Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

H προϊστορία του Πορτογαλία-Βραζιλία

http://www.sport24.gr/ast/cov/po/port_2010_6_25_11_23_58_b.jpgΤο υπ' αριθμόν 45 ματς του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα σε Πορτογαλία και Βραζιλία είναι με διαφορά το σπουδαιότερο στην φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Και είναι μόλις το δεύτερο επίσημο παιχνίδι στην ιστορία των δύο ομάδων. Στις 17:00 στο χορτάρι του Moses Mabhida Stadium, η "Βραζιλία της Ευρώπης" αντιμετωπίζει την... ορίτζιναλ Βραζιλία, σε μια αναμέτρηση που μπορεί να μην έχει μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον, ωστόσο μαγνητίζει τα βλέμματα καθώς πρόκειται για δύο από τις πιο τεχνικές ομάδες στον κόσμο.

Και όχι μόνο αυτό. Βραζιλία και Πορτογαλία έχουν πάρα πολλά κοινά με πρώτο φυσικά την ίδια γλώσσα. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους, καθώς αναπόφευκτα οι δύο λαοί από τη στιγμή που μπορούν να συνεννοηθούν τόσο εύκολα, έχουν έρθει και πολύ κοντά.

Δεν είναι τυχαίο πως στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές είναι η πλειοψηφία των ξένων που αγωνίζονται σε αυτό. Ούτε φυσικά το γεγονός πως ο βραζιλιάνος Ντέκο δεν είχε πρόβλημα να προσαρμοστεί στην Πορτογαλία, να πάρει το 2002 την υπηκοότητά της και να γίνει ένας από τους σπουδαιότερος παίκτες της ιστορίας της.

Ωστόσο το γεγονός ότι οι δύο χώρες ανήκουν σε διαφορετικές ηπείρους, δίνει ένα ξεχωριστό τόνο στον αποψινό αγώνα καθώς είναι μόλις ο δεύτερος επίσημος στην ιστορία τους. Μοναδική φορά που συναντήθηκαν, χωρίς να είναι φιλικό, ήταν στο Μουντιάλ του 1966.

Συγκεκριμένα στις 19/7/1966 στο Λίβερπουλ η Πορτογαλία με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Εουσέμπιο που, σκόραρε δύο φορές, νίκησε με 3-1 την Βραζιλία στη φάση των ομίλων. Θα πάρει... την επίσημη εκδίκηση απόψε η "Σελεσάο" ή θα απαντήσουν οι Πορτογάλοι στο βαρύ 2-6 με το οποίο ηττήθηκαν στο τελευταίο τους φιλικό το Νοέμβρη του 2008;

Οι απαντήσεις θα δοθούν σε λίγη ώρα στο 19ο συνολικά μεταξύ τους αγώνα με την Βραζιλία να έχει 12 νίκες έναντι 4 της Πορτογαλίας (36-15 τα τέρματα), με μόλις 2 ματς να λήγουν ισόπαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: