Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ευρωμπάσκετ σημαίνει... Ελλάδα!!

Μπορεί σε πολλά η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στους μικρούς της Ευρώπης. Όχι όμως στο Ευρωμπάσκετ, όπου κατέχει το δικό της ξεχωριστό κεφάλαιο. Το www.sport-fm.gr γυρίζει το χρόνο πίσω.

Ευρωμπάσκετ σημαίνει... Ελλάδα

Το www.sport-fm.gr κάνει μία αναδρομή στα πεπραγμένα της Ελλάδας στις διοργανώσεις που έλαβε μέρος. Από τον Φαίδωνα Ματθαίου και τον Γιώργο Αμερικάνο, μέχρι τον Γιώργο Κολοκυθά και τον Βασίλη Γκούμα. Από τον Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Γιαννάκη μέχρι τον Φάνη Χριστοδούλου και τον Παναγιώτη Φασούλα. Και από τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τον Γιώργο Σιγάλα, μέχρι τον Θοδωρή Παπαλουκά, τον Δημήτρη Διαμαντίδη, τον Βασίλη Σπανούλη, τον Νίκο Ζήση και τον Γιάννη Μπουρούση... το Ευρωμπάσκετ είναι μία ιστορία με έντονο το γαλανόλευκο στοιχείο.

1949-Κάιρο (Αίγυπτος): 3η θέση

inner

Η πρώτη παρουσία της Εθνικής Ελλάδος σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν το 1949 επί... αφρικανικού εδάφους. Στην Αίγυπτο! Οι οικοδεσπότες κατέκτησαν το τρόπαιο στη διοργάνωση όπου συμμετείχαν μόλις επτά ομάδες και τρεις εξ αυτών από τη μαύρη ήπειρο (Αίγυπτος, Λίβανος, Συρία). Το ελληνικό συγκρότημα, με ηγέτες τον Φαίδωνα Ματθαίου και τον Τάκη Ταλιαδώρο που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, κατέλαβε την τρίτη θέση με απολογισμό τέσσερις νίκες και δύο ήττες. Η ομάδα του Γιώργου Καρατζόπουλου άρχισε με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς, αλλά οι ήττες της από Γαλλία και Αίγυπτο δεν της επέτρεψαν να πάρει την πρώτη θέση.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Ματθαίου, Λάμπρου, Σ. Αποστολίδης, Αρβανίτης, Νομικός, Πανταζόπουλος, Ταλιαδώρος, Α. Αποστολίδης, Σπανουδάκης, Κωστόπουλος, Σκυλακάκης, Μήλας, Μπουρνέλος.

Τελική κατάταξη

1. Αίγυπτος
2. Γαλλία
3. Ελλάδα
4. Τουρκία
5. Ολλανδία
6. Συρία
7. Λίβανος

1951-Παρίσι (Γαλλία): 8η θέση

Σε ευρωπαϊκό έδαφος ξανά, μετά την «παρένθεση» στην Αίγυπτο και την αποτυχημένη από πάσα άποψη διοργάνωσή της, το Ευρωμπάσκετ ανέκτησε την αίγλη του με τη διεξαγωγή του στο Παρίσι. Συνολικά 17 ομάδες έλαβαν μέρος κι ανάμεσά τους η Ελλάδα, που παρότι ξεκίνησε νικηφόρα απέναντι στην Πορτογαλία, στη συνέχεια γνώρισε επτά ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια και περιορίστηκε στην όγδοη θέση της τελικής κατάταξης, με τη Σοβιετική Ένωση να κατακτά τον τίτλο.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Ματθαίου, Λάμπρου, Αρβανίτης, Ρουμπάνης, Ταλιαδώρος, Α. Αποστολίδης, Α. Σπανουδάκης, Γ. Σπανουδάκης, Στεφανίδης, Χολέβας, Μήλας, Μανιας.

Τελική κατάταξη

1. Σοβιετική Ένωση
2. Τσεχοσλοβακία
3. Γαλλία
4. Βουλγαρία
5. Ιταλία
6. Τουρκία
7. Βέλγιο
8. Ελλάδα
9. Φιλανδία
10. Ολλανδία
11. Αυστρία
12. Δ. Γερμανία
13. Ελβετία
14. Δανία
15. Πορτογαλία
16. Σκωτία
17. Λουξεμβούργο

1961-Βελιγράδι (Γιουγκοσλαβία): 17η θέση

Δέκα χρόνια χρειάστηκαν για να επανεμφανιστεί η Εθνική σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ωστόσο στη διοργάνωση του Βελιγραδίου περιορίστηκε στη 17η θέση μεταξύ 19 ομάδων. Το ελληνικό συγκρότημα, στο οποίο ξεχώριζαν οι Γιώργος Αμερικάνος και Αντώνης Χρηστέας, πέτυχε δύο νίκες σε έξι αγώνες. Η Σοβιετική Ένωση κατέκτησε για μία ακόμη φορά τον τίτλο.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Οικονόμου, Μουρούζης, Αλιμπραντης, Αμερικάνος, Γούσιος, Κοντοβουνήσιος, Τσίκας, Χρηστέας, Χαλας, Μπούσιος, Πολίτης, Λέκκας.

Τελική κατάταξη

1. Σοβιετική Ένωση
2. Γιουγκοσλαβία
3. Βουλγαρία
4. Γαλλία
5. Τσεχοσλοβακία
6. Ουγγαρία
7. Ρουμανία
8. Βέλγιο
9. Πολωνία
10. Τουρκία
11. Ισραήλ
12. Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας
13. Ισπανία
14. Φιλανδία
15. Ολλανδία
16. Ομ. Γερμανία
17. Ελλάδα
18. Σουηδία
19. Αγγλία

1965-Μόσχα / Τιφλίδα (Σοβιετική Ένωση): 8η θέση

inner

Η Σοβιετική Ένωση, που «σάρωνε» τους τίτλους εκτός συνόρων, δεν θα μπορούσε να μην κατακτήσει το τρόπαιο μέσα στο «σπίτι» της. Όπερ και εγένετο στη διοργάνωση που έγινε το 1965 σε Μόσχα και Τιφλίδα. Οι Σοβιετικοί επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί νικώντας στον τελικό τη Γιουγκοσλαβία του Ράντιβοϊ Κόρατς. Η Ελλάδα με τους Αμερικάνο, Κολοκυθά και Τρόντζο κατέλαβε την όγδοη θέση μεταξύ 16 ομάδων έχοντας πέντε νίκες σε εννέα αναμετρήσεις.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Αμερικάνος, Κολοκυθάς, Τρόντζος, Κοντοβουνήσιος, Μπαρλάς, Παναγιωταράκος, Χαϊκάλης, Λαρεντζάκης, Πολίτης, Σισμανίδης, Λέκκας, Μάγλος.

Τελική κατάταξη

1. Σοβιετική Ένωση
2. Γιουγκοσλαβία
3. Πολωνία
4. Ιταλία
5. Βουλγαρία
6. Ισραήλ
7. Τσεχοσλοβακία
8. Ελλάδα
9. Γαλλία
10. Ανατ. Γερμανία
11. Ισπανία
12. Φιλανδία
13. Ρουμανία
14. Ομ. Γερμανία
15. Ουγγαρία
16. Σουηδία

1967-Τάμπερε (Φιλανδία): 12η θέση

Με τρεις νίκες σε εννέα αγώνες η Ελλάδα τερμάτισε δωδέκατη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Φινλανδίας, όπου κυριάρχησαν και πάλι οι Σοβιετικοί. Ωστόσο το εθνικό συγκρότημα μπορεί να καυχιέται πως ανέδειξε τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης. Ο αείμνηστος Γιώργος Κολοκυθάς πέτυχε 236 πόντους (26,2 ανά αγώνα) δείχνοντας την κλάση του στο υψηλότερο επίπεδο.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Κολοκυθάς, Τρόντζος, Μπαρλάς, Λαρεντζάκης, Χαϊκάλης, Τσάβας, Πολίτης, Ζούπας, Γκούμας, Διαμαντόπουλος, Μπαζιος, Μάγλος.

Τελική κατάταξη

1. Σοβιετική Ένωση
2. Τσεχοσλοβακία
3. Πολωνία
4. Βουλγαρία
5. Ρουμανία
6. Φιλανδία
7. Ιταλία
8. Ισραήλ
9. Γιουγκοσλαβία
10. Ισπανία
11. Γαλλία
12. Ελλάδα
13. Ουγγαρία
14. Α. Γερμανία
15. Βέλγιο
16. Ολλανδία

1969-Νάπολι (Ιταλία):10η θέση

inner

Η ιστορία επαναλήφθηκε σε όλα τα επίπεδα. Η Σοβιετική Ένωση πρώτευσε και πάλι, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της, ενώ η Ελλάδα κατέλαβε τη δέκατη θέση με δύο νίκες σε επτά παιχνίδια, με τον Γιώργο Κολοκυθά να αναδεικνύεται για δεύτερο συνεχές Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πρώτος σκόρερ με 159 πόντους (22,7 ανά αγώνα).

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Γκούμας, Ζούπας, Κολοκυθάς, Μπαρλάς, Πέππας, Τρόντζος, Χριστοφόρου, Σισμανίδης, Σπανός, Κατσαφάδος, Διαμαντόπουλος, Χαϊκάλης.

Τελική κατάταξη

1. Σοβιετική Ένωση
2. Γιουγκοσλαβία
3. Τσεχοσλοβακία
4. Πολωνία
5. Ισπανία
6. Ιταλία
7. Βουλγαρία
8. Ουγγαρία
9. Ρουμανία
10. Ελλάδα
11. Ισραήλ
12. Σουηδία

1973-Βαρκελώνη (Ισπανία): 11η θέση

Η ώρα της αποκαθήλωσης για τη Σοβιετική Ένωση μετά από 16 χρόνια συνεχούς κυριαρχίας έφτασε. Η οικοδέσποινα Ισπανία επικράτησε στα ημιτελικά βάζοντας τέλος στη δυναστεία και η Γιουγκοσλαβία έφτασε στον τίτλο. Η Ελλάδα με αρκετά ανανεωμένο ρόστερ και πρώτο σκόρερ τον Στιβ Γιατζόγλου, κατέλαβε την ενδέκατη θέση στη διοργάνωση της Βαρκελώνης κερδίζοντας μόνο δύο από τα πέντε παιχνίδια της.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Γιαννουζάκος, Γιατζόγλου, Γκούμας, Ιορδανίδης, Καστρινάκης, Κέφαλος, Ραφτόπουλος, Κόντος, Σισμανίδης, Σταμέλος, Τρόντζος, Παπαγεωργίου.

Τελική κατάταξη

1. Γιουγκοσλαβία
2. Ισπανία
3. Σοβιετική Ένωση
4. Τσεχοσλοβακία
5. Ιταλία
6. Βουλγαρία
7. Ισραήλ
8. Τουρκία
9. Ρουμανία
10. Γαλλία
11. Ελλάδα
12. Πολωνία

1975-Ριέκα / Βελιγράδι (Γιουγκοσλαβία): 12η θέση

Μία νέα δυναστεία άρχιζε, μετά την «πτώση» της Σοβιετικής Ένωσης. Η Γιουγκοσλαβία του αείμνηστου Κρέζιμιρ Τσόσιτς διατηρήθηκε στο θρόνο της νικώντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση. Η Ελλάδα είχε τη χειρότερη παρουσία της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς παρά το αξιόλογο ρόστερ της πέτυχε μόλις μία νίκη σε οκτώ αγώνες και κατετάγη δωδέκατη και τελευταία στο 19ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Γιαννουζάκος, Γιατζόγλου, Γκούμας, Καστρινάκης, Κορωναίος, Ραφτόπουλος, Διακουλας, Κόντος, Σακελλαρίου, Κοκολάκης.

Τελική κατάταξη

1. Γιουγκοσλαβία
2. Σοβιετική Ένωση
3. Ιταλία
4. Ισπανία
5. Βουλγαρία
6. Τσεχοσλοβακία
7. Ισραήλ
8. Πολωνία
9. Τουρκία
10. Ολλανδία
11. Ρουμανία
12. Ελλάδα

1979-Τορίνο (Ιταλία): 9η θέση

Ποιος θα περίμενε πως το 20χρονο αγόρι που έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε εκείνη τη διοργάνωση με τη γαλανόλευκη θα συνέδεε το όνομά του και με τις δύο μεγαλύτερες στιγμές του ελληνικού μπάσκετ. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε την πρώτη του παρουσία σε Ευρωμπάσκετ στα γήπεδα της Ιταλίας. Η ένατη θέση που κατέλαβε η ελληνική ομάδα με τρεις νίκες και τέσσερις ήττες στη διοργάνωση δεν προμήνυε σίγουρα όσα θα ακολουθούσαν με το «δράκο», στο παρκέ ή στον πάγκο. Η Σοβιετική Ένωση μετά από τρεις συνεχείς διοργανώσεις μακριά από την κορυφή, επέστρεψε στο θρόνο της.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Γιαννάκης, Γιαννουζάκος, Γιατζόγλου, Καστρινάκης, Κατσούλης, Κοκολάκης, Κορωναίος, Σακελλαρίου, Καρατζουλίδης, Γκέκος, Παπαγεωργίου, Παραμανίδης.

Τελική κατάταξη

1. Σοβιετική Ένωση
2. Ισραήλ
3. Γιουγκοσλαβία
4. Τσεχοσλοβακία
5. Ιταλία
6. Ισπανία
7. Πολωνία
8. Γαλλία
9. Ελλάδα
10. Ολλανδία
11. Βουλγαρία
12. Βέλγιο

1981-Μπρατισλάβα / Πράγα (Τσεχοσλοβακία): 10η θέση

Μετά τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ήταν η σειρά του Νίκου Γκάλη να εμφανιστεί σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο αναμορφωτής του ελληνικού μπάσκετ κάνει αισθητή την παρουσία του με 161 πόντους (20 κατά μέσο όρο), αλλά αυτοί δεν αρκούν για να οδηγήσουν το συγκρότημα του Γιάννη Ιωαννίδη ψηλότερα από τη δέκατη θέση στην τελική κατάταξη με τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς στην πρώτη φάση και τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες στη συνέχεια. Η Σοβιετική Ένωση συντρίβοντας τη Γιουγκοσλαβία στον τελικό με 84-67 κατέκτησε έναν ακόμη τίτλο.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Ανδρίτσος, Γιαννάκης, Γκάλης, Καστρινάκης, Κοκολάκης, Κορωναίος, Πετρόπουλος, Κατσούλης, Παπαγεωργίου, Βίδας, Καρατζουλίδης, Ζώης.

Τελική κατάταξη

1. Σοβιετική Ένωση
2. Γιουγκοσλαβία
3. Τσεχοσλοβακία
4. Ισπανία
5. Ιταλία
6. Ισραήλ
7. Πολωνία
8. Γαλλία
9. Αγγλία
10. Ελλάδα
11. Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας
12. Τουρκία

1983-Λιμόζ / Ναντ (Γαλλία): 11η θέση

Τα «όργια» του Νίκου Γκάλη και πάλι δεν ήταν αρκετά. Η Εθνική κατέλαβε την ενδέκατη και προτελευταία θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας, ωστόσο οι εμφανίσεις της απέναντι σε μεγαθήρια της Ευρώπης όπως η Γιουγκοσλαβία σκορπούσαν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον. Ο Γκάλης ήταν ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 233 πόντους (33,3 ανά αγώνα) για το συγκρότημα του Κώστα Πολίτη που είχε δύο νίκες και πέντε ήττες. Η Ιταλία έσπασε το «δίπολο» Σοβιετικών και Γιουγκοσλάβων κατακτώντας το τρόπαιο.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Ανδρίτσος, Γιαννάκης, Γκάλης, Κοκολάκης, Μαλλαχ, Φασούλας, Κατσούλης, Γκέκος, Ρωμανίδης, Σταυρόπουλος, Αλεξανδρής, Παραγυιός.

Τελική κατάταξη

1. Ιταλία
2. Ισπανία
3. Σοβιετική Ένωση
4. Ολλανδία
5. Γαλλία
6. Ισραήλ
7. Γιουγκοσλαβία
8. Ομ. Γερμανία
9. Πολωνία
10. Τσεχοσλοβακία
11. Ελλάδα
12. Σουηδία

1987-Αθήνα (Ελλάδα): 1η θέση

inner

Η πιο μεγάλη στιγμή του ελληνικού μπάσκετ μέχρι την επόμενη. Ήταν 14 Ιουνίου του 1987 όταν μία παρέα σήκωσε ένα ολόκληρο έθνος στα ουράνια και απογείωσε το ελληνικό μπάσκετ, αλλά και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Νικώντας δύο φορές την πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία και στον τελικό το μεγαθήριο της Σοβιετικής Ένωσης με 103-101 στην παράταση χάρη στις βολές του «τίμιου γίγαντα» Αργύρη Καμπούρη, η Εθνική θριάμβευσε με το Νίκο Γκάλη να αναδεικνύεται MVP του τουρνουά.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Γιαννάκης, Γκάλης, Καμπούρης, Φασούλας, Χριστοδούλου, Ανδρίτσος, Ρωμανίδης, Ιωάννου, Σταυρόπουλος, Φιλίππου, Λινάρδος, Καρατζάς.

Τελική κατάταξη

1. Ελλάδα
2. Σοβιετική Ένωση
3. Γιουγκοσλαβία
4. Ισπανία
5. Ιταλία
6. Δυτική Γερμανία
7. Πολωνία
8. Τσεχοσλοβακία
9. Γαλλία
10. Ολλανδία
11. Ισραήλ
12. Ρουμανία

1989-Ζάγκρεμπ (Γιουγκοσλαβία): 2η θέση

Το μεγαλύτερο κίνητρο για την Εθνική ομάδα ήταν να αποδείξει πως ο προ διετίας θρίαμβος στην Αθήνα δεν ήταν αποτέλεσμα της δύναμης της έδρας, της τύχης ή ένα απλό «πυροτέχνημα». Και οι Έλληνες διεθνείς τα κατάφεραν, τερματίζοντας δεύτεροι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ χάνοντας μόνο σε δύο ματς, αμφότερα από την οικοδέσποινα και μετέπειτα τροπαιούχο Γιουγκοσλαβία. Στον ημιτελικό ένα τρίποντο του Φάνη Χριστοδούλου στην εκπνοή έδωσε τη νίκη απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, αλλά στον τελικό οι «πλάβι», του MVP του τουρνουά Ντράζεν Πέτροβιτς, επικράτησαν εύκολα με 98-77.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Γιαννάκης, Γκάλης, Καμπούρης, Φασούλας, Χριστοδούλου, Παταβούκας, Στεργάκος, Ανδρίτσος, Παπαδόπουλος, Φιλίππου, Αγγελίδης.

Τελική κατάταξη

1. Γιουγκοσλαβία
2. Ελλάδα
3. Σοβιετική Ένωση
4. Ιταλία
5. Ισπανία
6. Γαλλία
7. Βουλγαρία
8. Ολλανδία

1991-Ρώμη (Ιταλία): 5η θέση

Ο Νίκος Γκάλης φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα με το εθνόσημο και φρόντισε να δείξει πόσο θα μας... έλειπε με 32,4 πόντους κατά μέσο όρο. Η απρόσμενη ήττα από την Τσεχοσλοβακία στην πρώτη φάση περιόρισε την Εθνική ομάδα στις θέσεις κατάταξης στη διοργάνωση, όπου πρώτευσε για πέμπτη φορά στην ιστορία της η Γιουγκοσλαβία του ανερχόμενου Τόνι Κούκοτς.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Γιαννάκης, Γκάλης, Παπαδάκος, Παπαδόπουλος, Παταβούκας, Φασούλας, Λυπηρίδης, Μυλωνάς, Καμπούρης, Αγγελίδης, Γάσπαρης, Ανδρίτσος.

Τελική κατάταξη

1. Γιουγκοσλαβία
2. Ιταλία
3. Ισπανία
4. Γαλλία
5. Ελλάδα
6. Τσεχοσλοβακία
7. Πολωνία
8. Βουλγαρία

1993-Καρλσρούη / Μόναχο (Γερμανία): 4η θέση

Η μετα-Γκάλη εποχή θα ήταν δύσκολη για την Εθνική, αλλά ξεκίνησε με επιτυχία, που θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη. Η Ελλάδα με καλάθι του Παναγιώτη Φασούλα στην εκπνοή κέρδισε στα προημιτελικά τη Γαλλία, αλλά ηττήθηκε στον ημιτελικό από τους Οικοδεσπότες και μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης Γερμανούς. Στον μικρό τελικό ήρθε η ήττα από την Κροατία και η Εθνική τερμάτισε στην τέταρτη θέση κι εκτός βάθρου.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Γαλακτερός, Γιαννάκης, Παταβούκας, Σιγάλας, Φασούλας, Χριστοδούλου, Τσέκος, Κακιούσης, Μπακατσιάς, Μποσγανάς, Οικονόμου, Παπαγιάννης.

Τελική κατάταξη

1. Γερμανία
2. Ρωσία
3. Κροατία
4. Ελλάδα
5. Ισπανία
6. Εσθονία
7. Γαλλία
8. Βοσνία Ερζεγοβίνη
9. Λετονία
10. Ιταλία
11. Τουρκία
12. Βέλγιο
13. Ισραήλ
14. Σλοβενία
15. Σουηδία
16. Βουλγαρία

1995-Αθήνα (Ελλάδα): 4η θέση

Η επιστροφή της διοργάνωσης στο γήπεδο που οκτώ χρόνια πριν είχε σημειωθεί ο άθλος της κατάκτησης του Ευρωμπάσκετ είχε «γεννήσει» προσδοκίες για επανάληψη του θριάμβου. Η ομάδα του Μάκη Δενδρινού έφτασε στην τετράδα, αλλά έπεσε πάνω στο ανυπέρβλητο εμπόδιο της Γιουγκοσλαβίας και ηττήθηκε για δεύτερη συνεχή διοργάνωση στο μικρό τελικό από τους Κροάτες μένοντας εκτός βάθρου. Οι «πλάβι» κατέκτησαν τον τίτλο νικώντας τη Λιθουανία στον τελικό, εν μέσω έντονων διαμαρτυριών από τους ηττημένους και το ουδέτερο κοινό για τη διαιτησία, σε ένα ματς που λίγο έλειψε να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο με τους «γείτονες».

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Αλβέρτης, Γιαννάκης, Παταβούκας, Σιγάλας, Οικονόμου, Φασούλας, Χριστοδούλου, Αγγελίδης, Ρεντζιάς, Κακιούσης, Σταυρακόπουλος, Μπακατσιάς.

Τελική κατάταξη

1. Γιουγκοσλαβία
2. Λιθουανία
3. Κροατία
4. Ελλάδα
5. Ιταλία
6. Ισπανία
7. Ρωσία
8. Γαλλία
9. Ισραήλ
10. Σλοβενία
11. Γερμανία
12. Τουρκία
13. Φιλανδία
14. Σουηδία

1997-Τζιρόνα / Βαρκελώνη (Ισπανία): 4η θέση

inner

Ένα χρόνο μετά την παρθενική συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, δύο χρόνια μετά την τέταρτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας και τρία χρόνια μετά την τέταρτη θέση στο Μουντομπάσκετ του Τορόντο, οι φιλοδοξίες δεν θα μπορούσαν να είναι μικρότερες από ένα μετάλλιο. Όμως η κατάρα των χαμένων μικρών τελικών συνεχίστηκε. Με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να περνά πλέον από τον αγωνιστικό χώρο σε θέση προπονητή, η Ελλάδα έφτασε αήττητη μέχρι τα ημιτελικά, αλλά έχασε στον ημιτελικό από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβία και απώλεσε μία ακόμη ευκαιρία για το χάλκινο μετάλλιο, γνωρίζοντας τη συντριβή με 97-77 από τη Ρωσία στον μικρό τελικό.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Αλβέρτης, Γιαννούλης, Κορωνιός, Οικονόμου, Παπανικολάου, Παταβούκας, Ρεντζιάς, Σιγάλας, Χριστοδούλου, Μπουντούρης, Μυριούνης, Καλαϊτζής.

Τελική κατάταξη

1.Γιουγκοσλαβία
2.Ιταλία
3.Ρωσία
4.Ελλάδα
5.Ισπανία
6.Λιθουανία
7.Πολωνία
8.Τουρκία
9.Ισραήλ
10.Γαλλία
11.Κροατία
12.Γερμανία
13.Ουκρανία
14.Σλοβενία
15.Βοσνία/Ερζεγοβίνη
16.Λετονία

1999-Ντιζόν (Γαλλία): 16η θέση

Οι τραυματισμοί στην προετοιμασία επηρέασαν την Εθνική ομάδα, αλλά οι βλέψεις παρέμεναν υψηλές. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν επαληθεύτηκαν. Η Εθνική ομάδα του Κώστα Πετρόπουλου ηττήθηκε στην πρώτη φάση από Γερμανία, Τσεχία και Λιθουανία μένοντας πρόωρα εκτός συνέχειας και τερματίζοντας τελικά στη 16η
και τελευταία θέση. Η Ιταλία με ηγέτη τον Γκρεγκόρ Φούτσκα, που αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά, κατάφερε ό,τι δεν είχε πετύχει δύο χρόνια νωρίτερα νικώντας στον τελικό την Ισπανία.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Καλαϊτζής, Καράγκουτης, Κορωνιός, Μπαλογιάννης, Μπουντούρης, Παπανικολάου, Σιγάλας, Γιαννούλης, Τσακαλίδης, Σούλης, Κακιούζης.

Τελική κατάταξη

1.Ιταλία
2.Ισπανία
3.Γιουγκοσλαβία
4.Γαλλία
5.Λιθουανία
6.Ρωσία
7.Γερμανία
8.Τουρκία
9.Ισραήλ
10.Σλοβενία
11.Κροατία
12.Τσεχία
13.ΠΓΔΜ
14.Ουγγαρία
15.Βοσνία Ερζεγοβίνη
16.Ελλάδα

2001-Αττάλεια / Κωνσταντινούπολη (Τουρκία): 9η θέση

Η Εθνική ήθελε να πάρει την προσωπική της ρεβάνς για την αποτυχημένη πορεία στη Γαλλία, αλλά η παρουσία της στα γήπεδα της Τουρκίας ήταν αντίστοιχα απογοητευτική. Στο δεύτερο γύρο κι ενώ είχε προηγηθεί με διαφορά που ξεπερνούσε τους 20 πόντους, η Εθνική ομάδα κατέρρευσε και ο Ντιρκ Νοβίτσκι ηγήθηκε της αντεπίθεσης της Γερμανίας οδηγώντας τη στη νίκη με 80-75. Η ομάδα του Κώστα Πετρόπουλου έμενε για δεύτερη συνεχή διοργάνωση εκτός οκτάδας τερματίζοντας στην ένατη θέση, ενώ η Γιουγκοσλαβία με τον Πέτζα Στογιάκοβιτς να δείχνει το δρόμο κατέκτησε τον τίτλο
επικρατώντας των οικοδεσποτών στον τελικό.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Αλβέρτης, Γιαννούλης, Κακιούζης, Καλαϊτζής, Ντικούδης, Παπαλουκάς, Παπανικολάου, Ρεντζιάς, Σιγάλας, Φώτσης, Χατζηβρέττας, Παπαδόπουλος.

Τελική κατάταξη

1.Γιουγκοσλαβία
2.Τουρκία
3.Ισπανία
4.Γερμανία
5.Ρωσία
6.Γαλλία
7.Κροατία
8.Λετονία
9.Ελλάδα
10.Λιθουανία
11.Ιταλία
12.Ισραήλ
13.Σλοβενία
14.Ουκρανία
15.Βοσνία
16.Εσθονία

2003-Μπόρας / Στοκχόλμη (Σουηδία): 5η θέση

Η Εθνική εμφανίστηκε βελτιωμένη στα γήπεδα της Σουηδίας. Με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο ξεκίνησε με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς στην πρώτη φάση, αλλά κρίσιμο προημιτελικό απέναντι στην Ιταλία ηττήθηκε κι έμεινε εκτός τετράδας καταλαμβάνοντας τελικά την πέμπτη θέση. Η Λιθουανία παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ έφτασε εύκολα στον τίτλο συντρίβοντας με 78-62 την Ισπανία.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Ντικούδης, Παπαλουκάς, Παπανικολάου, Ρεντζιάς, Σιγάλας, Διαμαντίδης, Φώτσης, Χατζηβρέττας, Αλβέρτης, Κακιούζης, Τσακαλίδης, Χαρίσης.

Τελική κατάταξη

1.Λιθουανία
2.Ισπανία
3.Ιταλία
4.Γαλλία
5.Ελλάδα
6.Σερβία
7.Ισραήλ
8.Ρωσία
9.Κροατία
10.Τουρκία
11.Σλοβενία
12.Γερμανία
13.Λετονία
14.Ουκρανία
15.Βοσνία
16.Σουηδία

2005-Βελιγράδι (Σερβία): 1η θέση

inner

Όταν ο Μιχάλης Κακιούζης μιλούσε λίγο πριν το τζάμπολ για χρυσό μετάλλιο, τον περνούσαν για τρελό. Τα λόγια του αρχηγού, ωστόσο, αποδείχτηκαν προφητικά και η Εθνική ομάδα με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο έφτασε για δεύτερη φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς έδειξε το δρόμο στα προημιτελικά απέναντι στη Ρωσία, ο Δημήτρης Διαμαντίδης ολοκλήρωσε με τρίποντο την επική αντεπίθεση στον ημιτελικό απέναντι στη Γαλλία και στον τελικό η επίσημη αγαπημένη πήρε ρεβάνς από τον Ντιρκ Νοβίτσκι και την υπόλοιπη παρέα της Γερμανίας φτάνοντας άνετα στην επικράτηση με 78-62.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Διαμαντίδης, Ζήσης, Κακιούζης, Ντικούδης, Παπαδόπουλος, Παπαλουκάς, Σπανούλης, Τσαρτσαρής, Φώτσης, Χατζηβρέττας, Μπουρούσης, Βασιλόπουλος.

Τελική κατάταξη

1. Ελλάδα
2. Γερμανία
3. Γαλλία
4. Ισπανία
5. Λιθουανία
6. Σλοβενία
7. Κροατία
8. Ρωσία
9. Σερβία Μαυροβούνιο
10. Ιταλία
11. Ισραήλ
12. Τουρκία
13. Βουλγαρία
14. Λετονία
15. Βοσνία Ερζεγοβίνη
16. Ουκρανία

2007-Γρανάδα / Μαδρίτη (Ισπανία): 4η θέση

Η Εθνική πήγε στην Ισπανία με στόχο να υπερασπιστεί το στέμμα της. Ο τραυματισμός του Αντώνη Φώτση λίγο πριν την έναρξη του τουρνουά αποτέλεσε πλήγμα, ωστόσο η ελληνική ομάδα παρουσιάστηκε δυνατή. Με μία επική ανατροπή, αντίστοιχη ή μάλλον μεγαλύτερη εκείνης στον ημιτελικό απέναντι στη Γαλλία το 2005, απέκλεισε στα προημιτελικά τη Σλοβενία. Στα ημιτελικά, ωστόσο, οι διεθνείς υπέκυψαν στη δύναμη της ισπανικής έδρας (κι όσων αυτή... συνεπάγεται) γνωρίζοντας την ήττα από τους οικοδεσπότες. Η Εθνική δεν τα κατάφερε και πάλι στον μικρό τελικό γνωρίζοντας την ήττα από τη Λιθουανία κι έμεινε ξανά εκτός βάθρου, αλλά στον τελικό η Ρωσία με ήρωα τον… Αμερικανό Χόλντεν έκλεινε το σπίτι της Ισπανίας.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Βασιλόπουλος, Διαμαντίδης, Ζήσης, Κακιούζης, Ντικούδης, Παπαδόπουλος, Παπαλουκάς, Σπανούλης, Τσαρτσαρής, Χατζηβρέττας, Πελεκάνος, Μπουρούσης.

Τελική κατάταξη

1. Ρωσία
2. Ισπανία
3. Λιθουανία
4. Ελλάδα
5. Γερμανία
6. Κροατία
7. Σλοβενία
8. Γαλλία
9. Ιταλία
10. Πορτογαλία
11. Ισραήλ
12. Τουρκία
13. Λετονία
14. Σερβία
15. Τσεχία
16. Πολωνία

2009-Πόζναν / Μπίντγκοζ / Κατοβίτσε (Πολωνία): 3η θέση

Με νέο προπονητή τον Γιόνας Καζλάουσκας και χωρίς τους Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Τσαρτσαρή και Βασιλόπουλο, η Εθνική ομάδα απέφυγε τα μεγάλα λόγια, αλλά «μίλησε» στα γήπεδα της Πολωνίας. Στον κρίσιμο προημιτελικό η Ελλάδα επικράτησε της Τουρκίας στην παράταση, αλλά στον ημιτελικό έπεσε και πάλι στο ανυπέρβλητο εμπόδιο της Ισπανίας. Είχε έρθει όμως η ώρα να σπάσει η κατάρα των μικρών τελικών. Η Εθνική με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη που πέτυχε 23 πόντους, επικράτησε της Σλοβενίας και κρέμασε το χάλκινο μετάλλιο στο στήθος, την ώρα που η Ισπανία πανηγύριζε τον τίτλο.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Ζήσης, Περπέρογλου, Πρίντεζης, Σπανούλης, Σχορτσανίτης, Φώτσης, Καλάθης, Καλαμπόκης, Μπουρούσης, Κουφός, Καϊμακόγλου, Γλυνιαδάκης.

Τελική κατάταξη

1. Ισπανία
2. Σερβία
3. Ελλάδα
4. Σλοβενία
5. Γαλλία
6. Κροατία
7. Ρωσία
8. Τουρκία
9. ΠΓΔΜ
10. Πολωνία
11. Γερμανία
12. Λιθουανία
13. Λετονία
14. Ισραήλ
15. Μεγάλη Βρετανία
16. Βουλγαρία

2011: Αλίτους / Βίλνιους / Κάουνας (Λιθουανία): 6η θέση

inner

Με νέο προπονητή τον Ηλία Ζούρο, χωρίς τον Διαμαντίδη που είχε αποσυρθεί τον προηγούμενο Σεπτέμβρη από την Εθνική, αλλά και τον τραυματία Σπανούλη, η Ελλάδα ταξίδεψε στη Λιθουανία με χαμηλές βλέψεις. Και κατάφερε να ικανοποιήσει με την παρουσία της στη διοργάνωση που συμμετείχαν 24 ομάδες (από 16 τα προηγούμενα χρόνια), αφού με απολογισμό επτά νίκες και τέσσερις ήττες τερμάτισε έκτη εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για το Προολυμπιακό Τουρνουά, αφού προηγουμένως πάλεψε στα ίσα και έπεσε μαχόμενη απέναντι στην πανίσχυρη Γαλλία. Η Ισπανία υπερασπίστηκε τα κεκτημένα νικώντας με 98-85 τους «τρικολόρ».

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Φώτσης, Ξανθόπουλος, Βασιλειάδης, Παπανικολάου, Κουφός, Καλάθης, Μπράμος, Μπουρούσης, Καϊμακόγλου, Ζήσης, Μαυροειδής, Σλούκας.

Τελική κατάταξη

1. Ισπανία
2. Γαλλία
3. Ρωσία
4. ΠΓΔΜ
5. Λιθουανία
6. Ελλάδα
7. Σλοβενία
8. Σερβία
9. Γερμανία
10. Φινλανδία
11. Τουρκία
12. Γεωργία
13. Κροατία
14. Βουλγαρία
15. Μ. Βρετανία
16. Ισραήλ
17. Ουκρανία
18. Πολωνία
19. Βοσνία/Ερζεγοβίνη
20. Ιταλία
21. Μαυροβούνιο
22. Λετονία
23. Βέλγιο
24. Πορτογαλία

2013: Κόπερ / Λιουμπλιάνα (Σλοβενία): 11η θέση

inner

H Εθνική με τον Αντρέα Τρινκιέρι στον πάγκο πραγματοποιεί ονειρεμένη εκκίνηση στο Κόπερ, με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς απέναντι σε Σουηδία, Ρωσία και Τουρκία. Η ήττα από τη σχεδόν... γηπεδούχο (μιας και απέχει ελάχιστα από το σλοβενικό θέρετρο) Ιταλία ήταν το πρώτο πλήγμα και το σοκ που ακολούθησε από τη Φινλανδία κατέστρεψε το τουρνουά για την Ελλάδα, που μέσα σε όλα είχε και τους τραυματισμούς των Σπανούλη και Μαυροκεφαλίδη. Η νίκη επί της Ισπανίας, πρώτη μετά από 15 χρόνια (!), έσπασε μια καταραμένη παράδοση, αλλά η ήττα από την οικοδέσποινα Σλοβενία ουσιαστικά έθεσε εκτός οκτάδας την Ελλάδα.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Ζήσης, Περπέρογλου, Πρίντεζης, Σπανούλης, Καββαδάς, Φώτσης, Μπράμος, Μαυροκεφαλίδης, Παπανικολάου, Μπουρούσης, Καϊμακόγλου, Σλούκας.

Τελική κατάταξη

1. Γαλλία
2. Λιθουανία
3. Ισπανία
4. Κροατία
5. Σλοβενία
6. Ουκρανία
7. Σερβία
8. Ιταλία
9. Φινλανδία
10. Βέλγιο
11. Ελλάδα
12. Λετονία
13. Βοσνία
14. Τσεχία
15. Μ. Βρετανία
16. Σουηδία
17. Γερμανία
18. Μαυροβούνιο
19. Γεωργία
20. Τουρκία
21. ΠΓΔΜ
22. Ισραήλ
23. Ρωσία
24. Πολωνία *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: