Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Group G Πορτογαλία-Βραζιλία 0-0

Η πολυαναμενόμενη σύγκρουση της Βραζιλίας με την Πορτογαλία δεν είχε νικητή (0-0) αλλά ούτε και πλούσιο θέαμα, με τις σκληρές μονομαχίες να κλέβουν την παράσταση. Η "σελεσάο" κράτησε την πρώτη θέση στον 7ο όμιλο, με τους Ίβηρες να παίρνουν το δεύτερο εισιτήριο για τους"16" και να αφήνουν εκτός συνέχειας την Ακτή Ελεφαντοστού.
Η ομάδα του Κάρλος Ντούνγκα ήταν καλύτερη στο πρώτο μέρος όπου είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες με τους Νιλμάρ (δοκάρι) και Λουίς Φαμπιάνο (κεφαλιά άουτ) ενώ στην επανάληψη οι Πορτογάλοι κατάφεραν να ισορροπήσουν και με ηγέτη τον αρχηγό τους Κριστιάνο Ρονάλντο (αναδείχτηκε MVP) άγγιξαν το γκολ με τον Μεϊρέλες που έστειλε τη μπάλα σύριζα άουτ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Βραζιλία έμεινε για πρώτη φορά "άσφαιρη" σε φάση ομίλων Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το... 1974 (δύο "λευκές" ισοπαλίες στα ισάριθμα πρώτα ματς με Γιουγκοσλαβία και Σκωτία), ενώ στον αντίποδα η Πορτογαλία κράτησε για 19η φορά το "μηδέν" στην άμυνα στα 24 ματς που είναι στο τιμόνι της ο Κάρλος Κεϊρός (έχει επίσης μόνο δύο γκολ παθητικό στα τελευταία 14 παιχνίδια της).

ΤΟ ΜΑΤΣ

Το υπαριθμόν 45 ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ της Βραζιλίας και της Πορτογαλίας είχε διαφημιστεί από πολλούς ως το πιο "πολλά υποσχόμενο" ζευγάρι στην πρώτη φάση, όμως οι δύο ομάδες δεν δικαίωσαν καθόλου τη φήμη της αναμέτρησης στο πρώτο ημίχρονο όπου οι αξιόλογες φάσεις και οι ωραίες ενέργειες ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Οι Πορτογάλοι έδειξαν πως πρωταρχικός στόχος ήταν η διατήρηση του "μηδέν" για να διασφαλίσουν την πρόκριση, με τους Βραζιλιάνους να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και την κατοχή (63% στο ημίχρονο) αλλά να είναι ιδιαίτερα στατικοί και να μην πατούν πολύ στην αντίπαλη περιοχή.

Το πρώτο καλό σουτ στο ματς ήρθε στο 6' από τον Ντάνι Άλβες που έστειλε τη μπάλα να περάσει λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι του Εντουάρντο, ενώ οι Πορτογάλοι έκαναν για πρώτη φορά αισθητή την παρουσία τους επιθετικά στο 18": ο Μεϊρέλες έβγαλε τη σέντρα από τα αριστερά και ο Τιάγκο Μέντες έπιασε μονοκόμματο σουτ για να δει τη μπάλα να φεύγει έξω από το αριστερό δοκάρι του Σέζαρ.

Μετά το εικοσάλεπτο το ματς άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα σκληρό και δυνατό αναγκάζοντας τον Μεξικανό διαιτητή να βγάζει συνέχεια κίτρινες κάρτες από το τσεπάκι του (συνολικά έδειξε 7, τέσσερις για τους Πορτογάλους και τρεις για τους Βραζιλιάνους), και χρειάστηκε να συμπληρωθεί το ημίωρο για να χαθεί η πρώτη μεγάλη φάση.

Αυτή ήρθε για λογαριασμό των Βραζιλιάνων έχοντας για πρωταγωνιστές τους δύο πιο δραστήριους παίκτες τους από τη μεσαία γραμμή και μπροστά, τους Λουίς Φαμπιάνο και Νιλμάρ. Ο φορ της Σεβίλλης έβγαλε κάθετη πάσα στο δεύτερο δοκάρι και ο επιθετικός της Βιγιαρεάλ έκανε το πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής, με τον Εντουάρντο να βρίσκει τη μπάλα και αυτή να σταματάει στη συνέχεια στο δεξί δοκάρι του.

Στο 37' ο Νιλμάρ "έκρυψε" τη μπάλα από τον Ρικάρντο Κόστα αλλά το σουτ του εκτός περιοχής αδίκησε το ξεκίνημα της προσπάθειάς του και δύο λεπτά αργότερα η "σελεσάο" έφτασε για δεύτερη φορά κοντά στο γκολ. Ο Μάικον έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Λουίς Φαμπιάνο πήρε την κεφαλιά, με τη μπάλα να χτυπάει πρώτα στο έδαφος και ύστερα να φεύγει ελάχιστα έξω από το δεξί δοκάρι της πορτογαλικής εστίας.

Αυτή ήταν η τελευταία φάση άξια αναφοράς μέχρι την ανάπαυλα, με το τέλος του 45αλέπτου να βρίσκει τις δύο ομάδες να έχουν μόλις 3 σουτ προς την αντίπαλη εστία, και τον Κριστιάνο Ρονάλντο να έχει δώσει μόλις δύο πάσες σε συμπαίκτες του.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι ισορροπίες άλλαξαν, με τους Πορτογάλους να ανοίγονται περισσότερο και να είναι αυτοί που έφτασαν με αξιώσεις στα αντίπαλα καρέ, έχοντας για κινητήριο μοχλό τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Στο 48' ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης δέχτηκε βαθιά μπαλιά από τον Κοεντράο αλλά δεν πρόλαβε να γυρίσει τη μπάλα από τα αριστερά στο ύψος του πέναλτι καθώς τον έκοψε σωτήρια με προβολή ο Λούσιο ενώ στο 60' το ίδιο ζευγάρι παικτών πρωταγωνίστησε...

Ο αρχηγός των Ιβήρων έκανε κούρσα από τα δεξιά για να κοπεί την τελευταία στιγμή από τον Λούσιο, με τη μπάλα να στρώνεται τυχαία στο δρόμο του Μεϊρέλες αλλά το πλασέ του με το εξωτερικό του δεξιού ποδιού να περνάει ελάχιστα άουτ.

Τα σουτ των Κριστιάνο Ρονάλντο και Ντάνι Άλβες από μακρινή απόσταση δεν βρήκαν στόχο στο 68' και στο 72' αντίστοιχα, ενώ στο 76' ο ηγέτης της Πορτογαλίας στο δεύτερο μέρος Ρονάλντο έστειλε τη μπάλα πάνω από την εστία ύστερα από ωραίο γύρισμα από τα αριστερά του Σιμάο.

Δύο λεπτά πριν τη λήξη του 90άλεπτου, ο Λούσιο απείλησε την πορτογαλική εστία με κοντινή κεφαλιά που μπλόκαρε όμως σταθερά ο Εντουάρντο, ενώ στις καθυστερήσεις ο Πορτογάλος κίπερ "υπέγραψε" το τελικό 0-0 καθώς έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ σουτ του Ραμίρες όπου η μπάλα είχε βρει σε πόδι αμυντικού.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Πορτογαλία (Κάρλος Κεϊρός): Εντουάρντο, Ρικάρντο Κόστα, Μπρούνο Άλβες, Ρικάρντο Κάρβάλιο, Φάμπιο Κοεντράο, Πέπε (64' Πέδρο Μέντες), Ραούλ Μεϊρέλες (84' Μιγκέλ Βελόσο), Τιάγκο Μέντες, Ντούντα (54' Σιμάο), Ντάνι, Κριστιάνο Ρονάλντο

Βραζιλία (Κάρλος Ντούνγκα): Ζούλιο Σέζαρ, Μάικον, Λούσιο, Ζουάν, Μπάστος, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Φελίπε Μέλο (44' Ζοσουέ), Ντάνι Άλβες, Ζούλιο Μπαπτίστα (82' Ραμίρες), Νιλμάρ, Λουΐς Φαμπιάνο (85' Γκραφίτε)

Γήπεδο: "Durban Stadium", Ντέρμπαν

Διαιτητής: Μπενίτο Αρτσούντια (Μεξικό)

Κίτρινες κάρτες: Ντούντα (25'), Τιάγκο Μέντες (31'), Πέπε (40'), Κοεντράο (45') / Λουίς Φαμπιάνο (15'), Ζουάν (25'), Φελίπε Μέλο (43')

Δεν υπάρχουν σχόλια: