Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Eλλάδα-Πουέρτο Ρίκο 83-80


Με καθαρό μυαλό στα τελευταία κρίσιμα λεπτά, η εθνική μπάσκετ διπλασίασε τις επιτυχίες της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 83-80 το Πουέρτο Ρίκο, και πηγαίνει αλώβητη στο ματς πρωτιάς απέναντι στην Τουρκία.Η εικόνα του αγώνα

Kαι εσύ τέκνον Πουέρτο Ρίκο συνεχώς ζώνη; Δυστυχώς το παράδειγμα της Κίνας το ακολούθησαν και οι Πορτορικάνοι βλέποντας ότι η συμπεριφορά της Εθνικής δεν ήταν και η καλύτερη το Σάββατο. Προς γενική έκπληξη όμως η ομάδα δεν αντιμετώπισε προβλήματα μόνο στην επίθεση, στην οποία παρατηρήθηκε και πάλι δισταγμός στο σουτ αλλά και έλλειψη επιλογών στο παιχνίδι κοντά στο καλάθι. Αυτή τη φορά υπήρξαν δυσλειτουργίες και στην άμυνα αφού οι διεθνείς δεν έδειξαν μεγάλη διάθεση να βγάλουν ενέργεια και να κυνηγήσουν τους αντιπάλους τους (ειδικά το δαιμόνιο Μπαρέα).

Σε όλο αυτό το αρνητικό τοπίο, το συμπλήρωνε η αστοχία στις ελεύθερες βολές, το μοναδικό σημάδια παρηγοριάς ήταν το γεγονός ότι λόγω του οίστρου του Τσαρτσαρή στην αρχή και του Σπανούλη στη συνέχεια το παιχνίδι δεν ξέφυγε από τα ελληνικά χέρια. Ανησυχία υπήρξε μόνο στο 35-41 στο τέλος του ημιχρόνου.

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου, η Εθνική παρουσιάστηκε σαφώς καλύτερη, πιο συνειδητοποιημένη για τις ανάγκες του αγώνα και με ξεκάθαρο σχέδιο. Επιτέλους παίκτες της αξίας του Διαμαντίδη και του Μπουρούση πήραν πρωτοβουλίες και η διαφορά, η οποία είχε φτάσει και τους 9 πόντους (38-4&) ροκανίστηκε με σχετική ευκολία. Δεν κατέστη όμως δυνατόν να εξασφαλιστεί διαφορά ασφαλείας καθώςτα νεκρά διαστήματα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους.

Από τις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου και μετά έγινε σαφές ότι το παιχνίδι θα κρινόταν στις προσωπικότητες και στις λεπτομέρειες. Την ώρα που ο Πουέρτο Ρίκο έδειχνε να ελέγχει την κατάσταση (67-70, 70-73) ο Βασίλης Σπανούλης φώναξε δυναμικά παρών και χάρισε πολύτιμο σκορ που έβγαλε την ομάδα από τη δύσκολη θέση. Ο Λαρισαίος γκαρντ (έκανε ρεκόρ πόντων με την Εθνική), έχοντας πια το μομέντουμ του αγώνα, ευστόχησε και σε συνεχόμενες βολές την ίδια ώρα που στην άμυνα (επιτέλους!) η Εθνική έβγαλε νεύρο και πονηριά.

Ενα κρίσιμο κλέψιμο του Διαμαντίδη πάνω στον Μπαρέα και μία τάπα του Μπουρούση στον Πίβι έριξαν οριστικά την πλάστιγγα στην ελληνική πλευρά. Με την κόρνα της λήξης, ένα ουφ ανακούφισης βγήκε από το ελληνικό πάγκο. Οι τιμωρίες των Φώτση και Σχορτσανίτη εν τέλει δεν στοίχισαν βαθμολογικά.

Τα δεκάλεπτα: 21-23, 35-41, 59-56, 83-80 Ελλάδα (Καζλάουσκας): Τσαρτσαρής 14 (2), Βουγιούκας 2, Διαμαντίδης 12 (1), Σπανούλης 28 (4), Ζήσης 7 (1), Πρίντεζης 3 (1), Καλάθης, Μπουρούσης 12 (1), Περπέρογλου 5 (1).

Πουέρτο Ρίκο (Σιτρόν): Βασάλο 11 (2), Λι 9 (2), Ράμος 16, Μπαρέα 20 (1), Σάντσεζ 13 (3), Σαντιάγκο, Μπάλκμαν, Ντίαζ, Χουέρτας6 (2), Ριβέρα, Πίβι 5 (1).

Δεν υπάρχουν σχόλια: