Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Κύπελλο: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: 70-82



Επιμέλεια: Δ.Μ.

Ο Ολυμπιακός ήταν επί 30 λεπτά μεταξύ φθοράς και... αστοχίας, αλλά στην τελευταία περίοδο οι ερυθρόλευκοι ευστόχησαν στα πιο κρίσιμα σουτ του αγώνα και με μεγάλα μυαλά τους Παπαλουκά και Χαλπερίν απέκλεισαν τον ΠΑΟΚ με 82-70 και συνεχίζουν στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Οι 10 πόντοι του Γιοτάμ Χαλπερίν δεν λένε όλη την αλήθεια, γιατί ο Ισραηλινός ήρθε από τη ναφθαλίνη της Ευρωλίγκα και στην ουσία έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο στη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ. Με εξαιρετικές άμυνες, σωστές επιλογές στην επίθεση και απόλυτη ψυχραιμία και σοβαρότητα ο Χαλπερίν μαζί με τον εκτελεστή Μίλος Τεόντοσιτς και τον ιδανικό οργανωτή Θοδωρή Παπαλουκά "έσωσαν" τον Ολυμπιακό από μια ήττα, που μέχρι το 30' ήταν πολύ ορατή!

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει προβάδισμα ακόμη και με 12 πόντους διαφορά με τους Μονρό και Γκρέγκορι να κάνουν πάρτι, τον κόσμο να έχει τεράστιο πάθος, αλλά τελικά ο Ολυμπιακός βρήκε έστω και αργά την ευστοχία και τις λύσεις που ήθελε για να αποδράσει από την Πυλαιά. Στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τον Άρη που απέκλεισε το Μαρούσι.

Ο αγώνας

Ήταν αναμενόμενο πως ο κόσμος του ΠΑΟΚ θα γέμιζε το κλειστό της Πυλαίας και θα μετέδιδε πάθος στους παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου. Και ειδικά στην αρχή του ματς, όταν οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με ένα γρήγορο 7-0, αυτό φάνηκε και με το παραπάνω. Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός σπαταλούσε επιθέσεις με λάθη βιασύνης και άστοχα σουτ, για να έρθει το πρώτο καλάθι των ερυθρολεύκων από τον Λίνας Κλέιζα και να κάνει το 7-2. Αυτοί δεν ήταν οι μοναδικοί πόντοι του Λιθουανού που έφτασε τα πέντε συνεχόμενα εύστοχα δίποντα, όντας ο πρωταγωνιστής στην επίθεση του Ολυμπιακού.

Και παρότι ο Ουίλιαμ Έιβερι ήταν ζεστός και ο Μονρό σε καλή μέρα, η είσοδος του Θοδωρή Παπαλουκά στο παιχνίδι μαζί με τον Μίλος Τεόντοσιτς στο πλευρό του βελτίωσαν κατά πολύ την οργάνωση του Ολυμπιακού και έδωσαν το δικαίωμα στην ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη να τελειώσει το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενη με 22-17. Μάλιστα, η ευστοχία της στα δίποντα μέχρι τα μισά της δεύτερης περιόδου (13/17) ήταν χαρακτηριστική, αλλά το ίδιο χαρακτηριστική ήταν και η αστοχία του Ολυμπιακού από την περιφέρεια, παρότι εντός της ρακέτας, Σοφοκλής Σχορτσανίτης και Γιάννης Μπουρούσης έφθειραν τους αντιπάλους τους.

Ο ΠΑΟΚ πάντως βρήκε τρόπο να αντιδράσει στο 20-28. Με τρίποντα του Τσιάρα και του Έιβερι, σημαντικούς πόντους από τον Μονρό και τον κόσμο να παίρνει και πάλι φωτιά, ο "δικέφαλος" ισοφάρισε σε 30-30 και πέρασε μπροστά με 33-32, σε μια φάση ενδεικτική της συνέχειας. Ο Κλέιζα έκανε φάουλ, εκνευρίστηκε, στην επόμενη φάση, πήρε μια τραβηγμένη προσπάθεια και υπέπεσε και πάλι σε φάουλ. Ο Λιθουανός και ολόκληρος ο Ολυμπιακός είχε χάσει την υπομονή και την ψυχραιμία του (με τον Γιαννάκη να ανακατεύει την τράπουλα, αλλά να μην του βγαίνουν ούτε ο Βον Ουέιφερ, αλλά ούτε και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος), κάτι που μαρτυρούσαν και τα 0/11 (!) τρίποντα του ημιχρόνου, το οποίο έληξε με σκορ 40-35.

Στην αρχή του τρίτου δεκαλέπτου ο ΠΑΟΚ βρήκε την ευκαιρία και πάτησε ακόμη περισσότερο το γκάζι. Τσιάρας και Μονρό έκαναν το σκορ 44-34, για να ακολουθήσει ένα ακόμη τρίποντο του πρώτου και να προηγηθούν οι γηπεδούχοι με 12 πόντους, τη μεγαλύτερη διαφορά ως εκείνη τη στιγμή του αγώνα. Ο Ολυμπιακός; Απών. Ακυβέρνητος και εξοντωτικά άστοχος. Τα φαντάσματα του παρελθόντος (τότε που οι ερυθρόλευκοι έχασαν από τον ΠΑΟΚ του... Κούβελα), έκαναν την εμφάνισή τους με το Μονρό να κάνει πάρτι (51-39) και τους ερυθρόλευκους να προσπαθούν να το χαλάσουν.

Σε εκείνο το σημείο ο Γιοτάμ Χαλπερίν σταμάτησε την αστοχία του Ολυμπιακού από την περιφέρεια (1/14!) και έριξε τη διαφορά στους εννιά πόντους, για να ακολουθήσει ένα καλάθι από τον Τζος Τσίλντρες και με τον Θοδωρή Παπαλουκά να μεταδίδει εμπειρία και ηρεμία, οι ερυθρόλευκοι άρχισαν να συνέρχονται. Ο ΠΑΟΚ κάπως χαλάρωσε, η άμυνα του Ολυμπιακού βελτιώθηκε (με Χαλπερίν και Μπουρούση να κάνουν πολύ καλή δουλειά μέσα-έξω) και η διαφορά έπεσε. Μάλιστα, με καλάθι του Χαλπερίν το σκορ έγινε 53-52 και το δεκάλεπτο έληξε με 55-54 υπέρ του ΠΑΟΚ. Όλα ήταν πιθανά.

Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου όσο περνούσε η ώρα φαινόταν και περισσότερο κουρασμένη. Ο Ολυμπιακός από την άλλη παρουσίαζε περισσότερο καθαρό μυαλό. Όταν, μάλιστα, ο Λίνας Κλέιζα με δύο βολές έβαλε την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη μπροστά στο σκορ (63-64), ενώ λίγο αργότερα ευστόχησε και σε τρίποντο. Παπαλουκάς και Τεόντοσιτς οργάνωναν πολύ καλά την ομάδα τους, ενώ ο Σέρβος γκαρντ πήρε ένα πολύ ψυχωμένο τρίποντο και έβαλε τον Ολυμπιακό πέντε πόντους μπροστά στο σκορ (65-70) σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του ματς. Στη συνέχεια μια πολύ ωραία προσωπική ενέργεια του Παπαλουκά και ένα καλάθι από τον Κλέιζα έκαναν το σκορ 67-74 και στην ουσία έδωσαν στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να καθαρίσει το ματς και να κερδίσει εν τέλει με 82-70. Στα τελευταία δύο λεπτά μπήκε και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, αλλά φυσικά δεν πρόλαβε να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ.

Τα δεκάλεπτα: 17-22, 40-35, 55-54, 70-82

ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Μονρό 23, Καυκής, Γκρέγκορι 8, Χέλιγουελ 1, Καλές 6, Τσιάρας 6, Έιβερι 18, Καλαϊτζίδης, Ντρόμπνιακ 6, Γκετσέφσκι 2

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 4, Τσίλντρες 9, Τεόντοσιτς 15, Ουέιφερ, Μπουρούσης 19, Χαλπερίν 10, Κλέιζα 21, Βασιλόπουλος, Σχορτσανίτης 4.

Διακοπές και αντικείμενα

Δύο φορές το παιχνίδι διακόπηκε λόγω αντικειμένων που έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Στο τέλος του ματς, δύο από αυτά βρήκαν στόχο τον γυμναστή του Ολυμπιακού, Ανδρέα Γκατζούλη, και τον Παναγιώτη Βασιλόπουλου, ενώ στο 35' το ένα έπεσε πάνω στον Βον Ουέιφερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: