Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Η ΑΕΚ τού άλλαξε τα Φώτα!



http://www.sport.gr/files/resized/1262810446_scocc_1250x824_317x209.jpg

Το πρωί στον Πειραιά έριχναν τον σταυρό στην θάλασσα, το βράδυ ο Σκόκο έριχνε τις... βόμβες στο Καραϊσκάκη! Η ΑΕΚ κέρδισε με 2-1 τον Ολυμπιακό που προηγήθηκε με γκολ-παρωδία και έμεινε πέντε βαθμούς μακριά από την κορυφή. Φωνάζουν οι «κόκκινοι» για την φάση του Τοροσίδη στο φινάλε.

Οπως συμβαίνει πάντα στα ντέρμπι στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που μπήκε πιο δυνατά στο ξεκίνημα, με στόχο να πάρει τον αέρα του αντιπάλου και να πετύχει το γρήγορο γκολ που θα του έδινε ξεκάθαρο προβάδισμα. Η ΑΕΚ, από την άλλη πλευρά, έμοιαζε μουδιασμένη στο ξεκίνημα και προτίμησε να κάτσει πίσω, με στόχο να αποφύγει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη από νωρίς και να παγώσει στη συνέχεια τον ρυθμό του παιχνιδιού.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου 10λεπτου η Ενωση κατάφερε αυτό που ήθελε. Δεν απειλήθηκε από τους ερυθρόλευκους και ταυτόχρονα άρχισε να κρατάει περισσότερη ώρα την μπάλα και να βγαίνει σιγά-σιγά μπροστά. Το πλεονέκτημα των κιτρινόμαυρων, όπως αναμενόταν, ήταν στον άξονα, καθώς οι γηπεδούχοι είχαν μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο και οι φιλοξενούμενοι μπορούσαν με ευκολία να κρατάνε την μπάλα και να την αλλάζουν σωστά. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς έδειχνε να έχει ένα πλάνο στο παιχνίδι της και οι Μαντούκα-Σκόκο ήταν αυτοί που αναλάμβαναν να το... προωθήσουν στον αγωνιστικό χώρο με τις πρωτοβουλίες τους και τις μπαλιές τους, την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός δεν είχε κάποιο πλάνο.

Η ομάδα του Ζίκο προσπαθούσε να βγει μαζικά μπροστά, αλλά χωρίς κάποιο οργανωμένο σχέδιο. Αντιθέτως, όπως προαναφέραμε, η ΑΕΚ είχε και αυτό φαινόταν και στις επικίνδυνες αντεπιθέσεις της. Σε μια τέτοια, στο 25', ο Τζιμπούρ βρέθηκε σε ανεπανάληπτο τετ α τετ, αλλά κατάφερε με τον δικό του τρόπο να χάσει την μεγάλη ευκαιρία. Η... τιμωρία ήρθε στο επόμενο λεπτό, με τον Παπαδόπουλο να ανοίγει το σκορ για τους Πειραιώτες με πλασέ εντός περιοχής κι ενώ οι Καλόπουλος-Σαραϊδάρης... έκαναν κάμποση ώρα να αποφασίσουν αν ο Μήτρογλου που ήταν οφ σάιντ βρήκε ή όχι την μπάλα. Κίνηση, πάντως, προς αυτή έκανε και ήταν σε αντικανονική θέση.

Το 1-0, όμως, δε βοήθησε την ομάδα του Ζίκο. Ο Ολυμπιακός είχε το προβάδισμα στο σκορ και την ψυχολογία, αλλά δεν είχε τίποτα άλλο... Κι όπως φάνηκε, το προβάδισμα δεν αρκούσε, γιατί η ΑΕΚ δεν τα παράτησε και κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση, έχοντας για ηγέτη τον Σκόκο. Ένα υπέροχο σουτ στην κίνηση στο 33', από διαγώνια θέση εκτός περιοχής, και μια μακρινή εκτέλεση φάουλ στο 40', με τον Νικοπολίδη να κάνει εντελώς λάθος εκτίμηση της φάσης, έδωσαν στην ΑΕΚ το προβάδισμα με 2-1 στο πρώτο ημίχρονο.

Η εικόνα του παιχνιδιού παρέμενε ίδια και στο ξεκίνημα της επανάληψης. Οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να πατάνε καλύτερα στο γήπεδο ως ομάδα, ενώ οι γηπεδούχοι ήθελαν να αντιστρέψουν την κατάσταση αλλά δεν μπορούσαν να βρουν τον τρόπο. Στο 54', μάλιστα, λίγο έλειψε να γίνει το 1-3 σε μια υποδειγματική αντεπίθεση της ΑΕΚ, αλλά ο Νικοπολίδης απέκρουσε το σουτ του Αραούχο. Αμέσως μετά κι ενώ ο κόσος είχε αρχίσει ήδη να αποδοκιμάζει Ζίκο και παίκτες, οι ερυθρόλευκοι έκαναν την πρώτη τους αλλάγή, με τον Ζαϊρί να αντικαθιστά τον Κατσικογιάννη.

Με αυτή την κίνηση του Ζίκο ο Ολυμπιακός βρήκε έναν ενθουσιασμό για κάποια λεπτά, ενώ στη συνέχεια ήρθε και η αλλαγή του Ντιόγκο με τον Ντάρμπισιρ. Ο Μπάγεβιτς απάντησε με τον Μάκο αντί του Γιάχιτς, η ΑΕΚ είχε ως πρώτη βλέψη την άμυνα της και το πώς θα κρατήσει τους γηπεδούχους μακριά, ενώ οι Πειραιώτες πήγαν στη λύση της σέντρας, μήπως και βρουν τη λύση. Από ένα σημείο κι έπειτα ο Ολυμπιακός, που προσπαθούσε να πιέσει, έπαιζε συνεχώς με σέντρες, αλλά και πάλι δεν κατάφερνε να βρει την ισοφάριση.

Με την αντικατάσταση του Μπλάνκο με τον Λαγό ο Μπάγεβιτς έδωσε στην ομάδα του έναν έξτρα παίκτη στο κέντρο, όπου ούτως ή άλλως οι κιτρινόμαυροι ήταν καλύτεροι, καθώς ο Ολυμπιακός έκανε εύκολα το λάθος και χαράμιζε επιθέσεις. Στο τελευταίο 10λεπτο ο Σκόκο, που δέχθηκε κι ένα χτύπημα, αποχώρησε για να περάσει στη θέση του ο Ταχτσίδης, με την ΑΕΚ να γυρνάει πίσω για να κρατήσει το σκορ, τον Ολυμπιακό να συνεχίζει τις σέντρες και τον Καλόπουλο να ακυρώνει για επιθετικό φάουλ ένα γκολ του Τοροσίδη στο 86'. Ένα λεπτό μετά οι κιτρινόμαυροι έχασαν μεγάλη ευκαιρία για να κάνουν το 1-3 και το Καραίσκάκη άρχισε να φωνάζει «βγάλτε τις φανέλες και φύγετε από 'δω»...

Man of the match: Ο τίτλος πάει, φυσικά, στον Σκόκο. Πέτυχε, όπως και στον τελικό του κυπέλλου τον περασμένο Μάιο, δύο υπέροχα γκολ και με τη γενικότερη παρουσία του ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά για την ΑΕΚ. Στα μεγάλα παιχνίδια είναι πάντα παρόντας και εξαίρεση δεν αποτέλεσε ούτε αυτό για τον Αργεντίνο άσο.

Αδύναμος κρίκος: Ο Νικοπολίδης. Δέχθηκε, ξανά, δύο γκολ από τον Σκόκο σε ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες και στο δεύτερο έκανε τεράστιο λάθος στην εκτίμηση της πορείας της μπάλας. Τώρα, αυτό το λάθος στοίχισε ένα ματς. Στο τέλος της σεζόν μπορεί να έχει στοιχίσει πολύ περισσότερα.

Στο ύψος του: Πολλοί είναι οι παίκτες της ΑΕΚ που μπορούν να μπουν σε αυτή την κατηγορία. Αν πρέπει να επιλέξουμε έναν, τότε αυτός θα είναι ο Μαντούκα που δεν έκανε ούτε ένα λάθος σε όλο το ματς και βοήθησε την ομάδα του από πολλές θέσεις. Αριστερά, δεξιά, στο κέντρο, στην άμυνα.

Η γκάφα: Την έκανε ο Νικοπολίδης στη φάση του δεύτερου γκολ της ΑΕΚ με την λάθος εκτίμηση του, στο μακρινό φάουλ του Σκόκο. Ετσι... έβγαλε και από τη δύσκολη θέση τον Τζιμπούρ, που ήταν υποψήφιος για αυτή την κατηγορία με την ευκαιρία που έχασε στο 25ο λεπτό.

Το στραγάλι: Και οι δύο ομάδες έχουν παράπονα από τη διαιτησία. Η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για τη φάση του 1-0, καθώς ο Μήτρογλου έκανε κίνηση για την μπάλα αν και ήταν σε θέση οφ σάιντ. Το γκολ αρχικά ακυρώθηκε αλλά στη συνέχεια μέτρησε. Ο Ολυμπιακός, από την άλλη πλευρά, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι οι Γιάχιτς και Καράμπελας θα μπορούσαν να είχαν δεχθεί δεύτερη κίτρινη κάρτα σε κάποια από τα φάουλ που έκαναν. Οι συνθέσεις
Ολυμπιακός (Ζίκο): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Μπράβο, Μέλμπεργκ, Αβρ. Παπαδόπουλος, Μαρέσκα, Κατσικογιάννης, Όσκαρ, Γκαλέτι, Ντιόγο, Μήτρογλου

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Αραμπατζής, Αραούχο, Καράμπελας, Μαϊστόροβιτς, Ζεράλντο, Γιάχιτς, Καφές, Μαντούκα, Σκόκο, Τζεμπούρ, Μπλάνκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: