Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Ολυμπιακός-Πανιώνιος 1-0


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Πραγματοποιώντας καλή εμφάνιση στο πρώτο μέρος και πατώντας φρένο στην επανάληψη έχοντας το μυαλό τους στην Άρσεναλ, οι νταμπλούχοι Ελλάδας νίκησαν με 1-0 τον Πανιώνιο και σκαρφάλωσαν στην κορυφή της βαθμολογίας.

Οι Πειραιώτες με τον Ζίκο για πρώτη φορά στον πάγκο τους στο "Καραϊσκάκη" αλλά και φορώντας την γκρι εμφάνιση έκαναν την πιο καλή τους εμφάνιση επιθετικά στο πρώτο μέρος και πήραν μια σημαντική νίκη που τους φέρνει για πρώτη φορά φέτος στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Χρυσός σκόρερ ο Ζαϊρί για τους νταμπλούχους Ελλάδας που στην επανάληψη έριξαν στροφές και έκαναν συντήρηση δυνάμεων ενόψει του δύσκολου και κρίσιμου αγώνα με την Άρσεναλ στο Λονδίνο.

Από την άλλη πλευρά οι Νεοσμυρνιώτες δεν έδειξαν φόβο απέναντι στον Ολυμπιακό, τον κοίταξαν στα μάτια, όμως δεν κατάφεραν να φύγουν με κάποιον βαθμό από τον Πειραιά.

Στο πρώτο του επίσημο παιχνίδι στο "Καραϊσκάκη" ο Ζίκο δεν άλλαξε το σύστημα (4-1-4-1) που παίζει ο Ολυμπιακός από την αρχή της χρονιάς. Την "ερυθρόλευκη" εστία υπερασπίστηκε ο Νικοπολίδης, σέντερ μπακ ήταν οι Μέλμπεργκ και Α. Παπαδόπουλος, αριστερά ο Ραούλ Μπράβο, δεξιά ο Ζεβλάκοφ, ενώ αμυντικό χαφ ο Λεντέσμα. Στο κέντρο ο Ντουντού είχε παρτενέρ του τον φορμαρισμένο Τοροσίδη, δεξί χαφ ήταν ο Ζαϊρί, αριστερά ο Λεονάρντο, ενώ στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Ντιόγκο.

Από την άλλη πλευρά, ο Εμίλιο Φερέρα επέλεξε ένα άκρως επιθετικό σύστημα 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Μπέλιτς, στο κέντρο της άμυνας Λάτκα και Κοντοές, αριστερά ο Τζαβέλλας, δεξιά ο Μανιάτης, στα χαφ ήταν οι Καστελιόνε, Νικολάου και Κουμορτζί, ενώ η επιθετική τριπλέτα απαρτιζόταν από τους Ρεκόμπα (αριστερά), Ριέρα (δεξιά) και Μπάλαμπαν (κορυφή).

Ερυθρόλευκη κυριαρχία

Οι δύο ομάδες έπαιξαν ανοιχτά και επιθετικά και από τα πρώτα κιόλας λεπτά ο ρυθμός και το θέαμα της αναμέτρησης ήταν εξαιρετικό. Τι κι αν έπαιζαν στην έδρα του πρωταθλητή Ελλάδας οι "κυανέρυθροί" μόνο φοβισμένοι δεν έδειχναν και προσπάθησαν από νωρίς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα αντίπαλα καρέ. Δεν άργησαν μάλιστα να τα καταφέρουν αφού στο 5ο μόλις λεπτό ο Νικολάου έκανε το σουτ, όμως ο Νικοπολίδης έδιωξε.

Η συγκεκριμένη φάση λειτούργησε ως καμπανάκι για τους παίκτες του Ζίκο που αφυπνίστηκαν και πέρασαν στην αντεπίθεση, αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο του αγώνα. Η πρώτη καλή φάση των νταμπλούχων προήλθε από στημένη φάση και βραζιλιάνικη... κομπίνα. Συγκεκριμένα ο Ντουντού εκτέλεσε με πάσα το φάουλ, ο Λεονάρντο έκανε απευθείας το σουτ, όμως ο Μπέλιτς έσωσε την εστία του.

Το σουτ του Λεονάρντο ήταν μόνο η αρχή για τους Πειραιώτες που στα επόμενα λεπτά ανέβασαν ρυθμό και πραγματοποίησαν την καλύτερη τους εμφάνιση επιθετικά, δημιουργώντας πολλές καλές ευκαιρίες. Μοιραίος παίκτης για το συγκρότημα του Ζίκο ήταν ο Ντουντού καθώς θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ τόσο στο 11' με σουτ, όσο και στο 16' με κεφαλιά όμως δεν τα κατάφερε.

Μαροκινός... καμικάζι (1-0)

Ο Ζαϊρι βέβαια αποδείχτηκε πιο εύστοχος και ένα λεπτό αργότερα (17') κατάφερε να ανοίξει το σκορ πετυχαίνοντας το πρώτο του επίσημο γκολ. Όλα ξεκίνησαν από τον Ντιόγκο που πάσαρε από τα αριστερά και ο Μαροκινό με άψογο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Παρά το γκολ οι παίκτες του Εμίλιο Φερέρα δεν το έβαλαν κάτω και προσπάθησαν να αντιδράσουν άμεσα όμως το σουτ του Ριέρα στο 20ο λεπτό πέρασε δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Νικοπολίδη και το 1-0 έμεινε.

Τα λεπτά περνούσαν με τον ρυθμό να πέφτει και τον Ολυμπιακό να έχει πάντα τον έλεγχο. Ο φορμαρισμένος Τοροσίδης είχε την ευκαιρία να πετύχει άλλο ένα γκολ φέτος, όμως η κεφαλιά του στο 37' ύστερα από εξαιρετική ατομική ενέργεια και σέντρα του Ζαϊρί, δεν βρήκε στόχο και το 1-0 έμεινε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου.

Στην επανάληψη το σκηνικό δεν ήταν ίδιο, αφού ο ρυθμός έπεσε αισθητά με τους παίκτες του Ζίκο να κατεβάζουν στροφές και να κάνουν συντήρηση δυνάμεων.

Στο 53' μάλιστα παραλίγο να το πληρώσουν, όχι από οργανωμένη επίθεση αλλά από στημένη φάση. Ο Μπάλαμπαν εκτέλεση με ωραίο σουτ ένα φάουλ λίγο έξω από την περιοχή, όμως ο Νικοπολίδης έπεσε δεξιά και έδιωξε τον κίνδυνο.

Συντήρηση δυνάμεων και... αστοχία

Οι Πειραιώτες μπορεί να μην είχαν την ίδια όρεξη για μπάλα, όμως το πείσμα του Ντιόγκο λίγο έλειψε να φέρει το 2-0. Ο Βραζιλιάνος μπήκε μέσα στην περιοχή έκανε το σουτ αλλά μπάλα δεν το έκανε το χατίρι και κατέληξε άουτ.

Κι αν οι "κυανέρυθροι" ήταν αυτοί που κυνηγούσαν το γκολ κυρίως από στημένες φάσεις (φάουλ και κόρνερ) ο Ολυμπιακός έχασε άλλη μια ευκαιρία, την πιο σημαντική του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Ντουντού έκανε ένα ωραίο σουτ ελάχιστα έξω από την περιοχή όμως η μπάλα πέρασε εκατοστά πάνω από τα δοκάρια του Μπέλιτς.

Το παιχνίδι πλησιάζε προς την λήξη και οι Πειραιώτες ήθελαν να το τελειώσουν λίγο νωρίτερα. Είχαν μάλιστα μια ευκαιρία στο 79ο λεπτό, όμως το πλασέ του Λεονάρντο απέναντι από τον Μπέλιτς κατέληξε άουτ.

Κι ενώ όλα έδειχναν πως το 1-0 θα μείνει ο Μπάλαμπαν καρδιοχτύπησε τους "ερυθρολεύκους" όμως το σουτ του εξουδετέρωσε ο Νικοπολίδης και έτσι οι γηπεδούχοι πήραν έστω και δύσκολα τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: