΚ ό,τι δεν μπόρεσε ο Βάγκνερ Λοβ και οι άλλοι σπουδαίοι επιθετικοί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον αγώνα του Europa League. Την τρομερή εμφάνιση του Αλγερινού αναγνώρισε πρώτος ο Βιεϊρίνια ο οποίος έσπευσε να αλλάξει φανέλα μαζί του.
Η Καβάλα έσπασε μια παράδοση, που την ήθελε να φεύγει ηττημένη στις 17 από τις 18 επισκέψεις της στην Τούμπα. Με τη νίκη της αυτή ξεπέρασε τον ΠΑΟΚ στη βαθμολογία και μπήκε γερά στη μάχη της διεκδίκησης της 5ης θέσης που δίνει το εισιτήριο για τα πλέι-οφ.
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ οι οποίοι την Παρασκευή είχαν προχωρήσει σε αποχή από την προπόνηση λόγω οικονομικών αιτημάτων, παρουσιάστηκαν αγνώριστοι στον αγώνα με την Καβάλα. Ασφαλώς έπαιξε ρόλο η υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν την Πέμπτη στην παγωμένη Μόσχα.
Ο κόσμος, που κατέκλυσε την Τούμπα για να τους αποθεώσει για αυτή τους την υπέρβαση γρήγορα έχασε την υπομονή του και μετά το 0-2, που πέτυχε ο Ρίος στο 60΄ ξέσπασε σε αποδοκιμασίες. Το σκορ είχε ανοίξει ο Νικουλάε στο 37΄.
Tα πλάνα των προπονητών
Ο Μάκης Χάβος που δεν ήταν στον πάγκο αλλά στην εξέδρα λόγω της τιμωρίας του, φρέσκαρε την ομάδα του μετά την οδύσσεια στη Μόσχα. Νέα πρόσωπα στην 11αδα, οι  Έττο, Ελ Ζαρ, Μαλεζάς, που πήραν τις θέσεις των Λίνο, Ίβιτς, Τσιρίλο.
Έτσι η 11αδα του ΠΑΟΚ  (σε διάταξη 4-4-2) είχε ως εξής! Τερματοφύλακας ο Κρέσιτς, στην άμυνα οι Έτο (δεξιά), Σνάουτσερ (αριστερά), Κοντρέρας, Μαλεζάς (στόπερ), στη μεσαία γραμμή οι Τσουκαλάς, Γκαρσία (άξονα), Ελ Ζαρ, Βιεϊρίνια (πτέρυγες) και στην επίθεση οι Σαλπιγγίδης, Μουσλίμοβιτς.
Με την επιστροφή (από τιμωρία του) του Τόμασιτς ο Χένρικ Κάσπερτσακ είχε τη δυνατότητα να παρατάξει την καλύτερη δυνατή 11αδα του. Αντί του Πετκάκη χρησιμοποίησε τον Πφέρτζελ στο δεξί άκρο της άμυνας.
Έτσι την 11αδα της Καβάλας που παρατάχθηκε σε σχήμα 4-2-3-1 απάρτιζαν οι: Γκαλίνοβιτς (κάτω από τα δοκάρια), οι Πφέρτζελ (δεξιά), Χργκόβιτς (αριστερά), Τόμασιτς, Ντουγκλάο (στόπερ) στην άμυνα, οι Ντιε, Καρντόσο (κόφτες), Ονουάτσι, Ρίος, Αμπντούν στα χαφ και ο Νικουλάε στην κορυφή της επίθεσης.
Το ματς ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω της διαδήλωσης που έκαναν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ διαμαρτυρόμενοι για την φυλάκιση δυο δικών τους παιδιών. «Φυλακισμένο» ήταν και το θέαμα στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού.
Ουσιαστικά ο αγώνας ξεκίνησε στο 21΄ με την πρώτη καλή φάση που εκδηλώθηκε με πρωταγωνιστή τον Βιεϊρίνια ο οποίος έβγαλε τον Σαλπιγγίδη απέναντι στον Γκαλίνοβιτς αλλά ο διεθνής φορ αστόχησε στο σουτ που επιχείρησε.
Η φάση αυτή αποτέλεσε το έναυσμα της επιθετικής δραστηριότητας των γηπεδούχων που κράτησε ένα τουλάχιστον 10λεπτο. Στο διάστημα αυτό, ζήτησαν ένα πέναλτι (σε ανατροπή του Ελ Ζαρ από τον Γκαλίνοβιτς) στο 23΄, και είχαν:
Ένα σουτ του Μουσλίμοβιτς (24΄) που έφυγε άουτ και ένα ακόμη του Βόσνιου το οποίο απέκρουσε ο Γκαλίνοβιτς (29΄). Στο 32΄ ο Κάσπερτσακ προχώρησε στην πρώτη του αλλαγή αντικαθιστώντας τον Καρντόσο, που είχε πάρει κίτρινη κάρτα, με τον Ντικροκ.
Σούπερ Αμπντούν
Η αλλαγή δεν άρεσε στον Αργεντινό αλλά αποδείχτηκε σωστή κίνηση για τον Πολωνό τεχνικό καθώς βοήθησε την Καβάλα να δέσει καλύτερα τη μεσαία της γραμμή και στο 37΄ να πάρει κεφάλι στο σκορ με τον Νικουλάε.
Το γκολ δημιούργησε ο Αμπντούν ο οποίος «άδειασε» τον Κοντρέρας και τροφοδότησε το Ρουμάνο σε ιδανική θέση μέσα στην περιοχή. Μετά το 0-1 η Καβάλα άρχισε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο  περιορίζοντας μέχρι το τέλος του α΄ ημιχρόνου την δραστηριότητα του ΠΑΟΚ.
Με την έναρξη του β΄ μέρους ο Χάβος έριξε στον αγώνα τον Ίβιτς αντί του Ελ Ζαρ. Ο Σέρβος πήγε αμέσως πίσω από τον Μουσλίμοβιτς και ο Σαλπιγγίδης μετακινήθηκε στην δεξιά πτέρυγα σε μια προσπάθεια του Έλληνα τεχνικού να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του.
Ωστόσο η Καβάλα ήταν εκείνη που στο πρώτο δεκάλεπτο, με τον «σατανά» Αμπντουν, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να σκοράρει. Στο 49΄ ο Αμπντούν «έστρωσε» στον Ρίος που σούταρε πάνω στον Τσουκαλά ενώ στο 52΄ ο Νικουλάε αστόχησε από κοντά.
Ο ΠΑΟΚ δυσκολευόταν να φτάσει με αξιώσεις στην περιοχή της Καβάλας. Ένα σουτ της. απελπισίας του Ίβιτς στο 59΄ δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απειλή για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι στο 60΄ «χτύπησαν» εκ νέου.
Εκτελεστής Ρίος
Αυτή τη φορά  εκτελεστής ήταν ο Ρίος ο οποίος με ξερό σουτ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης για τον Κρέσιτς (0-2). Βλέποντας το ματς να χάνεται ο Χάβος έκανε διπλή αλλαγή στο 65΄: Αθανασιάδης και Λίνο πήραν τις θέσεις των Τσουκαλά, Σνάουτσερ.
Κι ενώ το φουλ επιθετικό σχήμα του ΠΑΟΚ δεν έφερνε αποτέλεσμα η Καβάλα συνέχισε να απειλεί στις αντεπιθέσεις. Στο 67΄ ο Αμπντούν (ποιος άλλος;) με ατομική προσπάθεια λαχτάρησε τον Κρέσιτς. Ο Κροάτης με τα πόδια έσωσε την εστία του στο 70΄ ενώ στο 71΄ είδε τη μπάλα να φεύγει άουτ μετά από σουτ του Νικουλάε.
Η φάση αυτή έφερε τα πρώτα γιούχα από την εξέδρα προς τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Ωστόσο η εικόνα των γηπεδούχων δεν άλλαξε. Στο 75΄ η Καβάλα πλησίασε στο 0-3 αλλά τον Ονουάτσι σταμάτησε ο Κρέσιτς. Ο Γκαλίνοβιτς τον μιμήθηκε στο 81΄ σε σουτ του Έττο και η τελευταία ευκαιρία για να πετύχει ο «δικέφαλος» το γκολ της τιμής, πέταξε. Διαιτητής: Παππάς (Αθηνών)
Βοηθοί: Γκαγκάς (Λάρισας), Τρύφων (Δράμας)
Γήπεδο:
«Τούμπα»

ΠΑΟΚ (Μάκης Χάβος):  Κρέσιτς, Ετο, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Σνάουτσνερ, Γκαρσία, Τσουκαλάς (66' Αθανασιάδης), Ελ Ζαάρ (46' Ιβιτς), Βιεϊρίνια, Μουσλίμοβιτς, Σαλπιγγίδης.
Στον πάγκο οι: Γιακουμής, Λίνο, Κουτσιανικούλης, Σαβίνι, Αρίας

Καβάλα (Χένρικ Κάσπερτσακ): Γκαλίνοβιτς, Πφέρτσελ, Ντουγκλάο, Τόμασιτς, Χργκόβιτς, Καρντόζο (32' Ντικρόκ), Ντιέ, Ρίος, Αμπντούν, Ονουάτσι (90'+ Σιόντης), Νικουλάε.
Στον πάγκο οι: Βαγιέχο, Περεϊρίνια, Ογκμπέτσε, Θεοδωρέλλης, Γιάννου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: