Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Λευκαρίτης: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο διασύρθηκε»

Tην απογοήτευση του για όσα συνέβησαν μετά το τέλος του ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό εξέφρασε με δηλώσεις του στο «Έθνος της Κυριακής», ο αντιπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA Μάριος Λευκαρίτης. «Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί μέρος των δηλώσεων του:

«Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας. Η αλήθεια είναι πως το ελληνικό ποδόσφαιρο... διασύρθηκε. Είναι κρίμα γιατί αναφερόμαστε σε μεγάλα σωματεία με εκατομμύρια οπαδούς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Ο αθώος φίλαθλος που βρίσκεται για παράδειγμα στην Αυστραλία, βλέπει αυτές τις εικόνες και κλαίει. Νιώθει αηδία, αποστροφή για το ποδόσφαιρο και την ομάδα του.

Οι μόνοι που χαίρονται είναι οι υπαίτιοι των επεισοδίων, που, πιστέψτε με, δεν είναι πέντε-δέκα όπως παρουσιάζεται από ορισμένους. Εγώ είδα 500 που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ άλλοι τόσοι αποπειράθηκαν να πράξουν ανάλογα. Τα περισσότερα γίνονται με την ανοχή των ομάδων. "Χαϊδεύουν" αυτούς τους αλήτες -διότι τέτοιος χαρακτηρισμός αξίζει σ’ αυτούς που προβαίνουν σε έκτροπα- αντί να τους "τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί".

Οι Έλληνες χρειάζονται αστυνόμευση. Δίχως εποπτεία δεν γίνεται τίποτα. Απ’ την άλλη, σημαντικό μερίδιο ευθύνης υπάρχει και στην αστυνομία. Πραγματικά απορώ πώς βρέθηκε όλος αυτός ο εξοπλισμός μέσα στο γήπεδο. Σε κάποια στιγμή παρατήρησα τον προπονητή του Ολυμπιακού να κάνει διάφορους μορφασμούς. Έδειχνε ότι βρίσκεται σε απόγνωση και δικαίως.

Είναι ξεκάθαρο ότι η αστυνομία δεν έκανε καλά τη δουλειά της. Δεν βρέθηκαν ως διά μαγείας τα καπνογόνα, οι κροτίδες, οι φωτοβολίδες, τα βεγγαλικά κ.ά. στις εξέδρες. Στην Κύπρο, η Μακάμπι χρησιμοποίησε το Γ.Σ.Π. ως έδρα για τους ευρωπαϊκούς της αγώνες και δεν συνέβη το παραμικρό. Δεν πέρασε ούτε κέρμα».

-Για τις δηλώσεις μετά το ντέρμπι: «Οι ανακοινώσεις, τα λεχθέντα και όσα συνέβησαν με τη λήξη του αγώνα φανερώνουν το λιγότερο μικροπρέπεια. Οι μοναδικές σωστές δηλώσεις που άκουσα ήταν του Ερνέστο Βαλβέρδε και μετέπειτα του Τζιμπρίλ Σισέ. Τα όσα αποκάλυψε πως βίωσε ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού απαξιώνουν ακόμα περισσότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θεωρείται παρεξηγημένος λόγω του εκκεντρικού του στιλ, αλλά όταν μελετήσει κάποιος επισταμένα τα λεγόμενά του θα καταλάβει πόσο δίκιο έχει. Πρόκειται για έναν σοβαρό άνθρωπο και αθλητή».

-Για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν: «Μη νομίζετε ότι η ομοσπονδία δεν παρακολουθεί τις συμπεριφορές στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δεν ακούστηκαν καθόλου εύηχα στα αυτιά της όσα συνέβησαν. "Βγάζει αφρούς" όταν κάποιοι "τσαλακώνουν" διαρκώς την εικόνα της. Σας πληροφορώ ότι έχει "κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου" για θέματα βίας σε Κροατία και Σερβία. Μάλιστα, στη "μαύρη λίστα" βρίσκεται και η Ελλάδα. Αν συνέβαιναν ανάλογα περιστατικά σε ευρωπαϊκό ματς, ο πέλεκυς της UEFA θα έπεφτε πολύ βαρύς στο κεφάλι της υπαίτιας ομάδας. Θα υπήρχαν αποκλεισμοί ομάδων, παραδειγματικές τιμωρίες ποδοσφαιριστών και παραγόντων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: