Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

"Θα ληφθούν μέτρα που θα πονέσουν τις ομάδες"


Την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να καταπολεμήσει τη βία στα γήπεδα επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΕΡΑ ΣΠΟΡ", με αφορμή τους βανδαλισμούς στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Ο Γιώργος Νικητιάδης επισήμανε ότι η ατιμωρησία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή, ενώ παράλληλα αναγνώρισε τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας.

«Εάν η Πολιτεία εφαρμόσει τη νομοθεσία, θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν τα περισσότερα γήπεδα. Αυτό γίνεται, επειδή η ίδια η Πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια έχει επιτρέψει σε ένα σύστημα να λειτουργεί κατ΄ αυτό τον τρόπο. Δεν μπορούμε να πάρουμε απότομα μέτρα από τη μία στιγμή στην άλλη. Γνωρίζουμε πως η ατιμωρησία είναι πρόβλημα και εμείς δεν πρόκειται να την ανεχθούμε» τόνισε ο κ. Νικητιάδης και συνέχισε: «Είχαμε σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με θέμα την καταπολέμηση της βίας και υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν. Θα εφαρμόσουμε τις ρήτρες βίας που θα "πονέσουν" τις ομάδες, όταν θα χάσουν τα χρήματα από τις χορηγίες του ΟΠΑΠ. Θα υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες για όσους δεν είναι νομότυποι. Επίσης, η Πολιτεία θα έχει την δυνατότητα να αξιώσει αποζημιώσεις για φθορές σε στάδια και αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεν θα σταθούμε μόνο στην αποπληρωμή ενός σπασμένου καθίσματος ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα εκείνου που θα θέλει να εκτονωθεί, αλλά θα υπάρξουν αξιώσεις και για την ηθική βλάβη που θα προκαλεί στο σύλλογο. Σε συνεργασία με τα ΜΜΕ και με τις διοικήσεις των ΠΑΕ θα καταφέρουμε ισχυρά πλήγματα».

Αναφερόμενος στα διαφημιστικά συμβόλαια του ΟΠΑΠ με τις ΠΑΕ Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ο υφυπουργός Πολιτισμού είπε: «Τα διαφημιστικά συμβόλαια ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να τα δώσει. Δείτε όμως τις ρήτρες βίας που περιέχονται σε αυτά τα συμβόλαια. Ρήτρες που προβλέπονται για τα χρήματα που θα λάβει από την Πολιτεία κάθε αθλητικός φορέας και για τα συμβόλαια που θα αφορούν διαφήμιση στην φανέλα, για παράδειγμα. Οι ρήτρες βίας θα είναι αυστηρότατες».

Για τη στάση της αστυνομίας κατά την κατάληψη του γηπέδου της Νέας Σμύρνης από οπαδούς του Πανιωνίου επισήμανε: «Οι αστυνομικές δυνάμεις ειδοποιήθηκαν και πήγαν στο γήπεδο. Αυτοί οι "λεβέντες" εξαφανίστηκαν, μόλις πλησίασε η αστυνομία. Θέλουμε να γίνει κατανοητό πως η βασική ευθύνη επιβαρύνει τις διοικήσεις των ομάδων. Η αστυνομία έχει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Οι διοικήσεις των ομάδων, όμως, έχουν την βασική αρμοδιότητα για τον έλεγχο των συνδέσμων».

Αναφέρθηκε ακόμη στις επαφές που έγιναν για τη διεξαγωγή του αγώνα της ΑΕΚ με την Νταντί Γιουνάιτεντ: «Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα, ήμουν σε διαρκή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Σταύρος Αδαμίδης. Επικοινωνήσαμε με τους προέδρους των ομάδων που ελέγχουν τα διαθέσιμα γήπεδα για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού. Προσπάθησα να συμπαρασταθώ στην ΑΕΚ, μπροστά στον κίνδυνο να μηδενιστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: