Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Η Μεγάλη Κυρία υποκλίνεται στον King David

Στο τέλος της σεζόν 2008-09 ήταν ο Πάβελ Νέντβεντ. Στο ξεκίνημα του 2010-11, είναι ο Νταβίντ Τρεζεγκέ. Η Γιουβέντους αποχαιρετάει τον King David όπως του αξίζει! Μετά από δέκα χρόνια παρουσίας, στα οποία έσπασε κάθε ρεκόρ για ξένους παίκτες της Μεγάλης Κυρίας -και λατρεύτηκε όσο λίγοι από τους τιφόζι- καθώς έγινε ο πρώτος σκόρερ σε αυτή την κατηγορία παικτών αλλά και αυτός με την πιο μακρά παρουσία στην ομάδα, ο Τρεζεγκόλ αποτελεί παρελθόν. Το συμβόλαιο του λύθηκε κοινή συναινέσει και αμέσως μετά την ανακοίνωση η Γιουβέντους φρόντισε να τον αποχαιρετήσει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, όπως δεν έχει κάνει εδώ και χρόνια για κανέναν άσο της. Και θα συνεχίσει να τον τιμάει στο νέο γήπεδο που θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2011, καθώς θα υπάρχει το αστέρι με το όνομα του! Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικά το... γράμμα με το οποίο αποχαιρέτισε τον Τρεζεγκέ η Μεγάλη Κυρία.

«Για τη Γιουβέντους... Το νούμερο 17 σκοράρει... Νταβίντ... Τρεζεγκέεεεεεεε!» Σχεδόν ένα μανιφέστο τα τελευταία δέκα χρόνια. Λέξεις που ακούστηκαν σε όλα τα γήπεδα, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, 171 φορές. Γιατί τόσα ήταν τα γκολ του Τρεζεγκέ σε 320 συμμετοχές: Ένας τεράστιος μέσος όρος, περισσότερα από ένα γκολ κάθε δύο ματς. Αυτό είναι αρκετό για να εξηγήσει πόσο βαθιά έχει αφήσει ο Νταβίντ το σημάδι του στην ιστορία της Γιουβέντους, αλλά θα ήταν άσχημο να υποβαθμίσουμε όλα τα συναισθήματα που μας έδωσε, πέρα από τους αριθμούς. Δώσ' του την σωστή πάσα και αυτός θα την κάνει γκολ. Με κάθε τρόπο: Με το κεφάλι, το δεξί, το αριστερό, με ακροβατικά, με κάθε τρόπο... Ενα απίστευτο ρεπερτόριο, που τον έκανε τον κορυφαίο ξένο σκόρερ στην ιστορία της Γιουβέντους.

Πρωταθλητής κόσμου με τη Γαλλία το '98, ήρθε στη Γιουβέντους το 2000, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που σίγουρα τον καθιέρωσε σε διεθνές επίπεδο μετά το χρυσό γκολ που πέτυχε για τη Γαλλία κόντρα στην Ιταλία, στον τελικό του Euro. Χρειάστηκε λίγος καιρός, όμως, για τον συγχωρήσουν οι Ιταλοί οπαδοί, τουλάχιστον οι Γιουβεντίνοι. Στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα, αν και πολλές φορές ήρθε από τον πάγκο, πέτυχε 15 γκολ σε 32 αγώνες και κέρδισε την εμπιστοσύνη του κλαμπ, που αποφάσισε να στηριχθεί πάνω του για το μέλλον. Μια πολύ σωστή επιλογή, την οποία δικαίωσε αμέσως ο Νταβίντ, με το να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στη δεύτερη του σεζόν με 24 γκολ, κατακτώντας το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική, στις 5 Μαΐου 2002. Ηταν το πρώτο από τα συνολικά τέσσερα Scudetti (2002, 2003, 2005, 2006) που κατέκτησε με τη Γιουβέντους, συν δύο Σούπερ Καπ και το πρωτάθλημα της Serie B.

Ναι, επειδή ο Νταβίντ το 2006 δέχθηκε να παίξει σε χαμηλότερη κατηγορία με τη Γιουβέντους, ώστε να την επαναφέρει στο επίπεδο που της αξίζει, προφανώς μέσω των γκολ του. Στο τέλος εκείνης της σεζόν, 2006-07, φαινόταν ότι η εμπειρία του στο Τορίνο θα τελείωνε, αλλά ήταν απλά μια στιγμή. Ο γάμος του με τη Γιουβέντους έχει πολλά να δώσει ακόμη και ο Νταβίντ παραμένει μπιανκονέρο για άλλα τρία χρόνια. Το 2007-08 είναι δεύτερος σκόρερ στη Serie A πίσω από τον Ντελ Πιέρο και μετά οι τραυματισμοί μείωσαν τις συμμετοχές του αλλά όχι και τις επιδόσεις του στο σκοράρισμα.

Με γαλλικό διαβατήριο αλλά αργεντίνικες ρίζες, ο Νταβίντ πάντα μιλούσε μια παγκόσμια γλώσσα, αυτή των γκολ, τα οποία είναι τα πάντα για τον ίδιο. Μπορείτε να το δείτε αυτό από το χαμόγελο που σχηματίζει στο πρόσωπο του κάθε φορά που σκοράρει, καθώς τα μάτια του ψάχνουν για την μητέρα του, Μπεατρίζ, που από τη σουίτα του γηπέδου πανηγυρίζει ρίχνοντας κονφετί στις εξέδρες.

Τώρα, θα την ψάχνει σε άλλα γήπεδα, αλλά σε αυτό που κατασκευάζει η Γιουβέντους, το αστέρι που θα φέρει το όνομα του είναι ήδη έτοιμο, γιατί ο Τρεζεγκέ αξίζει να είναι ανάμεσα στους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Γιουβέντους. Γι' αυτό merci David, gracias, buena suerte, bonne chance... Η Γιουβέντους πάντα θα είναι μέρος της ιστορίας σου και εσύ είσαι ήδη μέρος του θρύλου της Γιουβέντους
»!

Το αντίο του Ανιέλι...
Τον Νταβίντ Τρεζεγκέ αποχαιρέτησε και ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, μέσω της ακόλουθης δήλωσης του στην ιστοσελίδα του συλλόγου.

«Ήμουν και είμαι, όπως όλοι οι τιφόζι της Γιουβέντους, βαθιά δεμένος με τον Νταβίντ και τα 171 γκολ του σε 10 χρόνια. Ενας παίκτης με μέσο όρο 17 γκολ κάθε χρόνο δε χρειάζεται άλλα σχόλια. Ηταν μια πραγματική ιστορία αγάπης αυτή ανάμεσα στη Γιουβέντους και τον Νταβίντ και αυτό θα παραμείνει για πάντα στις καρδιές όλων των μπιανκονέρι τιφόζι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: