Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Απειλή από την FIBA


Την πρόθεσή της να πάρει αυστηρά μέτρα κατά οποιουδήποτε ατόμου έχει ευθύνη για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ έκανε γνωστή η FIBA δια του γ.γ. Πάτρικ Μπάουμαν. Δεν απειλεί τις ομοσπονδίες ή τις ομάδες, αλλά τονίζει πως εξετάζει τα γεγονότα με τη διαδικασία του επείγοντος. Άρα δεν αποκλείεται να ανακοινώσει σύντομα τις αποφάσεις τηςΠριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις η FIBA έκανε γνωστή την πρόθεσή της να πάρει μέτρα και να επιβάλει αυστηρές ποινές στους υπεύθυνους για τα επεισόδια μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων παικτών την Πέμπτη το βράδυ στο ΟΑΚΑ.

Με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της παγκόσμιας ομοσπονδίας υποστηρίζει πως δεν θα αφήσει αυτά τα θλιβερά γεγονότα να περάσουν έτσι, όμως τα σημεία-κλειδιά της δήλωσής του είναι δύο: α) απειλεί με κυρώσεις άτομα και όχι τις ομάδες ή τις ομοσπονδίες, άρα οποιαδήποτε τιμωρία της Εθνικής μας ομάδας αποκλείεται και β) τονίζει ότι εξετάζει με τη διαδικασία του επείγοντος τα γεγονότα. Αυτό φανερώνει διάθεση να λάβει γρήγορα αποφάσεις.

Ο Πάτρικ Μπάουμαν αναφέρει στη δήλωσή του τα εξής:

"Είδα τις ντροπιαστικές σκηνές που διαδραματίστηκαν στη διάρκεια του αγώνα Ελλάδα-Σερβία. Ήταν μια απαίσια κηλίδα στο καλό όνομα του παγκόσμιου μπάσκετ. Η FIBA θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα κατά οποιουδήποτε παίκτη βρεθεί να είναι αναμεμιγμένος στα σοκαριστικά γεγονότα. Η FIBA δεν θα τα αφήσει να περάσουν έτσι.

Η FIBA ως το κυρίαρχο όργανο του παγκόσμιου μπάσκετ, εξετάζει με τη διαδικασία του επείγοντος τα περιστατικά που προκάλεσαν βία. Η FIBA δεν θα σχολιάσει τις δράσεις οποιουδήποτε παίκτη πριν η έρευνα ολοκληρωθεί. Παρόλα αυτά η FIBA ξεκαθαρίζει ότι δεν θα διστάσει να πάρει τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα κατά οποιουδήποτε ατόμου βρεθεί να έχει φέρει το άθλημα σε ανυποληψία".


H δήλωση Μπάουμαν φέρνει νέα δεδομένα στην υπόθεση των επεισοδίων στο ΟΑΚΑ και προφανώς τίθεται θέμα άμεσης τιμωρίας των πρωταγωνιστών στα επεισόδια. Αν, δηλαδή, θα τιμωρηθούν πριν από το τζάμπολ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ή θα μεταφερθεί η ποινή για μετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας...

Έχει ή όχι αρμοδιότητα;

Από κύκλους της ΕΟΚ, εν τω μεταξύ, χωρίς να έχει υπάρξει άμεση αντίδραση υποστηρίζεται ό,τι είπε στο Sport24.gr, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος: "Το τουρνουά Ακρόπολις είναι μια διοργάνωση της ΕΟΚ, που δεν μπορεί να έχει σχέση με την FIBA. Διαιτητές και κομισάριος ορίστηκαν από την ομοσπονδία, άρα αυτή είναι η αρμόδια να κάνει τον σχετικό έλεγχο"

Δεν υπάρχει δηλαδή νομική κατοχύρωση από πλευράς FIBA, καθώς δεν μπορεί να ζητήσει το φύλλο αγώνος, πολύ περισσότερο να επιβάλλει ποινές (γιατί δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τους κανονισμούς).

Το δεδικασμένο Ιταλίας-Καναδά

Υπάρχει κι ένα σχετικό δεδικασμένο. Στο περσινό φιλικό Ιταλίας-Καναδά, ο Μαντσινέλι είχε κάνει αντιαθλητικό μαρκάρισμα σε ένα Καναδό μπασκετμπολίστα, με αποτέλεσμα να γίνει σύρραξη, χωρίς όμως να πάρει αντίστοιχη έκταση. Ο Ιταλός παίκτης τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών, μετά, όμως, από δυο μήνες (και αφού έγινε έφεση, μειώθηκε σε μία).

Το βίντεο είναι χαρακτηριστικό:Η... κράτηση Κρίστιτς

Εδώ, όμως, έγινε το έλα να δεις. Σωστά ή όχι επενέβη ο αθλητικός εισαγγελέας, ο Κρίστιτς κρατήθηκε στο τμήμα αθλητικής βίας, άλλοι Σέρβοι έδιναν καταθέσεις , παρενέβη ο πρέσβης της Σερβίας και ο θόρυβος που δημιουργήθηκε ήταν τεράστιος!

Ήταν, λοιπόν, επόμενο η FIBA να επέμβει. Το ανησυχητικό είναι ότι κάτι τέτοιο συνέβη, ούτε καν 24 ώρες μετά τα επεισόδια. Κι ενδεχομένως η σιγουριά Βασιλακόπουλου ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις να αρχίσει να μετατρέπεται σε αμφιβολία

Δεν υπάρχουν σχόλια: